Sezonas aukstā zupa: balta un sarkana
foto: Shutterstock
Šī aukstā zupa ir iecienīta zemēs uz rietumiem no Latvijas.
Garšīgi

Sezonas aukstā zupa: balta un sarkana

"100 Labi Padomi"

Balts un sarkans, arī dažādu toņu sārts – tās ir krāsas, kas raksturīgas tradicionālajām aukstajām zupām. Baltā okroška un sarkanā biešu zupa ir klasika ar daudziem variantiem, jo katra piedeva, katra garšviela un katrs garšaugs piešķir mazliet citu aromātu, garšas un krāsas niansi.

Baltajai zupai par pamatu mēdz izmantot kefīru, paniņas, rjaženku, arī ūdeni vai buljonu, sakultu ar krējumu, savukārt sarkanajai zupai krāsu piešķir bietes: vārītas, marinētas, skābētas, arī biešu novārījums.

Aukstā gurķu zupa ar lasi un dillēm

Šī aukstā zupa ir iecienīta zemēs uz rietumiem no Latvijas. To mēdz papildināt arī ar citiem zaļumiem, piemēram, lupstāju, pētersīļiem, estragonu un lociņiem.

4 personām
15 minūtes + laiks atdzesēšanai

2 lieli salātu gurķi
400 ml dārzeņu buljona
300 g dabīgā jogurta
200 g kūpināta laša
2 ēdk. sakapātu diļļu
1 smalki sakapāts sīpols
½–1 tējk. maltu romiešu ķimeņu
malti pipari, sāls

1. Nomizotus gurķus pārgriez gareniski uz pusēm, pēc tam sagriez mazos gabaliņos un ieber lielā bļodā. Pielej aukstu buljonu un jogurtu un samaisi.

2. Pieber dilles un garšvielas un uz stundu ieliec ledusskapī.

3. Lasi saplucini vai sagriez mazos gabaliņos.

4. Lej zupu šķīvjos. Atsevišķos trauciņos pasniedz klāt laša gabaliņus un sīpolus, ko katrs pēc vēlēšanās ieliek savā šķīvī.

foto: Shutterstock

Aukstais biešu borščs

Zupai par pamatu var izmantot ne tikai ūdeni un dārzeņu buljonu, bet arī kvasu un kefīru vai rjaženku. Ja gribas sātīgāku variantu, katrā šķīvī ieber pa karotei salmiņos sagrieztas vārītas gaļas.

4 personām
1 stunda

500 g mazu sarkano bietīšu
300 g svaigu kāpostu
100 g burkānu
100 g gabaliņos sagrieztu tomātu
2 vārītas un šķēlītēs sagrieztas olas
200 g skābā krējuma
100 g sagrieztu sīpolloku
50 g smalki sagrieztu diļļu un pētersīļu
citronu sula
sāls un cukurs

1. Bietes ar visu mizu izvāri vai arī izcep cepeškrāsnī. Atdzisušas nomizo un sarīvē rupjās skaidiņās vai sagriez salmiņos. Ja bietes vāri, novārījumu pataupi.

2. Kāpostus saēvelē, nomizotus burkānus sagriez salmiņos. Ber katlā, pielej ūdeni, lai pārsedz dārzeņus, pieber sāli un izvāri gandrīz mīkstus.

3. Pievieno bietes un novārījumu (ja izmanto ceptas), tad ūdeni vai buljonu, tomātus un uzvāri, pēc tam atdzesē.

4. Pieber šķipsniņu cukura, sāli, pievieno citronu sulu (var arī etiķi), sīpollokus, dilles un pētersīļus, kā arī krējumu. Izrotā ar olu šķēlītēm.

Tēmas