Salātus noteikti neturiet plastmasas maisiņos: vērtīgi augļu un dārzeņu uzglabāšanas knifi
foto: Shutterstock
Arī dārzeņu glabāšanā ir savas gudrības, piemēram, tomātus un gurķus nevajag turēt kopā.
Noderīgi ikdienā

Salātus noteikti neturiet plastmasas maisiņos: vērtīgi augļu un dārzeņu uzglabāšanas knifi

Kas Jauns Avīze

Vasarā ir diezgan viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos, ja uzturā lieto produktus, tostarp augļus un dārzeņus, kas ir nepareizi uzglabāti un jau sākuši bojāties.

Kā rūpēties par veselību un rīkoties, lai tie būtu ilgāk svaigi, padomus apkopo uztura speciālistes Anita Baumane un Baiba Iskrova.

Kā palīdz vaska pārklājums

Daudziem augļiem un dārzeņiem ir vērojams tāds kā vaska pārklājums – taukaina, eļļaina miza. Dabiski tas veidojas gataviem augļiem, taču vaska pārklājums mēdz būt arī mākslīgs – to var pamanīt daudziem importētiem augļiem (āboliem, citroniem, nektarīniem, apelsīniem) un dārzeņiem (baklažāniem, paprikai, gurķiem).

Mizu apstrādā ar vasku, lai novērstu savīšanu. Neatkarīgi no tā, vai dārzeņi un augļi satur šādu pārklājumu, visus augļus un dārzeņus ieteicams mazgāt tieši pirms lietošanas, lai novērstu pūšanu.

Daži draudzējas, citi nepavisam

“Ne visus produktus ir vēlams uzglabāt kopā, jo ir tādi, kas uzglabāšanas laikā izdala gāzi – etilēnu, tāpēc, atrodoties ar tiem vienā relatīvi mazā telpā vai tiešā citu produktu tuvumā, tie paātrina nogatavošanās procesu, tādējādi veicinot citu produktu ātrāku bojāšanos vai savīšanu. Etilēnu izdala gandrīz visi dārzeņi un augļi, izņemot mango, sparģeļus, persikus, sīpolus, baklažānus, vīnogas, gurķus. Savukārt tomāti, āboli, avokado un banāni izdala vairāk šīs gāzes, tāpēc, piemēram, tomātus ar gurķiem nevajadzētu uzglabāt kopā,” atgādina Baiba Iskrova.

Paildzini svaigumu

Spināti, romiešu un citi zaļie lapu dārzeņi saglabājas svaigāki ilgāk, ja pirms uzglabāšanas ledusskapī noņem savītušās vai iekrāsojušās lapas un salātus noskalo vēsā ūdenī. Lapu salātus nosusina, nokratot lieko ūdeni, un ietin papīra dvielī. Salātus nevajadzētu ilgstoši uzglabāt plastmasas maisiņos, jo tad tiem nepiekļūst gaiss un var sākties pūšanas process. Piemērotāks iepakojums ir gaisu caurlaidīgs papīra maisiņš.

Burkānu lakstos ir augsts hlorofila saturs, kas piešķir tiem piesātinātu, zaļu krāsu. Tomēr burkānu uzglabāšanai lakstus iesaka nogriezt, lai tie no burkāna nepatērētu barības vielas, – tas attiecas arī uz bietēm un rāceņiem. No lakstiem var pagatavot, piemēram, pesto vai pievienot tos salātiem.

Sīpoli nezaudēs svaigumu, ja tiem būs nodrošināta laba gaisa cirkulācija, novietojot, piemēram, atvērtā grozā. Ja tie nopirkti tīkla maisiņā, tos var pakārt kādā sausā vietā prom no tiešiem saules stariem. Sīpolu uzglabāšanai var izmantot arī kaprona zeķbikses, sīpolu no sīpola atdalot ar mezgliņu, kas iesiets zeķbiksēs. Polietilēna maisiņš uzglabāšanai neder, jo tajā sīpoli pakļauti ātrākai sapelēšanai.

Avokado bojā skābeklis

Avokado uzglabāšanai ir daži knifi. Tas ātri bojājas saskarsmē ar skābekli, tāpēc, ja nopirkts nogatavināts avokado, labāk uzglabāt ledusskapī, aizkavējot brūnēšanu un pārgatavošanos. Ja nopirkts negatavs avokado, ietīšana papīra maisiņā to ātrāk padarīs gatavu.

