foto: Kommersant/ Vida Press
Medvedevs sola pakārt "nepastāvošās Latvijas" prezidentu
Dmitrijs Medvedevs
Pasaulē
2024. gada 15. marts, 22:58

Medvedevs sola pakārt "nepastāvošās Latvijas" prezidentu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas eksprezidents Dmitrijs Medvedevs piektdien publicēja kārtējo tirādi soctīklos, šoreiz solot pakārt "nepastāvošās Latvijas" prezidentu Edgaru Rinkēviču, viņu nolamājot par "nacistu maitasgabalu".

"Dažādiem nacistu maitasgabaliem, kuri vēl nāvi Krievijai, tādiem kā nepastāvošās Latvijas prezidentam Rinkēvičam ir jāatceras fašistu liktenis, ieskaitot 1943. gada tiesu Harkivā. Atmaksa ir neizbēgama. Atceries nāvi!" savā "X" kontā piedraudēja Medvedevs.

"Telegram" kanālā, kur Medvedevs atļaujas pilnībā iztikt bez bremzēm, viņš izteicās konkrētāk. "Iepazīstinu rietumu draugus ar alternatīvo miera formulu Kijivas nacistiskajai varzai (saskaņā ar Harkivas 1943. gada procesa materiāliem). Turpat karāsies arī maitasgabali, kas apšauda mūsu pilsētu mierīgos iedzīvotājus, bet kopā ar viņiem arī niecība, kas izliekas par nepastāvošās valsts Latvijas prezidentu, uzvārdā Rinkēvičs, kurš vēlēja nāvi Krievijai. Atceries nāvi!" 

Kas tad izraisīja odiozā eksliberāļa histēriju?

Izrādās, sociālajos tīklos Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs piekrita Francijas prezidenta Emanuela Makrona teiktajam par Rietumu sarkano līniju neesamību attiecībā uz Ukrainas konfliktu un pārfrāzēja pazīstamo latīņu izteicienu. Savā lapā sociālajā tīklā "X" (bijušais "Twitter") Edgars Rinkēvičs, atsaucoties uz latīņu izteicienu par Kartāgu, paziņoja, ka "Krievija ir jāizposta".


"Es pilnībā atbalstu Emanuelu Makronu: mēs nedrīkstam sev novilkt sarkanās līnijas, mums ir jānovelk sarkanās līnijas Krievijai, un mums nav jābaidās tās novilkt. Ukrainai ir jāuzvar, “Russia Delenda est", norādīja prezidents.

Valsts prezidents pārfrāzējis pazīstamo latīņu spārnoto "Carthago Delenda est" ("Kartāga ir jāizposta"), rakstot "Russia Delenda est".

Par šīs frāzes izcelsmi zināms, ka Romas karavadonis un valstsvīrs Marks Porcijs Katons Vecākais, Kartāgas nesamierināmais ienaidnieks, visas savas runas (neatkarīgi no to tematikas) senātā beidza ar frāzi: "Turklāt es domāju, ka Kartāga ir jāizposta."

Nolamāt ārzemju politiķus un valstu vadītājus, kā arī pašas valstis Medvedevam ir ierasta lieta, no šī likteņa nav izvairījusies arī Latvija. Piemēram, 2022. gada decembrī viņš toreizējo Latvijas prezidentu Egilu Levitu nolamāja par “kaut kādas marionešu valsts nepilnvērtīgu prezidentu”.

Toreiz Medvedeva indīgās piezīmes izpelnījās Levita izteikumi, ka Krievijas Ukrainā pastrādāto kara noziegumu tribunāls varētu darboties arī Latvijā. 

“Kaut kāds nepilnvērtīgs prezidents maziņai marionešu kaimiņvalstij, kurai nav ne savas armijas, ne savas ekonomikas, grasās tiesāt diženu lielvalsti, ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli, kurai ir stratēģisko kodolspēku triāde,” reaģēja Medvedevs. “Ko te var teikt: jo lielāka niecība ir valsts un lielāks muļķis tās vadītājs, jo lielākas ambīcijas … Lai pamēģina iedomāties sekas, ja tāda valsts apvainosies pret viņu personiski, bet labāk lai pavaicā saviem pilsoņiem, vai viņi vēlas konfrontāciju ar Krieviju arī šādā jautājumā.”

Savukārt pērn Medvedevs nolēma padalīties ar Baltijas valstīm izdomāto jaunu nosaukumu — mēs nu esam “mēra blusas”.

Ķengājoties par Ukrainas aicinājumu saukt pie atbildības Krievijas agresijas veicējus un atbalstītājus, Medvedevs to pavērta kā aicinājumu saukt pie atbildības pilnīgi visus Krievijas iedzīvotājus.

“Banderukrainu atbalsta gandrīz visi rietumvalstu priekšnieki. Tādēļ [ASV prezidents Džo] Baidens, [Kanādas premjerministrs Džastins] Trudo, [Lielbritānijas premjerministrs Riši] Sunaks, [Vācijas kanclers Olafs] Šolcs, [Francijas prezidents Emanuels] Makrons, [Itālijas premjerministre Džordža] Meloni, kā arī pretīgākās Polijas, lopisko Skandināvijas valstu, militāristiskās Japānas, somaino dzīvnieku no Austrālijas un Jaunzēlandes, un pārējo mēra blusu, tādu kā Baltijas valstis, vadītāji ir tieši un skaidri nacistu līdzskrējēji. Un attiecības ar viņiem jāveido kā pret nacistiskās koalīcijas valstu vadītājiem,” ierastā diplomātiskajā stilā rakstīja Medvedevs.