Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv
Shutterstock

Tvaicēšanas ABC

Sastāvdaļas
Tvaicēšana ir saudzīgs un veselīgs ēdienu gatavošanas paņēmiens, diemžēl ne visai populārs. Bet tas ir vienkāršāks par vienkāršu un prasa pavisam maz darba!

Pagatavošana

1
Kas jāņem vērā tvaicējot? Vajadzīgi piemēroti trauki – liels katls un siets, kas ērti ievietojams katlā tā, lai tas nemirktu ūdenī, un katlam labi piegulošs vāks. Ieliekamie sieti mēdz būt no nerūsējošā tērauda, silikona un dabiskām šķiedrām, piemēram, bambusa.
2
Pareizais ūdens daudzums. Ļoti svarīgi ir katlā ieliet tik daudz ūdens, lai tas nepieskartos produktiem, kas atrodas sietā, un lai pietiktu līdz tvaicēšanas beigām. Tvaicēšanas laikā ūdenim lēnām jāvirst, nevis strauji jāvārās. Ēdiens būs garšīgāks un sulīgāks, ja tvaiki krāsies pie katla vāka un lēnām pilēs uz produktiem.
3
Ja nav pieredzes tvaicēšanā, vislabāk sākt ar dārzeņiem, piemēram, ziedkāpostiem, brokoļiem, burkāniem vai kartupeļiem. Tvaicēt var ne tikai svaigus, bet arī saldētus dārzeņus. Iesācējiem piemērotas ir arī zivis un vistas filejas. Ņem vērā, ka tvaicēt var gan atsevišķus produktus, gan dažādus ēdienus, pat tīteņus, pudiņus, lielas klimpas un citus.
4
Lai visi produkti būtu gatavi vienlaikus, tiem jābūt sagrieztiem vai atlasītiem aptuveni vienāda lieluma, citādi var sanākt tā, ka lielais dārzeņa gabals vēl ir paciets, bet mazie jau izšķīduši. Ja tvaicē lielākus gaļas gabalus, tos biezākajās vietās vairākas reizes iegriež.
5
Tvaicēti produkti sevišķi labi saglabā aromātu un garšu, tāpēc vajag mazāk garšvielu, nekā tos pašus produktus vārot. Vēl garšīgāk un smaržīgāk būs, ja ūdenī ieliek garšaugu zariņus, dažas citrona vai laima šķēlītes un pielej nedaudz vīna vai šerija. Tā top arī aromātisks pamats garšīgai mērcei.

Pievienot komentāru

Dārzeņu ēdieni