Sabiedrība
2023. gada 4. decembris, 06:36

Dzīve ar šķeltu mugurkaulu - Bozoviču ģimenes cīnītājas Marijas stāsts

Sadarbības projekts

Skatoties uz dzīvespriecīgo pirmklasnieci Mariju Bozoviču, nekad nevarētu pateikt, ka viņai ir jebkādas veselības problēmas – šī meitene ir tik smaidīga un apburoši skaista kā porcelāna lelle! Diemžēl lellei Marija līdzinās ne tikai ar skaistumu, bet arī ar trauslumu, jo no pašas piedzimšanas meitenīte un viņas vecāki cīnās ar sarežģītu un grūti ārstējamu pataloģiju Spina bifida jeb “šķelto mugurkaulu”. Diagnoze ir smaga un tika diagnosticēta vēl māmiņas vēderā – šādos gadījumos auglim līdz galam nenoformējas mugurkaula kanāls un rezultātā muguras smadzenes atrodas ārpus tā. Tas savukārt ietekmē mazuļa attīstību un spēju patstāvīgi staigāt.

Šāda problēma skar aptuveni vienu no 1000 grūtniecībām un katru gadu ar šādu diagnozi Eiropā piedzimst vairāk nekā 5000 mazuļu. Diemžēl arī Marija ir šo mazuļu sarakstā un jau pirmajās dzīves dienās meitenītei tika veikta mugurkaula slēgšanas operācija. Vēlāk notika vēl viena operācija, ievietojot speciālu aparātu  – šuntu, kas palīdz šķidrumam cirkulēt organismā. Lai gan operācijas ir veicinājušas meitenes attīstību, pilnīgi visas pataloģijas izpausmes novērst nebija iespējams un smagā diagnoze radījusi paliekošus kustību traucējumus, kurus uzlabot Marijai palīdz regulāras nodarbības pie fizioterapeita, masāžas, kā arī ikdienas procedūras , ko papildus veic viņas mamma Iveta.

Daugavpilī, kur dzīvo Bozoviču ģimene, ir ļoti labi rehabilitācijas speciālisti, taču, papildus ikdienas terapijai, meitenei ir nepieciešams arī specializēts atbalsts, tāpēc, aptuveni reizi gadā, Marija ar mammu dodas uz Rīgu, kur rehabilitācijas centrā POGA saņem intensīvu neirorehabilitācijas TheraSuit kursu, kā arī citas procedūras veselības stāvokļa uzlabošanai. “Pogā strādā fantastiski speciālisti – lieli profesionāļi un ļoti atsaucīgi, saprotoši cilvēki, kas spēj radīt īstus brīnumus,” saka mamma Iveta, stāstot par meitas progresu.

No pašas mazotnes POGĀ ar Mariju ir strādājusi fizioterapeite Egija Bidiņa. Viņa sauc meiteni par čempioni un priecājas par viņas pozitīvo dinamiku – ar katru gadu Marijai izdodas arvien vairāk un, neskatoties uz visām grūtībām, šogad meitene ir uzsākusi skolas gaitas, ir ļoti aktīva un mācās aptvert jaunus dzīves apvāršņus ar jaunajām ortozēm – kāju stabilizatoriem, kas fiksē locītavas un mazina kontraktūru, nodrošinot meitenes mobilitāti un uzlabojot dzīves kvalitāti.

Pati Marija dzīvo ļoti aktīvu un piepildītu dzīvi: “Skolā man ir daudz draugu, savukārt mājās gaida mazais brālis un māsa, ar kuriem man ļoti patīk pavadīt laiku - kopā spēlējam bumbu, zīmējam vai muzicējam. Brīvdienās mēs visi gaidām ciemos vecāko brāli, kurš pabeidza skolu Daugavpilī un tagad mācās Rīgā,” stāsta mazā rehabilitācijas centra paciente. Šajā daudzbērnu ģimenē ir ļoti iecienīta radošā joma – mamma ir mūzikas pedagogs un arī bērniem tuva māksla un dizains, tāpēc visi kopā velta daudz laika radošām nodarbēm. Arī sportiskās aktivitātes Marijai nav svešas – viņa regulāri apmeklē baseinu, mācās nirt un brīvi jūtas ūdenī.

Lai arī turpmāk Marijai būtu iespēja attīstīties un veiksmīgi pārvarēt kustību traucējumus, ir nepieciešama regulāra rehabilitācija, kā arī jaunas ortozes, kuru cena ir aptuveni 8000 eiro. Ģimenei, kurā aug četri mazgadīgi bērni, šī ir milzīga finansiālā slodze, tāpēc līdzcilvēku palīdzība un atbalsts ir īpaši nozīmīgi.

Atbalstot rehabilitācijas centra POGA mazos pacientus un viņu ģimenes, “Maxima Latvija” organizē labdarības kampaņu “Palīdzi brīnumam notikt”, kuras laikā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ziedot līdzekļus Marijas un citu bērnu rehabilitācijas nodarbību nodrošināšanai. Līdz nākamā gada 3. janvārim ikvienam ir iespēja ziedot līdzekļus Ziedot.lv lapā šeit, kā arī klātienē “Maxima” veikalos – ziedojumu kastītēs, bezskaidras naudas ziedošanas kioskos vai novirzot savus “Paldies” kartes uzkrājumus mazajiem POGA pacientiem, kuriem šogad līdzcilvēku atbalsts ir ļoti nepieciešams. Tāpat vairāk nekā 130 taromātos visā Latvijā, kas atrodas pie “Maxima” veikaliem, vari ziedot savu depozīta maksu POGAI.

Visi iedzīvotāju saziedotie līdzekļi tiks nodoti POGA pacientu vajadzību nodrošināšanai un palīdzēs ģimenēm turpināt rehabilitāciju un atgūt kustību prieku.

 Kopā mēs varam labus cilvēkus savest ar labiem darbiem!