foto: Shutterstock
Stipru kaulu noslēpums jeb kā pagarināt savu mūža ilgumu?
Esi vesels
2023. gada 10. marts, 06:18

Stipru kaulu noslēpums jeb kā pagarināt savu mūža ilgumu?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Lai dzīvotu pilnu krūti, veselīgi un stipri kauli ir vajadzīgi ikvienā vecumā. Lūk, ko var darīt, lai tos stiprinātu un saglabātu izturīgus līdz sirmam vecumam.

Nav šaubu, ka kaulu veselība ir cieši saistīta ar mūsu dzīvesveidu, dzīves kvalitāti un mūža garumu. Ja ir osteoporoze, smags stāvoklis, kad kauli ir zaudējuši savu masu un kļuvuši trausli, tad būtiski palielinās lūzumu risks. Nopietnākais ir gūžas locītavas lūzums, kas uz ilgu laiku piesaista cilvēku gultai un pazemina dzīves kvalitāti. Mirstība pēc gūžas kaula kakliņa lūzuma komplikācijām pirmā gada laikā sasniedz 27 %, bet četru gadu laikā – 79 procentus. 

Arī osteopēnija palielina kaulu lūzumu risku. Tā ir slimība, kad kaulu minerālais blīvums ir nepārprotami zemāks par normu, taču nav tik smags, lai atbilstu osteoporozes diagnozes kritērijiem. Bet arī osteopēnija ir saistīta ar kaulu lūzumu palielinātu risku.

Parasti osteopēnijas un osteoporozes ārstēšanā izmanto zāles, kas palīdz apturēt kaulu masas zudumu un uzlabo kaulu minerālo blīvumu, taču šiem medikamentiem, ja tos lieto ilgstoši, ir iespējami nopietni balkusefekti, pat tādi kā barības vada vēzis, žokļa kaula nekroze un netipiski augšstilba kaula lūzumi. 2 Šādu netipisku lūzumu gadījumā kauls salūst pat vismazākās traumas iespaidā, domājams, tāpēc, ka zāles to padara blīvāku, bet arī trauslāku.

Lai kauli būtu veseli, ir jābūt līdzvarā diviem procesiem – vienam, kurā veidojas jauni kaulaudi (tajā ir iesaistīti osteoblasti), un otram, kurā ar osteoklastu palīdzību tiek “aizvākti” vecie kaulaudi.

Tikai tad, ja šīs abas norises ir līdzvarā, var nodrošināt patiešām stiprus kaulus, un to nosaka gan kaulu masa un blīvums, gan kaulu kvalitāte. Tā kā medikamenti ierobežo osteoklastu spēju sadalīt vecos kaulaudus, laika gaitā kauli var kļūt vēl trauslāki.

Nākamā lapa: Uzņemiet pietiekami daudz olbaltumvielu.