Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Pixabay

Maijā ēdam sparģeļus

Sastāvdaļas
Maijā ēdam sparģeļus, šos zaļos un kraukšķīgos zemes dzinumus. Tā kā tie ir samērā reti sastopami mūsu dārzos un veikalos, sniedzam dažus padomus, kā to garšīgāk pagatavot.

Pagatavošana

1
Sparģeļus var vārīt (populārākais pagatavošanas paņēmiens), sautēt un cept, un izmantot salātos. Visvairāk vērtīgo vielu saglabājas, ja sparģeļus tvaicē sietā virs ūdens tvaikiem.
2
Sparģeļus mizo ar asu nazi, lai nesalauztu dzinuma galu, ko uzskata par visgaršīgāko. Zaļos sparģeļus, it sevišķi tievos un pavisam svaigos, ēd arī ar mizu un pēc vajadzības nomizo tikai apakšējo trešdaļu.
3
Vārāmajam ūdenim pieber nedaudz sāls – uz litru ūdens pustējkaroti. Ūdenim tik tikko jāpārklāj sparģeļi. Agrāk uzskatīja, ka sparģeļi, tāpat kā spageti, jāvāra lielā ūdens daudzumā, taču nu šis viedoklis ir mainījies. Vārīšanai ir paredzēti arī speciāli katli, kuros sparģeļus liek stāvus.
4
Sālsūdenim pievieno arī sviesta gabaliņu, jo tas izceļ sparģeļu garšu, un nedaudz cukura, kas neitralizē rūgtenumu. Daži pilieni citrona sulas palīdz saglabāt krāsu, turpretī pārāk daudz citrona sulas nomāc sparģeļu aromātu un zaļos sparģeļus padara pelēcīgus.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni