Recepšu izlase - ko grilēt tiem, kuri gaļu neēd
Laužam stereotipus, ka veģetāriešiem un vegāniem pie liesmojoša grila vietas nav!
Šefpavārs Uģis Veits un recepšu portāls "Lidl Virtuve" ir sagatavojuši un paši notestējuši trīs brīnišķīgas receptes, kurām gaļa un desiņas pat tuvumā nav bijušas.
Grilēts tofu
Sastāvdaļas (4 porcijām)
- 3 kūpinātie tofu
- 1 ķiploka daiviņa
- 2 ēdamkarotes sojas mērces
- 2 tējkarotes paprikas pulvera
Pagatavošana
Sagriez tofu 4 daļās – uz pusēm un tad katru no šiem gabaliņiem vēl uz pusēm.
Marinādi gatavo no 2 sarīvētām ķiploku daiviņām un sojas mērces. Tofu gabaliņus iesmērē ar marinādi un atstāj vēsumā marinēties uz pusstundu.
Cep marinēto tofu uz grila pāris minūtes no katras puses, līdz tas kļūst zeltaini brūns.
Cepti ziedkāpostu steiki ar koriandru
Sastāvdaļas (4 porcijām)
- 1 ziedkāposts
- 1 šķipsniņa karija
- 1 šķipsniņa kurkumas
- 6 ēdamkarotes olīveļļas
- 20 g malta koriandra
- 1 ķiploka daiviņa
- 10 g ingvers
- 1 ēdamkarote zemesrieksti
- Sāls, pipari un cukurs pa šķipsniņai
Pagatavošana
Nomazgā ziedkāpostus, noņem lapas un kātiņu. Novieto kāpostus uz darba virsmas un sagriez apmēram 2 cm biezās šķēlēs jeb steikos, sākot no ziedgalviņas vidus.
Bļodā sajauc karija pulveri, kurkumu, sāli un piparus ar 2 ēdamkarotēm eļļas. Ar šo marinādi bagātīgi pārlej ziedkāpostu steikus. Tad cep tos uz grila aptuveni 8 minūtes no katras puses, līdz steiki kļūst zeltaini brūni.
Tikmēr notīri un sakapā ingveru un ķiplokus, rupji sasmalcini zemesriekstus. Liec blenderī kopā ar koriandru, atlikušo eļļu un sablendē vienmērīgā pesto šķidrumā. Ja nepieciešams, šķidrināšanai pielej nedaudz ūdens. Sāli, piparus un cukuru pievieno pēc garšas.
Noņem gatavos ziedkāpostu steikus no grila, kārto uz šķīvjiem un tad pārlej ar koriandra un zemesriekstu pesto.
Ar pūdēto sieru pildīti šampinjoni
Sastāvdaļas (4 porcijām)
- 800 g šampinjoni
- 2 sīpoli
- 6 ķiploku daiviņas
- 40 g brūnais cukurs
- 160 g zilais siers
- 160 g cietais siers
- saulespuķu eļļa cepšanai
- Sāls un pipari
Pagatavošana
Uzkarsētā eļļā apcep lielos gabalos sagrieztu sīpolu. Kad sīpoli kļūst mīksti, apkaisi tos ar sāli, pipariem un brūno cukuru un vēl mazliet apcep, līdz sīpoli kļūst zeltaini brūni.
Sagatavo šampinjonus – izlauz ārā kātiņus, iekšā liec sīpolu pildījumu, pārkaisi ar sasmalcinātu ķiploku un pipariem. Virsū bagātīgi ber cieto sieru tad katram šampinjonam virsū liec pa vienam gabaliņam pūdētā siera.
Cep uz uzkarsēta grila, līdz šampinjoni ir apcepti un siers izkusis.