Ja lieto tikai pusi avokado, otru pusi vajadzētu atstāt mizā un kauliņu neizņemt, lai skābeklis avokado virsmai varētu piekļūt pēc iespējas mazāk. Jāuzglabā ledusskapī ar mīksto daļu uz leju, un šī pusīte būtu jāapēd divu dienu laikā.

Avokado ilgstošai uzglabāšanai noder saldēšana, taču jāatceras, ka saldējot var ciest tā sākotnējā struktūra, tāpēc atsaldētu avokado labāk izmantot ēdienos, kur struktūra nav būtiska, – smūtijos, kūkās, mērcēs utt. Lai sasaldētu avokado, tam jābūt pilnīgi gatavam. Avokado sagriež gabaliņos un saldē maisiņos vai sablendē un pēc tam sasaldē.

Banāniem kaitē saule

Banānus nevajadzētu uzglabāt saulainā vietā, arī mitrs un silts gaiss paātrina brūnēšanu. Nogatavojušos banānu uzglabāšanas laiku var pagarināt par pāris dienām, ievietojot tos ledusskapī. Miza kļūs raiba, taču augļa mīkstums būs garšīgs.

Ingvers jau izsenis izmantots kā ārstniecības augs, tas lieliski iederas tējā, atspirdzinošos, sildošos dzērienos, saldajos un sāļajos ēdienos. Lai nesabojātos, ingveru ieteicams turēt ledusskapī, tad uzglabāšanas laiks būs dažas nedēļas. Var glabāt sasmalcinātu, sarīvētu ar visu mizu, cieši aptinot ar foliju, vai ielikt maisiņā, kas paredzēts produktu saldēšanai. Saldētavā ingvers saglabāsies svaigs vismaz trīs mēnešus.

Citronus var uzglabāt aptuveni mēnesi noslēgtā polietilēna pārtikas uzglabāšanas maisiņā ledusskapī. Lai iegūtu vairāk sulas, pirms izspiešanas citronu uz pāris minūtēm liek siltā ūdenī.

Garšaugus aukstā ūdenī

Zaļumi un garšaugi ir augstu novērtēti, pateicoties to spējai piešķirt ēdienam bagātīgas garšas nianses. Lai ilgāk uzglabātu koriandru, pētersīļus un piparmētru, tos nomazgātus stateniski ievieto glāzē, kurā ir auksts ūdens, un uzglabā ledusskapī.

Svaigus zaļumus var arī sadalīt divās vai trīs porcijās, katru ielikt maisiņā, piepūst to ar gaisu, aizsiet un uzglabāt ledusskapī. Oglekļa dioksīds, ko satur izelpa, ir zināms kā dabisks pārtikas konservants un var palīdzēt saglabāt zaļumus svaigākus. Sēnes nav vēlams uzglabāt cieši iepakotas vai polietilēnā. Tās ilgāk saglabāsies svaigas, uzglabātas papīra maisiņā un ledusskapī.

Ja tomēr vēders signalizē, ka nav labi

Dažkārt produktu uzglabāšana neizdodas, kā iecerēts, un vēlme nelaist postā labu mantu, kaut tā ir mazliet iebojājusies, var nodarīt kaitējumu veselībai, izraisot gremošanas traucējumus, galvenokārt – caureju.

Iespējams, būs nepieciešamas vairākas dienas, lai pilnībā atjaunotu normālu zarnu darbību. Mēness aptiekas farmaceite Ieva Turonoka iesaka turēt mājās dažādus absorbentus (aktivēto ogli, baltā māla preparātus), kas palīdzēs normalizēt pašsajūtu un ļaus nedaudz ātrāk atgriezties ierastajā dzīves ritmā.

“Noteikt jāpatur prātā, ka caurejas vai vemšanas gadījumā organisms pastiprināti zaudē daudz elektrolītu, ko nepieciešams atjaunot. Aptiekā šādus preparātus ir iespējams iegādāties. Nevajadzētu aizmirst par ūdens uzņemšanu – ja ir caureja, būtu jāuzņem divi trīs litri ūdens dienā, savukārt, ja ir vemšana, ūdens jāsāk dzert pa tējkarotei, pakāpeniski palielinot tā daudzumu. Mazgāsim gan rokas, gan augļus un dārzeņus, lai varam šos sezonālos gardumus baudīt tik, cik kārojas!” novēl farmaceite.