Trīs maltītes ar puraviem (un būtiska nianse, kas jāzina par šiem dārzeņiem)
Puravi ir vieni no retajiem dārzeņiem, kas labi glabājas visu ziemu, nezaudējot ne garšu, ne uzturvielas. Tomēr, gatavojot puravus, jāatceras viena būtiska lieta.
Ņem vērā!
Puravus nevajag pārāk ilgi gatavot, tad tie kļūst staipīgi, mīksti un ķēpīgi.
Puravu un kartupeļu zupa
40 minūtes
6 personām
2 nelieli puravi
1,2 l vistas vai dārzeņu buljona
600 g vārītu kartupeļu
250 ml saldā krējuma
80 g sviesta
4 ķiploka daiviņas
1 ēdk. sāls
½ zaļā čili pipara
pāris lapu salvijas
1. Nomazgā puravus un sagriez gabaliņos, čili sagriez mazos gabaliņos, kartupeļus palielos gabalos.
2. Katliņā izkausē sviestu, tajā pāris minūtes apcep ķiploku, čili, puravu un salviju. Pielej buljonu un uzvāri.
3. Pievieno zupai kartupeļus un sāli, uzvāri vēlreiz un ļauj vārīties 8–10 minūtes.
3. Pievieno krējumu un zupu sablendē. Ja nepieciešams, pieber vēl sāli un piparus. Pasniedzot var pārkaisīt ar maurlociņiem.
Pasta ar puraviem
30 minūtes
4 personām
3 puravi
250 g rigatoni vai citu makaronu
120 ml olīveļļas
100 g parmezāna
1 citrons
5 ķiploka daiviņas
svaigi malti pipari
sāls
1. Puravus nomazgā un nogriez tiem tumši zaļo daļu; to var izmantot buljona vārīšanai. Pārējo sagriez 2–3 mm biezās strēmelītēs.
2. Ielej pannā pusi eļļas, uzkarsē un liec puravus. Pierīvē ķiploku, pievieno sāli un sutini 10 minūtes, pa laikam apmaisot.
3. Iejauc puravu masā 1 ēdk. smalki rīvētas citrona miziņas un 2 ēdk. citrona sulas. Turi siltumā uz plīts.
4. Izvāri makaronus saskaņā ar instrukciju uz paciņas. Pāris ēdk. ūdens, kurā vārījās makaroni, pievieno puravu masai, tad liec klāt arī pašus makaronus. Pielej atlikušo olīveļļu.
5. Rūpīgi samaisi; var arī atkārtoti uzkarsēt. Pasniedzot pārkaisi ar rīvētu sieru un pipariem.
Vistas fileja puravu un sinepju mērcē
45 minūtes
4–6 personām
3 vistas filejas, ap 600–-700 g
1 puravs
200 ml saldā krējuma
100 ml vistas buljona
2 ķiploka daiviņas
2 ēdk. sviesta
1 ēdk. miltu
1 ēdk. graudaino sinepju
1 tējk. timiāna lapiņu
malti pipari
sāls
1. Uz šķīvīša uzber miltus, pieber tiem šķipsniņu maltu piparu un sāli un sajauc.
2. Vistas fileju sagriez nelielās strēmelēs, apviļā tās miltu, piparu un sāls maisījumā.
3. Puravam nogriez tumši zaļo daļu; to var izmantot buljona vārīšanai. Ja neesi paredzējusi to darīt drīzumā, ieliec puravu saldētavā. Pārējo puravu sagriez īsos posmiņos.
4. Pannā uzkarsē sviestu un uz samērā straujas uguns apbrūnini vistas strēmelītes. Izņem no pannas un noliec malā.
5. Liec pannā puravu un apcepini, bet neļauj pārāk sasust. Sarīvē ķiploku un iemaisi puravos. Pannas saturam pievieno vistu, sinepes, timiānu, buljonu un krējumu. Visu uzkarsē un samaisi. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus.