foto: Shutterstock
Atklāti divi faktori, kas palielina risku saslimt ar osteoartrītu par 115%
Esi vesels
2023. gada 28. marts, 19:45

Atklāti divi faktori, kas palielina risku saslimt ar osteoartrītu par 115%

Jauns.lv

Stenfordas Medicīnas universitātes zinātnieki ir atklājuši faktorus, kas var palielināt iespējamību saslimt ar osteoartrītu. Tas  ir locītavu slimības veids, kas izraisa locītavu virsmu skrimšļu bojājumus, ziņo portāls "Express.com".

Medicīnas doktors, imunoloģijas un reimatoloģijas docents Metjū Beikers uzsver slimības saistību ar astmu un ekzēmu.

Iepriekšējie pētījumi norādīja, ka osteoartrīts rodas alerģiska iekaisuma dēļ, ko Beikers pētījis sīkāk. Kopā ar citiem ieinteresētajiem pētniekiem Beikers retrospektīvi pētīja apdrošināšanas atlīdzību datus, lai izsekotu personas ar atopiskām slimībām, piemēram, astmu un ekzēmu.

Pētījuma rezultāti liecina, ka cilvēkiem, kuriem diagnosticēta astma vai ekzēma, vēlākos gados ir lielāka iespēja saslimt arī ar osteoartrītu.

Pētījuma autori norāda, ka gadījumā, ja pacientam ir astma vai ekzēma, risks saslimt ar osteoartrītu 10 gadu laikā palielinās par 58%. Ja pacientam bija gan astma, gan ekzēma, risks palielinājās līdz 115 procentiem.

"Mūsu atklājumi ir pamats turpmākajiem intervences pētījumiem, kas varētu noteikt pirmo ārstēšanas veidu, lai samazinātu osteoartrīta progresēšanu,” komentēja Beikers. 

Slimības simptomi

Biežākie simptomi ir locītavu sāpes un stīvums. Sākumā tie var parādīties pēc fiziskām aktivitātēm, tomēr ar laiku simptomi var būt pastāvīgi. Vēl var būt locītavu pietūkums, ierobežota kustības spēja; gadījumos, kad tiek ietekmēta mugura, var būt roku un kāju vājums vai nejutīgums. Visbiežāk slimība skar pirkstu galu, īkšķa pamatnes, kakla, muguras, ceļgalu un gurnu locītavas. Biežāk tiek skartas locītavas vienā ķermeņa pusē, nekā tās pašas otrā pusē. Problēmas parasti rodas gadu gaitā. Atšķirībā no citu veidu artrītiem, osteoartrīts parasti skar vienīgi locītavas.

Tēmas