Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
No 100 Labi padomi arhīva

Ko pasniegt pie svētku cepeša? Garšīgie glazētie dārzeņi

Sastāvdaļas
Glazētos dārzeņus var ātri pagatavot. Galvenais, lai mājās būtu vairāki katliņi – katram dārzeņu veidam savs. Ja laika ir pavisam maz, ir izeja – visus dārzeņus var glazēt vienlaikus vienā pannā, vienīgi bietes ne, jo tās nokrāsos pārējos rozā tonī. Vispiemērotākie dārzeņi glazēšanai ir tie, kam jau no dabas ir saldena garša, piemēram, burkāni, jauni maigi kolrābji un atsevišķu šķirņu sīpoli. Cukura vai medus glazūra piešķir tiem sevišķi aptītlīgu izskatu un interesantu garšu. Mazos dārzeņus glazē veselus, lielākos sagriež šķēlītēs vai arī ar meloņu dobjamo karotīti izveido apaļas bumbiņas. Klasiskais paņēmiens ir vienkāršs – vispirms dārzeņus izvāra vai mīkstākos blanšē, pēc tam karsē vai nu tajā pašā šķidrumā, kam pievienotas garšvielas un medus vai cukurs, vai arī nokāš un karsē karamelizētā cukura vai medus maisījumā. Uz 500 gramiem dārzeņu ņem 30 līdz 45 gramu sviesta un 1 tējkaroti cukura vai medus. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Glazēti dārzeņi garšo sevišķi labi, ja tiem pārkaisa sakapātus zaļumus, piemēram, pētersīļus vai piparmētras.

Pagatavošana

1
Glazēti kartupeļi (gatavošana 30 minūtes): 1 kg mazu kartupelīšu, 100 g brūnā cukura, 100 g sviesta, sāls. Kartupelīšus ar visu mizu izvāri mīkstus, atdzesē un nomizo. Lielā pannā izkausē cukuru, pievieno sviestu un maisi, līdz izveidojas sīrupains šķidrums. Ieber kartupelīšus un maisot cep, līdz tie kļuvuši brūngani un spīdīgi. Ja vēlies, pirms glazēšanas, pārkaisi kartupelīšus ar sāli.
2
Glazēti burkāni ar sinepēm (gatavošana 25 minūtes): 450 g mazu burkāniņu, 25 g sviesta, 2 ēdk. medus, 120 ml sidra (sausā), 60 ml dārzeņu buljona vai ūdens, 1 tējk. Dižonas sinepju, 1 ēdk. smalki sakapātu pētersīļu. Notīrītus burkānus izvāri sālsūdenī gandrīz mīkstus un rūpīgi nokās. Pannā izkausē sviestu, iemaisi medu, pievieno burkānus un pāris minūšu glazē. Burkānus izņem, bet pannā ielej sidru un buljonu un uzvāri. Iemaisi sinepes un, neuzliekot vāku, turpini sautēt 10–12 minūtes. Liec burkānus uz šķīvja, pārlej ar iebiezināto sinepju mērci un pārkaisi ar pētersīļiem.
3
Glazēti rožkāposti ar pīniju kodoliem (25 minūtes): 600 g jaunu, mazu rožkāpostu, 100 g sviesta , 40 g cukura vai medus, 1/8 l ūdens, 30 g pīniju kodolu, sāls. Katliņā izkausē 50 sviesta, pievieno cukuru vai medu un maisot karamelizē. Pieber notīrītus rožkāpostus un pielej tik daudz ūdens, lai kāposti būtu pārsegti. Pieber sāli un uz mazas uguns sautē gatavus. Noņem katlu no uguns un pievieno atlikušo sviestu, sakapātu mazos gabaliņos. Pašūpo katliņu tā, lai sviests savienojas ar šķidrumu. Pasniedzot pārkaisi ar apgrauzdētiem pīniju kodoliem.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni