Maģiska tablete, kas varētu “izārstēt” mokošas paģiras un aizbiedēt nāvējošas slimības
foto: Shutterstock
Esi vesels

Maģiska tablete, kas varētu “izārstēt” mokošas paģiras un aizbiedēt nāvējošas slimības

Jauns.lv

Ķīnas zinātnieki uzskata, ka ir radījuši tableti, kas ne tikai “ārstē” paģiras, bet arī pasargā no potenciālām slimībām, kas saistītas ar pārmērīgu alkohola lietošanu.

Pētījumi ar pelēm liecina, ka probiotikas varētu palīdzēt organismā ātrāk sadalīt alkoholu. Ģenētiski modificētās tabletes ir pilnas ar Lactococcus lactis - labajām baktērijām, kas sastopamas daudzos piena produktos.

Ķīnas Zinātņu akadēmijas Zooloģijas institūta Pekinā komanda pārbaudīja šo medikamentu ar trim peļu grupām, no kurām katra tika pakļauta atšķirīgai alkohola iedarbībai.

Kontroles grupai, ātrāk nekā pārējām grupām, parādījās intoksikācijas pazīmes. Tām arī vajadzēja ilgāku laiku, lai atgūtos pēc alkohola iedarbības. Savukārt ar speciāli izstrādāto probiotiku ārstētajām pelēm aknās bija zemāks lipīdu un triglicerīdu līmenis, kas liecina, ka medikaments var novērst alkohola izraisītos orgānu bojājumus.

Rakstot žurnālam "Microbiology Spectrum", Ķīnas Zinātņu akadēmijas Zooloģijas institūta pētnieks doktors Mengs Dongs, kurš strādāja pie pētījuma, sacīja: "Mēs uzskatām, ka ģenētiski inženierijas ceļā radītas probiotikas sniegs jaunas iespējas aknu slimību ārstēšanā."

Lai gan šīs zāles vēl nav izmēģinātas ar cilvēkiem, zinātnieki prognozē, ka, ja tās cilvēkiem būs tikpat efektīvas kā pelēm, probiotikas varētu samazināt alkohola izraisītās veselības problēmas.

Alkohola lietošana ir cēlonis vairāk nekā 60 dažādām hroniskām slimībām, kā arī dažādām neiropsihiskām kaitēm. 

Ko tas nodara organismam? 

Nervu sistēma – alkohola lietošana nomāc centrālās nervu sistēmas darbību. Regulāri lietojot alkoholu, cilvēkam pasliktinās garastāvoklis, pieaug trauksmes, depresijas un agresijas risks, kā arī attīstās mācīšanās, miega un atmiņas traucējumi. 

Aknas – alkohola lietošana var izraisīt dažādu aknu problēmu un iekaisumu attīstīšanos, piemēram, aknu aptaukošanos, akūtu alkohola hepatītu, aknu cirozi u.c. 

Nieres – alkohols izmaina nieru darbību un samazina to spēju filtrēt asinis. Alkohola lietošanas ietekmē var attīstīties urīnceļu infekcijas, nieru bļodiņu iekaisums un nieru mazspēja. 

Sieviešu reproduktīvā sistēma – alkohola lietošanas rezultātā sievietēm var rasties hormonālie traucējumi, kuri var izraisīt menstruālā cikla traucējumus, neauglību un agrīna klimaksa iestāšanos. Alkohola lietošana grūtniecības laikā var izraisīt neatgriezeniskus bērna veselības traucējumus. 

Elpošanas orgānu sistēma – alkohola lietošana rada izmaiņas rīklē, elpvadā, bronhos un plaušās. Pēc alkohola lietošanas var attīstīties balss aizsmakums, klepus, bronhīts un pat pneimonija. 

Sirds un asinsvadu sistēma – lietojot alkoholu palielinās sirds muskuļu slimības, sirds ritma traucējumu, augsta asinsspiediena un infarkta risks. Turklāt alkohols palielina holesterīna līmeni, kas var izraisīt asinsvadu nosprostojumu. 

Kuņģa-zarnu trakts – alkohols ir saistīts ar kuņģa iekaisuma jeb gastrīta, aizkuņģa dziedzera iekaisuma jeb pankreatīta, kuņģa čūlas un 12 pirkstu zarnas čūlas attīstību. 

Vīriešu reproduktīvā sistēma – alkohola ietekmē vīriešiem samazinās dzimumhormona testosterona līmenis, ka rezultātā var veidoties sēklinieku atrofija, neauglība un impotence.

Tēmas