foto: HAMMI MOHAMMED/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
ANO tribīnē Lavrovs aicina ukraiņus padoties, citādi solot nāvi; Medvedevs stāsta, ka tādu ukraiņu vispār nav
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs
Pasaulē
2024. gada 23. janvāris, 08:09

ANO tribīnē Lavrovs aicina ukraiņus padoties, citādi solot nāvi; Medvedevs stāsta, ka tādu ukraiņu vispār nav

Jauns.lv

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien ANO Drošības padomē aicināja ukraiņu padoties, pretējā gadījumā solot iznīcināt visus, kas uzdrošinās pretoties tās agresijai, un ciniski paredzēja, ka pēc “specoperācijas” mērķu sasniegšanas ukraiņi un krievi dzīvos mierā un saticībā “kā brāļi”. Savukārt Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs ierasti apgalvoja, ka tādu ukraiņu nemaz nav.

Savu dzīvību saglabās simtiem tūkstošiem ukraiņu, ja Ukrainas vadība pārtrauks pretoties un noliks ieročus, paziņoja Lavrovs. “Pilnīgi noteikti savas dzīvības saglabās simtiem tūkstošiem to, kurus pašlaik Kijivas vara cenšas izķert kā lopus uz ielām, bāros, dievnamos,” paziņoja Lavrovs. Viņš apgalvoja, ka ukraiņiem “kā nebija, tā nav” nekāda iemesla karot ar Krieviju, bet tā vietā pastāv tikai “anglosakšu, viņu rokaspuišu un noziedzīgās, sapuvušās Kijivas varas virsotnes” intereses.

Lavrovs aizrunājās tiktāl, ka stāstīja, ka vairums ukraiņu beidzot sāk saprast, kurš patiesībā ir viņu ienaidnieks, bet kurš viņiem gadus gadus stāstīja pekstiņus, biedējot ar Krieviju, radot melīgu priekšstatu par Krieviju un "atceļot" kopīgo vēsturi.

Viņš solīja, ka pēc “specoperācijas” mērķu izpildes — “militārā vai mierīgā ceļā” — Kijivas vara tiks noslaucīta vienā dienā, bet krievi ar ukraiņiem dzīvos mierā un saticībā, “kā tas pienākas brāļiem un labiem kaimiņiem”. Viņš apgalvoja, ka Krievija ir gatava miera sarunām ar Ukrainu, taču ne par pašreizējās Kijivas varas saglabāšanu, šajā ziņā nekādu kompromisu nebūs. “Jo ātrāk Vašingtonā, Londonā, Parīzē, Briselē to sapratīs, jo labāk būs gan Ukrainai, gan Rietumiem,” viņš piedraudēja. Viņš apgalvoja, ka Ukraina ir agonijas stāvoklī, bet karu izbeigt traucē Rietumu palīdzība.

Lavrovs pastāstīja, ka invāzija Ukrainā tika veikta nevis pret ukraiņu tautu, bet “tās noziedzīgo režīmu, kas bija aizrāvies savā nesodāmības sajūtā”. Ministrs apgalvoja, ka karu pret krieviem Ukrainas vadība sāka jau 2014. gadā, piekopojot totālu diskrimināciju pret krievvalodīgajiem.

Lavrovs uzsvēra, ka ja Krievija pārtrauks karot pret Ukrainu, tās vadība turpinās genocīdu pret krieviem un turpinās apkarot citādi domājošos.

Vienlaikus viņš par izdomājumiem nosauca apgalvojumus par Krievijas plāniem uzbrukt citām valstīm. "Augstākajās ASV aprindās pat aizrunājušās tiktāl, ka pēc tam Krievija uzbruks Baltijas valstīm, Polijai, Somijai, ko tik neizdomās, lai izsistu naudu no Kongresa un Eiropas parlamentiem, tos pārliecinot nepieciešamībā bez pārtraukuma un turpmāk palīdzēt Ukrainai līdz pēdējam dolāram un pēdējam eiro, kaitējot saviem pilsoņiem," viņš paziņoka.

Lavrovs acīmredzami cer, ka visiem ir zelta zivtiņas atmiņa, jo tieši to pašu par Krievijas neuzbrukšanu Ukrainai viņš pastāvīgi apgalvoja līdz pat 2022. gada 23. februārim.

Vēl tālāk par Lavrovu gāja bijušais “liberālis” Medvedevs, kurš jau sen ir pārvērties rūdītā esesietī. Komentējot Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska dekrētu par ukraiņu vēsturiski apdzīvotajām zemēm, viņš savā “Telegram” kanālā paziņoja, ka “komentēt tur nav ko, jo ukraiņi ir krievi, bet Mazkrievija ir Krievijas sastāvdaļa”.

Pirms tam viņš piedāvāja ukraiņiem vienkāršu iespēju — vai nu padoties un saglabāt savu dzīvību, samierināties ar dzīvošanu Krievijas sastāvā, vai visiem tikt nogalinātiem.