Kas labi sader kopā ar kartupeļiem?
Latviešiem kartupeļa kanona pirmās vietas atvēlētas sālim, sviestam un kapātām dillītēm. Tam seko kūpināts un pannā ar sīpoliem sacepts cauraudzītis, biezpiens vai baraviku mērce.
Kas vēl sader ar kartupeļiem?
▪ Vidusjūras stils. Izmēģini ar mizu apvārītus kartupeļus (jo plānāka miziņa, jo gardāk) salikt karstumizturīgā traukā, pārslacīt ar citrona sulu, olīveļļu, pārkaisīt ar jūras sāli un svaigi drupinātiem melnajiem pipariem. Klāt liec dažas daiviņas ķiploka, rozmarīnu, timiāna zariņus un lauru lapas. Arī olīvas un paprikas pulveris (salds, ass, kūpināts – kā tīk) te iederas. Grieķisko noti dos fetas gabaliņi.
▪ Austrumu stils. Kumīns, koriandrs, kurkuma, karijs, kanēlis, dažāda asuma un daudzuma čili, ingvers, arī ķiploki un sīpoli un, protams, dažādu sēklu eļļa.
▪ Krievu stils. Šķiet, tas daudz neatšķiras no mūsu iecienītā kartupeļa baudīšanas manieres, taču ir vērts pievērst uzmanību kartupeļa un sīpola lieliskajai saspēlei, turklāt ne tikai pannā cepoties, bet galvenokārt biezā čuguna traukā sutinoties: kartupeļi, sīpoli, nedaudz ūdens un pavisam nedaudz sāls, – vāks virsū, un lai sūt! Tā ir daudz veselīgāk, nekā taukvielās cepti.
▪ Franču stils. Protams, franči mīl (jā, tieši tā – mīl!) sviestu, daudz sviesta. To var nedaudz atšķaidīt ar labu eļļu. Un nevajag aizmirst saldo krējumu – tajā var sutināt kartupeļus vai vismaz pārliet sutinātiem kartupeļiem. Taču ir vēl kāds noslēpums – vārīti kartupeļi ir jāapcep zosu taukos. Tik gardi, ka nav, ko piebilst.
▪ Angļu stils. Nevajag aizmirst liellopa taukus, tīrus vai duetā ar eļļu: tā cepti kartupeļi garšo pavisam īpaši.