foto: REUTERS/SCANPIX
Jaunais Ukrainas armijas virspavēlnieks saņem vislabāko komplimentu pirmajā dienā, liekot Medvedevam ārdīties kā psihopātam
Dmitrijs Medvedevs ar savu saimnieku Vladimiru Putinu
Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 10:35

Jaunais Ukrainas armijas virspavēlnieks saņem vislabāko komplimentu pirmajā dienā, liekot Medvedevam ārdīties kā psihopātam

Jauns.lv

Nebija nekādu šaubu, ka uz jaunā Ukrainas armijas virspavēlnieka Oleksandra Sirska iecelšanu reaģēs agresorsvalsts Krievijas vadība, jo īpaši tās “melnā avs”, bijušais prezidents un vēl bijušākais liberālis Dmitrijs Medvedevs, kurš kā slavenā krievu fiziologa un Nobela prēmijas laureāta Ivana Pavlova suns acumirklī ar ķengāšanos reaģē uz specifiskiem kairinājumiem.

Medvedeva reakcija sociālajā vietnē “Telegram”, kur viņš parasti mēdz iztikt bez jebkādām elementāras valstsvīra un politiķa uzvedības kultūras bremzēm, drīzāk atgādināja psihopāta ārdīšanos klīnikas palātā, demonstrējot naidu un žulti.

Neaizmirsdams sava saimnieka, Krievijas diktatora Vladimira Putina interviju amerikāņu odiozajam žurnālistam Takeram Karlsonam, vispirms Medvedevs iesildījās ar savu iemīļoto tēzi par nekad nebijušo un neesošo Ukrainu. “Krievijas prezidents maksimāli rūpīgi un detalizēti pastāstīja Rietumu pasaulei, kādēļ nekāda Ukraina nav bijusi, nav un nebūs”.

Tik tiešām, Putina pēdējo gadu apsēstība ar vēstures pārrakstīšanu — grēku, kurā Krievija tikpat pastāvīgi apsūdz citus — drīzāk kopē kāda pagājušā gadsimta vidus bēdīgi slavenā nacistiskās Vācijas fīrera Ādolfa Hitlera revanšisma tirādes par nodevēju izraisīto zaudējumu karā, vēsturisko netaisnību un pazemotajiem tautiešiem kaimiņu zemēs, kuras vācu tautai vienkārši “pienākas”, tādēļ jāatjauno diženais reihs — tieši ar to pašlaik arī nodarbojas Putins, tāpat kā šis fīrers asiņainā kara izraisīšanā vainojot rietumvalstis. Tāpat smieklīga, ja nebūtu tik asiņaini traģiska ir Putina un viņu sulaiņu apsēstība ar “nacistu” meklēšanu kaimiņvalstīs, jo īpaši Ukrainā un Baltijas valstis, kas šķiet sevišķi jokaina, ņemot vērā, ka Ukrainas prezidents ir ebrejs, bet tagad ieceltais armijas virspavēlnieks ir etniskais krievs.

Tieši šim krievam Medvedevs nu pievērsis īpašu uzmanību: “Raugoties uz jaunā Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka Sirska biogrāfiju, jūti naidu, nicinājumu un pretīgumu. Naidu pret visiem, kas ir saistīts ar Padomju Savienības (bet būtībā Krievijas impērijas) sabrukumu, kā rezultātā pazuda milzīga valsts, kas līdzsvaroja pasaules kārtību, un miljoniem cilvēku bija nolemti ciešanām un nāvei. Nicinājumu pret Rietumu valstīm, kuras maniakāli, apsēsti, ar visiem iespējamiem līdzekļiem grūda Krievijas un Ukrainas (bet pareizāk, vienoto krievu tautu) uz jaunu pilsoņu karu. Pretīgumu pret cilvēku, kurš bija padomju, krievu virsnieks, bet kļuva par banderiešu nodevēju, kurš lauza zvērestu un kalpo nacistiem, iznīcinot savus tuviniekus.” “Lai zeme deg viņam zem kājām!” noslēgumā izsaucās Medvedevs.

Jau ziņots, ka ceturtdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atcēla no amata līdzšinējo Ukrainas armijas virspavēlnieku Valēriju Zalužniju, kurš vadījis cīņu pret krievu iebrucējiem kopš atkātotā iebrukuma sākuma 2022. gada februārī, viņu nomainot ar līdzšinējo sauszemes spēku komandieri Sirski. Vienlaikus Zelenskis izteicies, ka vēlas, lai Zalužnijs, kas bauda lielu popularitāti, gan armijā, gan sabiedrībā, paliek viņa komandā.

Sirska vadībā karadarbības pirmajos mēnešos, neskatoties uz krievu lielo pārsvaru, izdevās apturēt iebrucējus pie Kijivas un atsviest tos atpakaļ. Taču pēc ilgi gaidītā pretuzbrukuma neveiksmes pagājušā vasarā, lai gan tās galvenais iemesls bija Rietumu bezgalīgā vilcināšanās ar nepieciešamā bruņojuma piegādēm, Zalužnijs sāka zaudēt Zelenska administrācijas labvēlību un atklātībā kļuva manāmas abu domstarpības.

Sirskis, kas stājas Zalužnija vietā, komandēja ukraiņu zibenīgo pretuzbrukumu Harkivas apgabalā 2022.gada rudenī.

Pēc neveiksmīgā ukraiņu pretuzbrukuma pagājušā gada vasarā faktiski sācies ierakumu karš, kurā ukraiņiem arvien grūtāk atvairīt krievu pārspēka spiedienu, un Zelenskis aicinājis jauno armijas vadību izstrādāt jaunu stratēģiju krievu atsviešanai.