foto: Kommersant/ Vida Press
Pēc ASV sankcijām Medvedevs prasa "totālu karu" pret Rietumiem: varētu kādreiz pat apgādāt to ienaidniekus ar kodolieročiem
Dmitrijs Medvedevs
Pasaulē
2024. gada 13. jūnijs, 14:23

Pēc ASV sankcijām Medvedevs prasa "totālu karu" pret Rietumiem: varētu kādreiz pat apgādāt to ienaidniekus ar kodolieročiem

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas eksprezidents un pašreizējais Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs nu aicina uz totālu karu pret Rietumiem, bez žēlastības nodarīt tiem maksimālu kaitējumu, kur vien iespējams. Kas izraisījis Medvedeva ārdīšanos? Kārtējās ASV sankcijas, par kurām propagandisti gadiem ilgi stāstīja, ka tās nāk tikai par labu.

Acīmredzot, Medvedevam sankcijas par labu tomēr nav nākušas, jo viņš nekavējoties reaģēja savā "Telegram" kanālā, pasludinot, ka ASV un tās “sūda sabiedroteļi” ir pieteikuši Krievijai "karu bez noteikumiem". Tad sekoja šī kādreizējā "liberāļa" lāstu izvirdums, aicinot uz totālu ekonomisku un politisku karu ar Rietumiem, pieļaujot par kodolieroču nodošanu to ienaidniekiem visā pasaulē.

“Vajag katru dienu mēģināt nodarīt maksimālu kaitējumu tām valstīm, kuras ieviesa šos ierobežojumus pret mūsu valsti un visiem mūsu pilsoņiem. Nodarīt kaitējumu it visā, kur vien var kaitēt. Kaitēt viņu ekonomikām, viņu institūtiem un viņu valdniekiem. Kaitēt viņu pilsoņu labklājībai. Viņu pārliecībai par rītdienu. Šim nolūkam vajag arī turpmāk meklēt viņu ekonomiku kritiskās ievainojamības vietas un pa tām sist visās sfērās. Nodarīt kaitējumu visās vietās, paralizējot viņu valsts iestāžu un kompāniju darbību. Atrast problēmas viņu svarīgākajās tehnoloģijās un bez žēlastības veikt triecienus pa tām. Burtiski iznīcināt viņu enerģētiku, rūpniecību, transportu, banku un sociālos pakalpojumus. Iedvest šausmas par visas kritiskās infrastruktūras nenovēršamo sabrukumu,” ārdās Medvedevs.

“Viņi baidās no mūsu ieroču nodošanas Rietumu pasaules ienaidniekiem. Vajag tiem nodot visus iespējamos ieroču veidus, izņemot (pagaidām) kodolieročus! Viņi baidās no anarhijas un noziedzības līmeņa sprādziena lielpilsētās? Vajag palīdzēt viņu municipālās varas dezorganizācijā! Viņi baidās no kara kosmosā? Tātad saņems arī to. Lai viņiem viss apstājas, viss sabojājas, viss lido ellē! Viņi baidās no sociāliem sprādzieniem? Sarīkosim tos! Vajag viņu mediju sfērā iemest visas viņu šaušalīgās bailes, izmantot visas viņu fantomu sāpes. Nevajag vairs saudzēt viņu psihi! Lai trīc savās ērtajās mājās, lai raustās zem segas. Viņi kliedz par to, ka mēs izmantojam viltus ziņas? Pārvērtīsim viņu dzīvi pilnīgā neprātīgā murgā, kurā viņi nespēs atšķirt izdomu un dienas realitātes, elles ļaunumu no dzīves rutīnas.”

“Un nekādu noteikumu pret ienaidnieku! Lai saņem visu pēc pilnas programmas par kaitējumu Krievijai un pēc iespējas sāpīgāk! Katrs var dot savu artavu!”

Jau vēstīts, ka ASV trešdien paziņoja par jaunām sankcijām Krievijai par karu Ukrainā, vienlaikus palielinot risku ārvalstu bankām, kuras joprojām sadarbojas ar Krieviju. Valsts kases un Valsts departamenta sankcijas skar vairāk nekā 300 fiziskās personas un firmas Krievijā, kā arī to struktūras un partnerus tādās valstīs kā Ķīna, Turcija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE).

To vidū ir Maskavas birža un vairāki meitasuzņēmumi, kas varētu apgrūtināt darījumus par miljardiem dolāru, kā arī uzņēmumi, kas iesaistīti trīs sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) projektos.

Līdz šim sankcijas varēja piemērot ārvalstu bankām par Krievijas aizsardzības rūpniecības atbalstīšanu. Pēdējais solis paplašina tā saukto sekundāro sankciju darbības jomu, attiecinot tās uz visām Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kuras jau ir ietekmējušas ASV sankcijas. Tas nozīmē, ka ārvalstu finanšu iestādes var tikt sodītas par darījumu veikšanu ar jebkuru sankcijām pakļauto personu vai Krievijas bankām, piemēram, VTB vai "Sberbank".

Jaunās sankcijas lika Maskavas biržai no 13. jūnija pārtraukt tirdzniecību ar ASV dolāru un eiro, vairākas bankas strauji palielināja dolāra kursu, izraisot iedzīvotājos paniku.