Ja vēlies saglabāt stiprus kaulus, izvairies no šiem produktiem un paradumiem
foto: Shutterstock
Ja gribi saglabāt stiprus kaulus, noteikti ir jāizvairās no stresa. Palielināts stresa hormona kortizola līmenis organismā kavē dzimumhormonu izdalīšanos un paaugstina insulīna rezistences risku, tādējādi vairojot arī osteoporozes draudus.
Esi vesels

Ja vēlies saglabāt stiprus kaulus, izvairies no šiem produktiem un paradumiem

Veselības nodaļa

"100 Labi padomi Par veselību"

Noteikti produkti un paradumi veicina kaulu blīvuma samazināšanos un osteoporozes risku. Piemēram, nav ieteicams lietot pārāk daudz kafijas, alkohola, šokolādes; vēlams arī izvairīties no stresa un smēķēšanas. Kaulu veselībai nenāk par labu arī svara svārstības.

… vairāk par trim kafijas tasēm dienā. Kofeīns veicina kalcija un magnija izskalošanos ar urīnu, tādēļ četras vai vairākas tases kafijas dienā tiek saistītas ar lielāku kaulu lūzumu risku. Īpaši tas attiecas uz sievietēm, kas ar uzturu neuzņem pietiekami daudz kalcija. Tēja turpretim labvēlīgi ietekmē kaulus, jo satur vairākas veselīgas vielas, piemēram, flavonoīdus.

… pārāk daudz alkohola var veicināt osteoporozi. Nelietojiet vairāk par vienu vai divām alkohola devām dienā, vienalga, vai esat sieviete vai vīrietis.

… daudz šokolādes. Seniorēm, kas katru dienu ēda šokolādi, bija zemāks kaulu masas blīvums nekā tām, kas to ēda retāk nekā reizi nedēļā.

… cigaretēm. Smēķēšana rada vienu no lielākajiem osteoporozes riskiem, un paciņa dienā palielina draudus par 60 procentiem. Aplēsts, ka astotā daļa gūžas kaula lūzumu rodas tieši smēķēšanas dēļ neatkarīgi no ķermeņa masas, agrīnas menopauzes un fiziskajām aktivitātēm. Cigarešu smēķēšana samazina kaulu minerālo blīvumu, kā arī kaulu smadzeņu šūnu daudzumu un kaulu atjaunošanos veicinošo osteoblastu veidošanos. Aiciniet visus cilvēkus pārtraukt smēķēt, jo arī pasīvā smēķēšana vājina kaulus.

… alumīnija virtuves piederumiem. Alumīnijs var samazināt paratiroīdā hormona sekrēciju, tādējādi palielinot osteoporozes risku.

… pārāk daudz sāls. Laika gaitā sāls palielina risku, ka pēcmenopauzes laikā samazināsies kaulu masas blīvums. Ierobežojiet arī pusfabrikātu un ātrās apkalpošanas restorānos ieturēto maltīšu skaitu, jo parasti šādos ēdienos ir ļoti daudz sāls.

… cukura. Uzturs, kurā dominē pusfabrikāti un pārstrādāts ēdiens, veicina insulīna rezistenci, un tas metabolā sindroma un liekā svara ietekmē palielina arī osteoporozes risku.

… limonādēm un burbuļūdeņiem. Kola un citas limonādes satur fosfātus un mākslīgās krāsvielas, kas kavē kalcija uzsūkšanos un pārstrādi organismā.

… stresa. Palielināts stresa hormona kortizola līmenis organismā kavē dzimumhormonu izdalīšanos un paaugstina insulīna rezistences risku, tādējādi vairojot arī osteoporozes draudus.

… svara svārstībām. Ir labi zaudēt lieko svaru, taču tie, kas sevi pakļāvuši stingrai diētai, var zaudēt arī vairāk kaulu masas. Ja esat pievērsušies svara samazināšanai, palieliniet fiziskās aktivitātes un pārliecinieties, ka pietiekamā daudzumā uzņemat kaulu veidošanai nepieciešamās minerālvielas.