foto: Shutterstock
Justīne Martinsone: grilēt var ne tikai gaļu!
Garšīgi
2023. gada 8. maijs, 16:45

Justīne Martinsone: grilēt var ne tikai gaļu!

Reklāmas projekts

“Man ļoti garšo grilēts ēdiens, tāpēc no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim mūsu grils tiek nodarbināts. Turklāt grilējam ne tikai gaļu, bet arī zivis un dārzeņus,” sajūsmināti stāsta projekta Viens – divi – izdevīgi! dalībniece ēst gatavošanas blogere Justīne Martinsone (@jushkapadrushka). Turklāt, plānojot nedēļas ēdienkarti, viņa vienmēr izpēta Maxima aktuālos produktu piedāvājumus, jo tajos vienmēr varot atrast kaut ko noderīgu maltītei svaigā gaisā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēdiens ar dūmu aromātu

“Gaļu marinēju un citus grila ēdienus gatavoju es, bet mans draugs stāv pie grila un to visu cep. Un viņam tas padodas tiešām ļoti labi.” Justīne stāsta, ka viņi vasarā ne tikai izmanto grilu, bet ļoti labprāt vāra zupas uz ugunskura, piebilstot, ka uz dzīvas uguns un oglēm taisīts ēdiens ir īpaši gards, jo tam ir dūmu aromāts. 

Justīne atzīst, ka viņa, plānojot grila maltīti, vienmēr domā par izdevīgumu, tāpēc, piemēram, kečupu pērk veikalā, bet ķiploku mērcīti gatavo pati. Arī grilējot zivi, viņa neizvēlas laša vai foreles fileju, bet gan veselu zivi. “Tā ir daudz izdevīgāk, turklāt Maxima veikalos šīm zivīm bieži vien ir ļoti pievilcīga cena.” Kopš Justīne aizraujas ar ēst gatavošanu, viņai patīk izmēģināt arī dažādas gaļas marinādes, bet jau kādu laiku, viņas favorīti ir gurķi marinādē un majonēzē marinēti šķiņķīši. Vēl ēst gatavošanas entuziastei ļoti garšo oglēs cepti kartupeļi, kā arī sparģeļi. Ja viņa tos Maxima pamana par labu cenu, tie noteikti nonāks groziņā un vēlāk uz grila. “Sparģeļi ir tik skaisti, ātri pagatavojami un garšīgi!” Kā lielisku piedevu gaļai Justīne iesaka Dimdiņu štovētos kāpostus, kas piemēroti grilēšanai. 

Kamēr Justīnes draugs ir pie grila, viņa pati klāj galdu. “Man patīk, ka ēdiens tiek skaisti pasniegts, tāpēc klāju uz galda galdautu, izmantoju pieskaņotas salvetes un sveces. Tā, lai ir ne tikai ļoti garšīgi – nu tā, ka pirkstiņus var aplaizīt –, bet arī ar noskaņu!”

Grilēšanas knifi, kas jāzina ikvienam

* Ar pāris stundām nepietiek
Ļauj gaļai pietiekami ilgi marinēties – vismaz 24, bet vēl labāk 48 stundas. Tad tā būs īpaši garšīga!
* Vienmēr pārliecinies, ka grilā ir karstas ogles
Pietiekami augsta ogļu temperatūra ļaus ēdienam gatavoties vienmērīgi – tas būs apcepies no ārpuses, sulīgs un gards iekšpusē. Ja temperatūra būs par zemu vai augstu, ēdiens no ārpuses apdegs, bet iekšā būs jēls.  
* Izmanto grila vāku
Uzliec grilam vāku, tas palīdz nodrošināt augstu temperatūru visas gatavošanas laikā un neļauj ēdienam izžūt. Tas arī novērš uguns uzliesmojumus, jo ierobežo skābekļa iekļūšanu grilā.
* Ļauj ēdienam atpūsties 
Pēc ēdiena noņemšanas no grila, nesteidzies uzreiz to sagriezt un ēst – ļauj, lai tas nedaudz atdziest. Īpaši svarīgi tas ir, ja gatavo vienu lielu gaļas gabalu vai veselu zivi. 
* Tikai kvalitatīvu malku un ogles 
Atceries, ka ēdiens uzņems sevī visu piesārņojumu, kas būs oglēs vai malkā un degšķidrumā, ja to lietosi. 
* Izmanto piemērotus palīglīdzekļus
Pirms grilē, izvērtē, vai ēdienu ērtāk būs durt uz grila, likt grila restēs vai grila grozā. Šādi izvairīsies no tā, ka ēdiens gatavojoties krīt grilā. Starp citu, Maxima veikalos šobrīd pieejami daudzi un dažādi grilēšanas palīglīdzekļi, kas noderēs ikvienam grilēt gribētājam. 
* Grilēšana prasa uzmanību
Grils ir viltīgs, tāpēc ne minūti to neatstāj bez uzraudzības. Ēdiens tajā var pārgatavoties pāris minūšu laikā! 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Grila ēdieni Justīnes gaumē
Cepta forele

Vesela ķidāta forele vai lasis (ap 2–3 kg)
1 citrona sula 
4 ķiploka daiviņas
1 ēdk. olīveļļas
2 tējk. sāls
2 tējk. cukura
Buntīte diļļu

1. Gatavo marinādi: blenderī liec nomizotas ķiploka daiviņas, dilles, olīveļļu, citrona sulu, sāli, cukuru un visu sablendē. 
2. Zivij sānos veic garenus iegriezumus aptuveni 2 centimetru garumā. Marinādi lej virsū zivij un kārtīgi iemasē. Ietin pārtikas plēvē, liec ledusskapī un ļauj marinēties diennakti.
3. Liec grila restītēs. Cep no katras puses, kamēr gaļa ir apcepusies un vidus ir izcepies. 

Vistas šašliks

1 kg vistas šķiņķīšu
100 ml gurķu marinādes no marinēto gurķu burkas
3 ēdk. majonēzes
2 ķiploka daiviņas
½ paciņa šašlika garšvielu
Pāris diļļu zariņu

1. Vistas šķiņķīšus sagriez 4 daļās un liec bļodā. Pievieno majonēzi, gurķu marinādi, sakapātas dilles un ķiplokus, šašlika garšvielu un kārtīgi visu samaisi. Liec ledusskapī un ļauj marinēties vismaz 24 stundas. 
2. Cep uz grila, līdz ārpuse brūna un gaļa atdalās no kaula.

Uz grila cepti šampinjoni

300 g šampinjonu
200 g siera
3 ēdk. majonēzes
2 ķiploku daiviņas

1. Šampinjoniem no cepurītes izņem kātiņu. Kārtīgi noskalo un nosusini. 
2. Bļodā sajauc sarīvētu sieru ar majonēzi un sakapātiem ķiplokiem. 
3. Siera masu pildi šampinjonu cepurītēs.
4. Liec grila restītēs un cep, līdz siers izkūst. 

Maxima aktuālos piedāvājumus skatīt šeit!