foto: Shutterstock.com
Iecienītie Cēzara salāti. Skaidrojums, kā radies šis populārais ēdiens + oriģinālā recepte
Leģenda par Cēzara salātu rašanos ir gaužām vienkārša – no nekā pagatavots kaut kas ļoti īpašs.
Garšīgi
2021. gada 21. februāris, 12:10

Iecienītie Cēzara salāti. Skaidrojums, kā radies šis populārais ēdiens + oriģinālā recepte

"100 Labi Padomi"

Patiesībā no nekā tika pagatavots kaut kas ļoti īpašs.

Amerikāņiem patīk lepoties ar Cēzara salātiem kā ar savu kulināro klasiku, taču patiesībā tos pirmoreiz pagatavoja itālietis Sezāre Kardīni Meksikas pilsētiņā, kas atrodas gandrīz pie pašas ASV robežas. Leģenda par Cēzara salātu rašanos ir gaužām vienkārša – no nekā pagatavots kaut kas ļoti īpašs. Protams, par ļoti īpašiem šie salāti kļuva tikai laika gaitā.

Sezārem Kardīni netālu no ASV robežas piederēja restorāns Caesar’s Place, un pagājušā gadsimta divdesmitajos gados amerikāņu klientu tur bija ka biezs. Sevišķi daudz viņu saradās 1924. gada 4. jūlijā – ASV nacionālo svētku dienā. Restorāna darbinieki šādam klientu pieplūdumam, kā izrādījās, nebija gatavi. Tad nu šefs, glābdams godu, nolēma izmantot to, kas vēl atrodams virtuvē, proti, salātlapas, maizi un šādas tādas piedevas, lai radītu pavisam jaunu ēdienu. Viņš trāpīja desmitniekā – šie salāti amerikāņiem iegaršojās.

Protams, kā jau tas gadās ar kulinārām lietām, arī Cēzara salātiem tiek piedēvēta virkne it kā oriģinālo recepšu, taču nereti šāds oriģināls pat ļoti atšķiras no īstā.

foto: Shutterstock.com

Oriģinālā Cēzara salātu recepte

Vispirms sagatavo ķiplokmaizes kubiņus:

2 tases sagrieztu baltmaizes kubiņu (½ cm lielus) apzied ar ķiploku eļļu, ko pagatavo no 2 smalki sakapātām ķiploka daiviņām, ¼ tējk. sāls un 3 ēdk. olīveļļas. Liec cepeškrāsnī un apbrūnini.

Pēc tam gatavo mērci:

2 olas vāri tikai 1 minūti (tas ir svarīgi!). 2–3 ēdk. olīveļļas sakul ar sāli, maltiem melnajiem pipariem, 2 tējk. citrona sulas un 6 pilieniem Vusteras mērces. Iekul olu dzeltenumus.

Gatavo salātus:

Lielā bļodā kārto veselas vai rupji saplucinātas romiešu salātu lapas. Pārlej mērci, izcilā, pievieno ¼ tases Parmas siera plēksnīšu un pārkaisi ar maizes grauzdiņiem.

Cēzara salātus mēdz papildināt:

■ ar vistas gabaliņiem;

■ ar garnelēm;

■ ar apceptām bekona strēmelītēm;

■ ar avokado un tomātu gabaliņiem;

■ ar anšovu filejām.

Tēmas