Trīs maltītes ar puraviem (un būtiska nianse, kas jāzina par šiem dārzeņiem)
foto: Shutterstock
Garšīgi

Trīs maltītes ar puraviem (un būtiska nianse, kas jāzina par šiem dārzeņiem)

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Puravi ir vieni no retajiem dārzeņiem, kas labi glabājas visu ziemu, nezaudējot ne garšu, ne uzturvielas. Tomēr, gatavojot puravus, jāatceras viena būtiska lieta.

Ņem vērā!

Puravus nevajag pārāk ilgi gatavot, tad tie kļūst staipīgi, mīksti un ķēpīgi.

Puravu un kartupeļu zupa

40 minūtes

6 personām

2 nelieli puravi

½ zaļā čili pipara

pāris lapu salvijas

1. Nomazgā puravus un sagriez gabaliņos, čili sagriez mazos gabaliņos, kartupeļus palielos gabalos.

2. Katliņā izkausē sviestu, tajā pāris minūtes apcep ķiploku, čili, puravu un salviju. Pielej buljonu un uzvāri.

3. Pievieno zupai kartupeļus un sāli, uzvāri vēlreiz un ļauj vārīties 8–10 minūtes.

3. Pievieno krējumu un zupu sablendē. Ja nepieciešams, pieber vēl sāli un piparus. Pasniedzot var pārkaisīt ar maurlociņiem.

foto: Shutterstock

Pasta ar puraviem

30 minūtes

4 personām

3 puravi

250 g rigatoni vai citu makaronu

120 ml olīveļļas

100 g parmezāna

1 citrons

5 ķiploka daiviņas

svaigi malti pipari

sāls

1. Puravus nomazgā un nogriez tiem tumši zaļo daļu; to var izmantot buljona vārīšanai. Pārējo sagriez 2–3 mm biezās strēmelītēs.

2. Ielej pannā pusi eļļas, uzkarsē un liec puravus. Pierīvē ķiploku, pievieno sāli un sutini 10 minūtes, pa laikam apmaisot.

3. Iejauc puravu masā 1 ēdk. smalki rīvētas citrona miziņas un 2 ēdk. citrona sulas. Turi siltumā uz plīts.

4. Izvāri makaronus saskaņā ar instrukciju uz paciņas. Pāris ēdk. ūdens, kurā vārījās makaroni, pievieno puravu masai, tad liec klāt arī pašus makaronus. Pielej atlikušo olīveļļu.

5. Rūpīgi samaisi; var arī atkārtoti uzkarsēt. Pasniedzot pārkaisi ar rīvētu sieru un pipariem.

foto: Shutterstock

Vistas fileja puravu un sinepju mērcē

45 minūtes

4–6 personām

3 vistas filejas, ap 600–-700 g

1 puravs

200 ml saldā krējuma

100 ml vistas buljona

2 ķiploka daiviņas

2 ēdk. sviesta

1 ēdk. miltu

1 ēdk. graudaino sinepju

1 tējk. timiāna lapiņu

malti pipari

sāls

foto: Shutterstock

1. Uz šķīvīša uzber miltus, pieber tiem šķipsniņu maltu piparu un sāli un sajauc.

2. Vistas fileju sagriez nelielās strēmelēs, apviļā tās miltu, piparu un sāls maisījumā.

3. Puravam nogriez tumši zaļo daļu; to var izmantot buljona vārīšanai. Ja neesi paredzējusi to darīt drīzumā, ieliec puravu saldētavā. Pārējo puravu sagriez īsos posmiņos.

4. Pannā uzkarsē sviestu un uz samērā straujas uguns apbrūnini vistas strēmelītes. Izņem no pannas un noliec malā.

5. Liec pannā puravu un apcepini, bet neļauj pārāk sasust. Sarīvē ķiploku un iemaisi puravos. Pannas saturam pievieno vistu, sinepes, timiānu, buljonu un krējumu. Visu uzkarsē un samaisi. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus.