Siltam laikam piestāv aukstā zupa! Kā ātri iemarinēt bietes, ja veikalu plaukti iztukšoti?
Vislabāk par īstu, siltu pavasari liecina tukšie lielveikala plaukti – tie, kur iepriekš stāvēja marinētu biešu burciņas. Lai izvairītos no šādas problēmas, iemarinē bietes pati, jo tas nav sarežģīti!
Bietes nomazgā, bet nemizo. Ja tās ir milzīgas, pārgriez uz pusēm, saliec uz cepamplāts, pārsedz ar foliju, rūpīgi pielokot maliņas, liec krāsnī 190 grādos uz aptuveni pusotru stundu. Kad ir mīkstas, nomizo un sarīvē stienīšos. Marinādi pagatavo, uzvārot 1 l ūdens ar 1 ēdk. sāls, 1 ēdk. cukura, krietni šķipsnu ķimeņu un 6–8 ēdk. etiķa. Pārlej bietēm un turi ledusskapī. Bet ko ar tām darīt tālāk?
Biešu aukstā zupa
4 personām
20 minūtes
- ½ l marinētu biešu
- ½ l kefīra
- ½ garā gurķa
- 2 vārītas olas
- 100 g redīsu
- 50 g lociņu
- 30 g diļļu
- 2 ēdk. skāba krējuma
- 1 tējk. mārrutku
- ½ tējk. sinepju
- sāls, cukurs, malti pipari
1. Gurķi sarīvē stienīšos, redīsus sagriez plānās ripiņās, sakapā lociņus un dilles.
2. Bietes ar visu marinādi sajauc ar mārrutkiem, sinepēm, kefīru un skābo krējumu. Pievieno sagrieztos dārzeņus un zaļumus. Ja vajadzīgs, pievieno dzeramo ūdeni līdz vēlamajam zupas biezumam.
3. Pagaršo un pēc patikšanas iemaisi sāli un maltus piparus. Pasniedz ar vārītu olu un, ja ir gribēšana, vēl vairāk skābā krējuma.
Aukstā gurķu zupa
4 personām
25 minūtes
- ½ l jogurta bez piedevām
- 1 garais gurķis
- 1 daiviņa ķiploka
- 1 tējk. cukura
- 1 tējk. sāls
- 1 tējk. piparmētru lapiņu
- ½ tējk. apgrauzdēta malta kumīna
- ½ laima sula
- malti pipari
- dilles, garneles – pasniegšanai
1. Visas sastāvdaļas liec blendera traukā un sablendē vienmērīgā substancē.
2. Pagaršo un, ja vajag, pasāli, sapiparo, iemaisi cukuru vai laima sulu. Pasniedz ar sīki kapātām dillēm. Šajā zupā lieliski iederētos arī sulīgas, sārtenas garneles. Pasniedz atdzesētu!