foto: LETA
Mazasinība, cukura diabēts, artrīts un ne tikai: kaites, kuras var ārstēt ar brūklenēm
Brūklenes.
Dabasspēks
2019. gada 6. oktobris, 05:22

Mazasinība, cukura diabēts, artrīts un ne tikai: kaites, kuras var ārstēt ar brūklenēm

"Patiesā Dzīve"

Ja cilvēki vairāk pārtiktu no tā, ko mums uz zaļas paplātes pasniedz  daba, mēs noteikti būtu daudz veselāki. Un, ja vēl Māte Daba tik dāsni kā šovasar dāvā mums gardās un bezgala veselīgās brūklenes, būtu grēks tās neņemt pretī.

Un kā nu ne – tās ir vitamīniem (A, C, E un B) bagātas, satur ēteriskās eļļas, pektīnus, mikroelementus (mangānu, varu), organiskās skābes (ābolskābi, citronskābi, skudrskābi, benzoskābi), polifenolu un citas vērtīgas vielas. Savukārt brūkleņu lapām piemīt antiseptiska, dezinficējoša un urīndzenoša iedarbība.

Ja moka galvassāpes vai hipertonija, palīdzēs ar vārītu ūdeni atšķaidīta brūkleņu sula, bet locītavu reimatismu remdēs brūkleņu degvīna uzlējums, kuru pēc mēneša noturēšanas var sākt lietot pa tējkarotei trīs reizes dienā. Brūklenes stiprina asinsvadus un sirdi, līdzsvaro holesterīna līmeni asinīs. Ogas izmanto, lai palielinātu organisma aizsargspējas.

Mazasinība, cukura diabēts, artrīts, osteohondroze, saaukstēšanās, drudzis, stomatīts, parodontoze, nefrīts un daudz citu kaišu – to visu var ārstēt ar brūkleņu ogām, sulu, uzlējumu vai brūkleņu lapu tēju, tikai jāsameklē precīzas receptes. Neslinkojiet, ejiet mežā un sagādājiet krājumus veselīgai ziemai! Tad nebūs jārij tik daudz tablešu vai jāiet pēc palīdzības pie nezināmas izcelsmes dziedniekiem.

Brūklenes vislabāk sasaldēt vai vienkārši apliet ar novārītu, atdzesētu ūdeni un iepildīt iepriekš izkarsētās pudelēs. Tā kā brūkleņu sastāvā ir benzoskābe, kas ir dabisks konservants, svaigas ogas var glabāt bez cukura tumšā, vēsā vietā pat vairākus mēnešus. 

Eksperti gan iesaka ogas termiski neapstrādāt, bet pārmaiņas pēc var arī izvārīt kādu porciju ievārījuma ar nelielu cukura daudzumu, kas tik ļoti garšo bērniem pie svētdienas brokastu pankūkām.

Un vēl viens knifiņš – brūkleņu maska lieliski noder nogurušai un taukainai ādai; tā mitrina, tonizē un atsvaidzina. Šai skaistuma procedūrai vajadzīgas tikai divas tējkarotes svaigu ogu un tējkarote kumelīšu tējas. Pēc 15 minūtēm masku noskalo ar siltu ūdeni. Ar brūkleņu lapu un ogu novārījumu var skalot arī matus – tas uzlabos gan galvas ādas, gan matu veselību. Lai izdodas būt skaistām un veselām!