foto: Zane Bitere/LETA
"Tad jau citas zupas arī jālatvisko!": No visiem gada vārdiem un nevārdiem, sabiedrībā vislielāko rezonansi izsauc jaunvārds "sāļvira"
Soļanka.
Sabiedrība
2024. gada 30. janvāris, 16:07

"Tad jau citas zupas arī jālatvisko!": No visiem gada vārdiem un nevārdiem, sabiedrībā vislielāko rezonansi izsauc jaunvārds "sāļvira"

Jauns.lv

Jau divdesmit pirmo gadu Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopa sadarbībā ar Latvijas Rakstnieku savienību rīkoja aptauju, lai noskaidrotu gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu Latvijā. Sīvā konkurencē gada vārda titulu izcīnījis vārds "atdēvēšana", bet nevārda tituls ticis vārdam "tolerēt". Sabiedrībā vislielāko rezonansi izsaucis jaunvārds "sāļvira".

Par 2023.gada jaunvārdu kļuvis vārds "sāļvira" līdzšinējās soļankas vietā. Kārlis Vērdiņš norāda, ka nākamajos gados komisijai noteikti būs darba pilnas rokas, pārdēvējot visus ārzemju izcelsmes ēdienus. Viņš arī piedāvājis savus variantus.

Daļai "X" lietotāju jaunvārds neiet gluži pie sirds. Arvis Kolmanis turpinās soļanku dēvēt par soļanku.

Edgars Eglītis vērsies pie 21. gadsimta izgudrojuma - mākslīgā intelekta - un pajautājis, kas tad ir "sāļvira" datora skatījumā.

"ChatGPT" uzskata, ka "sāļvira" ir tehniskais projekts un uzņēmums Latvijā, kas specializējas saules paneļu risinājumos. Lieki teikt, ka mākslīgais intelekts, laikam, vēl nav iepazinies ar gada jaunvārdu. 

Raivis Spalvēns apkopojis, kā tad radies jaunvārds tiem, kas vēlēsies to "iegrāmatot" Vikipēdijā: "Vārds radies 2023. gada 9. martā tviterī. Jaunvārda autors ir tulkotājs, Latviešu valodas attīstības kopas vadītājs, gada vārda aptaujas žūrijas loceklis Uģis Nastevičs."

Jau vēstīts, ka par pagājušā gada vārdu pasludināts "atdēvēt, atdēvēšana", kas nozīmē pārdēvēt, atjaunot pienācīgu nosaukumu.