Lapu salātu laiks. Ar dillēm un kefīru - klasika, taču ir vēl citas receptes
foto: Shutterstock
Garšīgi

Lapu salātu laiks. Ar dillēm un kefīru - klasika, taču ir vēl citas receptes

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lapu salātus var pasniegt kā piedevu, bet kopā ar šķēli grauzdētas maizes tā ir arī laba uzkoda vai viegla maltīte. 

Maijs ir salātlapu laiks, kad tās neēst būtu tīrais grēks. Ar krējumu, ar kefīru un dillēm – tā ir klasika, bet ir vēl citi veidi, kā garšīgi pagatavot salātus.

Salāti ar citronu mērci

15 minūtes

4 personām

ap 150 g lapu salātu

1 garais gurķis

šķipsna cukura

1. Lapu salātus saplucini un liec bļodā. Gurķi saēvelē vai sagriez plānās ripiņās un liec pie salātiem. Visu sajauc.  Maisījumu kārto uz šķīvjiem.

2. Avokado pārgriez uz pusēm, izņem kauliņu un ar ēdamkaroti izņem mīkstumu. Sagriez šķēlītēs un godīgi sadali pa šķīvjiem, liekot uz salātu un gurķu maisījuma. Uzbirdini ķirbju sēklas.

3. Mazā trauciņā kārtīgi sakul citrona sulu, tējkaroti smalki rīvētas citrona miziņas, eļļu, sāli, piparus un cukuru. Pārlej salātiem mērci un pasniedz.

foto: Shutterstock

Ledussalāti ar kefīra mērci

15 minūtes

4 personām

200 g ledussalātu

8–10 redīsi

150 ml kefīra

2 ēdk. majonēzes

1 ķiploka daiviņa

½ tējk, sāls

1. Kefīru lej krūzē, iekul majonēzi, sarīvētu ķiploka daiviņu un sāli.

2. Redīsus sagriez ripiņās un liec bļodā. Saplucini salātus un liec pie redīsiem.

3.  Pārlej salātus ar mērci un sajauc. Pasniedz pie sacepumiem vai gaļas ēdieniem.

Pikantie salāti ar laima mērci

20 minūtes

4 personām

150 g jauktu lapu salātu

1 ābols

1 galviņa fenheļa

2 seleriju kāti

2 laimi

4 ēdk. olīveļļas

½ zaļā čili pāksts

šķipsna sāls

šķipsna cukura

1. Laimiem norīvē miziņu, izspied sulu un liec tos krūzē. Sulai un miziņai pievieno eļļu, sīki sakapātu čili, sāli, cukuru un sakul.

2. Ābolu iztīri un sarīvē skaidiņās uz dārzeņu rīves. Fenheli sagriez plānās strēmelītēs, seleriju kātus – plānās šķēlītēs. Liec dārzeņus bļodā kopā ar salātu lapām, pārlej ar mērci un sajauc.