10 ieteikumi, kā atgūties, ja pēc jāņošanas piemeklējušas paģiras
foto: Shutterstock
Latvijas Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka pieaugušajiem ierobežot alkohola patēriņu līdz vienam dzērienam dienā sievietēm vai diviem dienā vīriešiem un definē dzērienu kā vienu 350 mililitru glāzi ar 5% alkohola.
Esi vesels

10 ieteikumi, kā atgūties, ja pēc jāņošanas piemeklējušas paģiras

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Ja alus iegaršojas pārlieku, tad Jāņu svinēšana var beigties ar pamatīgu toksikozi, ko mēdz dēvēt par paģirām. Kā neiedzert par daudz un izvairīties no mokām otrā rītā?

Vājums, nogurums, galvassāpes, sausa mute, kuņģa darbības traucējumi un miglaina atmiņa – šo blakņu komplektu mēdz dēvēt par paģirām, kaut pareizāk būtu saukt par saindēšanos, teic “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone.

Pārāk liela alkohola, tajā skaitā alus, deva vainagojas ar trim atbildes reakcijām organismā – iekaisumu, kas saistīts ar ķīmisko vielu iedarbību (tajā skaitā enzīmu klātbūtni) un iejaukšanos hormonālajā sistēmā; dehidratāciju, jo ir bijusi pastiprināta urinēšana; miega traucējumiem, jo ballējoties miegs nav bijis pilnvērtīgs un organisms nav atpūties.

Farmaceite atgādina, ka alkohols var mijiedarboties ar noteiktiem medikamentiem un izraisīt blakusparādības, piemēram, reiboni, miegainību, koncentrēšanās traucējumus. Pie tādiem līdzekļiem pieskaitāmi, piemēram, antidepresanti un atsevišķi medikamenti, kas ārstē trauksmi. Arī zāles pret alerģiju var negatīvi mijiedarboties ar alkoholu.

“Konsultējieties ar savu ārstu vai farmaceitu, un noskaidrojiet, vai konkrēto medikamentu un alkohola lietošana izraisīs mijiedarbību un kādas ir iespējamās blakusparādības,” aicina Namsone.

Sertificētā uztura speciāliste Veselības centru apvienībā Anita Baumane mudina apzināties, ka tam, ko ēdat (un vai vispār paēdat!), pirms ķeraties pie kausa, arī ir nozīme.

“Pirms alkohola lietošanas jāpaēd, jo tukšā dūšā tas uzsūcas ātrāk. Pētījumos atklāts, ka sparģeļu lapu un dzinumu ekstrakti satur aminoskābes un minerālvielas, kas var palīdzēt aknu šūnām labāk metabolizēt alkoholu un mazināt iekaisumu. Būtu jāpārliecinās arī, ka esat pietiekami padzēries ūdeni, jo alkohols un jo sevišķi alus liek urinēt vairāk nekā parasti, iztukšojot ķermeņa šķidruma rezerves un veicinot paģiru smagumu,” skaidro Baumane.

Ja tomēr piemeklē paģiras

Līdz šim zinātne nav nākusi klajā ar pilnīgi nekaitīgu brīnumtableti, kas atrisinātu skādi, ko rada pārāk daudz alus kausu.

Lūk, praktiski padomi simptomu mazināšanā.

Pilnībā atspēkots ir viens no populārākajām paģiru ārstēšanas mītiem – lāpīšana ar alkoholu. Tā uz brīdi var sniegt atvieglojumu, taču ilgtermiņā stāvoklis tikai pasliktināsies.

Nākamā lapa: 1. Dzeriet daudz ūdens