foto: Shutterstock
Kājas īkšķis var nesāpēt! Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku skar iekaisīgā artrīta veids - podagra
Esi vesels
2024. gada 10. jūnijs, 06:44

Kājas īkšķis var nesāpēt! Pēdējos gados arvien vairāk cilvēku skar iekaisīgā artrīta veids - podagra

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Ja cilvēkam ir podagra, parasti iesaka lietot pretsāpju līdzekļus un citus artrīta ārstēšanai paredzētus medikamentus, bet var pamēģināt papildus mainīt dzīvesveidu.

Vai zināt, kas filmas “Dalasas pircēju klubs” aktierim Džaredam Leto kopīgs ar Henriju VIII, Bēthovenu, Īzaku Ņūtonu un Čārlzu Dikensu? Leto, tāpat kā minētās vēsturiskās personas, cieta no mokošas kristāliskās artropātijas formas, ko tautā sauc par podagru. Lai gan podagra mums parasti asociējas ar pagājušo gadsimtu aristokrātu kaiti, ko izraisījušas dažādas pārmērības ēšanā un dzīvesveidā kopumā, pārsteidzošā kārtā šī slimība atkal strauji izplatās. Beidzamajā desmitgadē podagras gadījumu skaits ir dubultojies, padarot to par vienu no visvairāk izplatītajiem iekaisīgā artrīta veidiem.

Podagra ir artrīta veids, kad cilvēks cieš no pēkšņām, asām sāpēm un iekaisušām, uzpampušām locītavām. Visbiežāk tiek skarti kāju īkšķi, taču pirmie simptomi var parādīties arī rokas pirkstiem, plaukstas locītavai, ceļiem un papēžiem.

Visbiežāk podagra nomoka cilvēkus pusmūžā, turklāt vīriešus tā skar 15 reizes biežāk nekā sievietes. To saista ar pārmērīgu treknu produktu un alkohola lietošanu, lai gan netradicionālo ārstniecības metožu praktizētāji atklājuši, ka pie vainas varētu būt arī pārtikas alerģija un sirds slimību ārstēšanā lietotie diurētiskie līdzekļi.

Sāpes un pietūkumu izraisa mazi kristāli, kas veidojas locītavās, ja organismā ir paaugstināts urīnskābes līmenis. Imūnsistēma uzbrūk šiem kristāliem ar fagocītiem (fagocīti ir cilvēka organisma šūnas, kas spēj satvert un “aprīt” svešķermeņus, arī mikroorganismus un bojāgājušo šūnu atliekas), un šī cīniņa toksiskie blakusprodukti izraisa locītavu iekaisumu. Pirmais brīdinājuma signāls ir artrīta sāpju lēkme vienā no kāju īkšķiem vai kādā citā locītavā, tā kļūst jutīga un sāpīga. Tipiskas podagras pazīmes ir apsārtums, pietūkums un stipras sāpes.

Džeradam Leto podagra attīstījās pēc tam, kad viņš, gatavojoties lomai filmā “27. nodaļa”, bija apzināti pieņēmies svarā teju par 30 kilogramiem. Aktieris atzina, ka sāpes bijušas tik spēcīgas, ka viņam pat nācies pārvietoties ratiņkrēslā.

5 padomi, kas var palīdzēt atbrīvoties no podagras

1. Pārskatiet uzturu

Atsakieties no pārtikas produktiem, kas satur daudz purīnvielu. Kādā pētījumā konstatēts, ka, izslēdzot no uztura purīnus saturošus produktus, jau pēc dažām dienām veseliem vīriešiem urīnskābes līmenis asinīs samazinājās vidēji no 5,0 mg/dl līdz 3,0 mg/dl. Šāda diēta var arī novērst podagras lēkmju atkārtošanos. Diemžēl podagras gadījumā ir būtiski jāsamazina citkārt vērtīgu un vēlamu produktu patēriņš, piemēram, jūras veltes. Svarīgi ir parūpēties, lai uztura pamatu veido augu valsts produkti un ir pietiekams ūdens daudzums, taču saldinātie dzērieni un citi ar fruktozes sīrupu bagātīgi našķi gan būtu jāizslēdz no uztura.

2. Apziniet savas alerģijas

Pakāpeniski izslēdziet no uztura galvenos artrīta vaininiekus – nakteņu dzimtas dārzeņus (kartupeļus, tomātus, baklažānus, papriku, Kajēnas piparus), kā arī produktus, kas satur glutēnu, soju, rafinētu cukuru, kukurūzu, liellopa gaļu, cūkgaļu un raugu.

3. Izmēģiniet adatu terapiju

Kādā pētījumā secināts, ka cilvēkiem, kuri vienu mēnesi ārstējās ar adatu terapiju, urīnskābes līmenis un citi podagras simptomi samazinājās lielākā mērā nekā kontroles grupā. Pētnieki secināja, ka akupunktūra var palīdzēt arī novērst podagras izraisītus nieru bojājumus.

4. Izmēģiniet homeopātiju

Kādā pētījumā konstatēts, ka individuāli piemeklēti homeopātiskie līdzekļi var palīdzēt samazināt artrīta simptomus labāk nekā tradicionālie pretiekaisuma medikamenti. Konsultējieties ar homeopātu, vai jums varētu būt piemērots kāds no šiem dabīgajiem līdzekļiem, lai samazinātu podagras izraisītās sāpes.

Guaiacum var palīdzēt pret podagru un locītavu iekaisumu, ja sāpes spēj samazināt arī aukstums.

Ledum pal (plankumainām, violetām un pietūkušām locītavām). Arī šo līdzekli izmanto pret podagru un reimatismu, un simptomu samazināšanai, kurus var atvieglot, ja pieliek ledu vai kādu citu atvēsinošu līdzekli. Parastā Ledum deva ir no 3 līdz 5 sūkājamām tabletēm 30C formā vai 10–15 pilieni 12CH formā, kurus lieto, izšķīdinātus nelielā ūdens daudzumā.

Aconite (zilā kurpīte) – pēkšņām dedzinošām sāpēm un lēkmēm, kas rodas pēc šoka vai ievainojumiem.

Belladonna – intensīvām, pulsējošām sāpēm.

Bryonia – sāpēm, kas kļūst izteiktākas kustībā, bet samazinās, piemērojot spiedienu un karstumu.

Clochicum – var palīdzēt, ja podagras lēkmi pavada slikta dūša.

5. Padomājiet par uztura bagātinātājiem

Izpētīts, ka podagras slimniekiem uzlabot stāvokli var palīdzēt zivju eļļa, B grupas vitamīni (īpaši folijskābe), E un C vitamīns. Arī harpagofītam jeb velna nagam (Harpagophytum procumbens) atklātas pretiekaisuma un pretsāpju īpašības, un to izmanto artrīta ārstēšanā. Nereti to kombinē arī ar citām sastāvdaļām, kas labvēlīgi ietekmē locītavas, un iekļauj pretsāpju plāksteru formulās.