Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Kartupeļi. Kā uzcept īpaši kraukšķīgus?

Sastāvdaļas
Visveselīgākie ir kartupeļi, kas vārīti ar visu mizu, jo tad labāk saglabājas vērtīgās barības vielas.

Pagatavošana

1
Latviešu virtuve, gluži tāpat kā lielākās daļas Eiropas zemju virtuve, nav iedomājama bez kartupeļiem. Par to jāsaka paldies Kristoforam Kolumbam, kurš savulaik atklāja Ameriku un pie reizes arī kartupeļus, jo to dzimtene ir Andu reģions Dienvidamerikā. Laika gaitā šķirnes ir pielāgotas mūsu gaumei un garšai, un recepšu daudzveidības ziņā reti kurš cits dārzenis spēj mēroties ar visparastāko kartupeli.
2
Kā pareizi apieties ar kartupeļiem? ● Kartupeļus nevajag uzglabāt polietilēna maisiņā – tur tie svīst un ātri vien sabojājas, jo nespēj elpot. Pēc atnešanas mājās kartupeļus izber no maisiņa un izber pītā grozā vai tamlīdzīgā traukā. ● Vislabāk kartupeļi ilgstoši uzglabājas sausā, vēsā un tumšā vietā. Vispiemērotākais ir pagrabs, kur temperatūra ir četri grādi. Kartupeļi jāsargā no sasalšanas, taču, ja gadījies apsalt, uz dažām stundām ieliec kartupeļus aukstā ūdenī. ● Mizojot kartupeļus, noteikti izgriez zaļos plankumus un asnu vietas, jo tajās mēdz būt indīga viela – solanīns. Nomizotus un sagrieztus kartupeļus ieteicams pēc iespējas ātrāk likt katlā vai pannā, citādi tie kļūst pelēcīgi, pat brūngani, turklāt zaudē C vitamīnu. ● Jauno kartupeļu miziņu var vienkārši nokasīt ar mazo virtuves nazīti. Pirms tam kartupeļus uz neilgu laiku ieliec aukstā ūdenī, lai miziņa piepūšas un kļūst mīksta, tad to varēsi bez pūlēm dabūt nost. ● Ja kartupeļus paredzēts vārīt ar visu mizu, to notīrīšanai ieteicams izmantot paasu trauku mazgājamo švammīti. Ar to remdenā ūdenī var labi noberzt ne tikai netīrumus, bet pat kaitīgas vielas un mikroorganismus, kas sakrājušies uz mizas. Pēc tam kartupeļus vēlreiz noskalo aukstā ūdenī.
3
Praktiski padomi ● Lai, vārot kartupeļus, ūdens neietu pāri katla malām, tajā izkausē sviesta piciņu. ● Lielāki kartupeļi, kas domāti cepšanai vai grilēšanai, būs ātrāk gatavi, ja tos iepriekš 15 minūtes vārīsi un tikai pēc tam ietīsi alumīnija folijā. Ievietoti cepeškrāsnī vai uz grila, šādi sagatavoti kartupeļi būs gatavi jau pēc pusstundas. ● Lai vārītus kartupeļus pēc iespējas ilgāk saglabātu siltus, starp kartupeļiem un katla vāku ieliec salocītu virtuves dvielīti – tas uzsūks karstos tvaikus. ● Cepti kartupeļi ir sevišķi kraukšķīgi, ja kartupeļus iepriekšējā dienā izvāra ar visu mizu. To noloba tikai stundu pirms cepšanas. Tad kartupeļus sagriež šķēlēs, izklāj uz paplātes vai lēzena šķīvja un ļauj stundu pastāvēt. Pēc tam tos cep uz mērenas uguns un pēc iespējas mazāk maisa. Vislabāk, ja apmaisa tikai tad, kad viena puse jau kļuvusi kraukšķīgi brūna. ● Cepot kartupeļus uz cepešplāts, ieteicams pabērt apakšā sāli, tad tie nepielips pie plāts.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni