Sātīgi kartupeļu ēdieni, kuri neiztukšo maciņu
foto: Shutterstock
Arī taupīgi dzīvojot, no kartupeļiem var pagatavot daudzveidīgu un sātīgu maltīti.
Garšīgi

Sātīgi kartupeļu ēdieni, kuri neiztukšo maciņu

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Receptes, kas noderēs katrai taupīgai saimniecei, kura galdā grib celt apetītlīgus un sātīgus ēdienus. Turklāt galvenā sastāvdaļa ir visiem zināma – kartupelis.

Pikantais kartupeļu sacepums

Pavisam vienkārši pagatavojams ēdiens, kas būs pa prātam ikvienai saimniecei, kura skaita pārtikai iztērēto naudu, jo izmaksas patiesi ir mazas. Toties garša lieliska!

4 personām
1 stunda 20 minūtes

4 lieli kartupeļi
4 lieli burkāni
2 sīpoli
2 olas
2 ēdk. skābā krējuma
2–3 ķiploku daiviņas
buntīte svaiga koriandra
sāls, pipari pēc garšas
sviests vai eļļa veidnes ietaukošanai
rīvēts siers pārkaisīšanai

1. Kartupeļus un burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Sīpolus, ķiplokus un koriandru smalki sakapā. Visu sajauc kopā, pasāli, sapiparo.

2. Sakul olas ar skābo krējumu un iejauc dārzeņu masā.

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamtrauku iezied ar sviestu vai eļļu, liec tajā sagatavoto maisījumu, pārklāj ar foliju. Cep aptuveni stundu – 40 minūtes ar foliju, pēdējās 20 minūtes foliju noņem, lai virspuse izceptos kraukšķīga.

4. Izņem no krāsns un uzreiz pārkaisi ar rīvētu sieru.

Kartupeļu salāti ar ķiploku

Vienkārša uzkoda, kurā gādāts arī par veselību.

4 personām
45 minūtes
3 kartupeļi
2 ķiploka daiviņas
2 ēdk. augu eļļas
1 tējk. etiķa
sauja lociņu
sāls

1. Nomizo kartupeļus, sagriez nelielos kubiņos un sālsūdenī vāri, līdz tie kļūst mīkstāki, bet ne pilnībā gatavi. Nokās, uzliec vāciņu un ļauj, lai apvārītie kartupeļi izsutinās līdz gatavībai. Atdzesē.

2. Liec kartupeļus salātu bļodā. Aizdaram notīri ķiploku un kopā ar sāli saberz, iejauc eļļā un etiķī. Kartupeļus vienmērīgi caurjauc ar aizdaru, pārkaisi ar sagrieztiem lociņiem.

Kartupeļu un sēņu salāti

Kā teiktu ome – kreptīgi! Vēl viens salātu veids, kas piesien dūšu.

6 personām
10 minūtes

4–5 ar mizu vārīti kartupeļi
300 g sālītu un izmērcētu vai marinētu sēņu
1 sālīts gurķis
1 sīpols
sauja skābu kāpostu
50–100 g lociņu
2 ēdk. augu eļļas
sāls, cukurs, sinepes pēc garšas
sauja diļļu un pētersīļu zaļumu

1. Kartupeļus notīri un sagriez mazos kubiņos. Tāpat sagriez sēnes, gurķi, sakapā sīpolu un sīkāk sagriez skābos kāpostus. Sakapā dilles un pētersīļus. Visu liec bļodā, pasāli, pieber nedaudz cukura un pievieno mazliet sinepju.

2. Visu pārlej ar augu eļļu un samaisi. Pārkaisi ar sagrieztiem lociņiem un pasniedz.