Andalūzijas un zaļais gaspačo: 2 atsvaidzinošas un sātīgas auksto tomātzupu receptes
Aukstā zupa gaspačo ir cēlusies no Andalūzijas, Spānijas dienvidiem, kur dārzeņi aug, saules un siltuma piesūkušies.
Agrāk gaspačo uzskatīja par nabaga ļaužu ēdienu – tomātu, ķiploku un olīveļļas biezenī mērca maizi, un, kamēr paēda, arī biezenis bija savilcis sevī maizes drupačas, tā ka pēdējās karotes bija itin sātīgas. Laika gaitā šo virumu papildināja paprika un gurķi, bet mūsdienās gaspačo variantu jau ir daudz un dažādu – arī saldu, ar augļiem un ogām.
Andalūzijas gaspačo
Zupa kļūst vēl jo sātīgāka, ja pēc saliešanas šķīvjos tai uzslaka labu olīveļļu.
4 personām
40 minūtes pagatavošanai + laiks atdzesēšanai
750 ml ūdens
600 g tomātu
1 salātu gurķis
1 zaļā paprikas pāksts
1 sarkanais sīpols
2 ķiploka daiviņas
8 bagetes šķēles
4 ēdk. vīna etiķa
4 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. tomātu biezeņa
sāls, malti pipari
1. Paprikai iztīri sēklas, gurķi, sīpolu un ķiplokus nomizo. Ceturtdaļu gurķa, sīpola un paprikas, kā arī 3 maizes šķēles noliec malā.
2. Tomātus sagriez mazos gabaliņos. Pārējo gurķi un sīpolu rupji sakapā. Atlikušo papriku sagriez salmiņos. Ķiplokus saspaidi.
3. Pārējām maizes šķēlēm nogriez garozu, maizi saplucini gabaliņos.
4. Visus dārzeņus un maizi, izņemot pataupīto, blendē. Pamazām pievieno etiķi, eļļu un tomātu biezeni.
5. Pielej tik daudz ūdens, lai izveidojas vēlamā konsistence – pēc savas patikšanas. Pieber sāli un piparus. Uz 2 stundām ieliec ledusskapī.
6. Tikmēr pataupītos dārzeņus sagriez smalkos gabaliņos.
7. Atlikušo maizi apgrauzdē un sagriez mazos gabalos. Pasniedz atsevišķos trauciņos, lai katrs var iebērt savā zupas šķīvī.
Zaļais gaspačo
Ja nav pie rokas zaļu tomātu, protams, var izmantot arī sarkanos, vienīgi zupas krāsa vairs nebūs tik izteikti zaļa.
4 personām
30 minūtes pagatavošanai + laiks atdzesēšanai
500 ml ūdens
2 lieli salātu gurķi
2 zaļi tomāti
4 mazi baltie sīpoli
2 ķiploka daiviņas
½ zaļās paprikas pāksts
5 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. etiķa
2 ēdk. smalki sakapāta koriandra
1 laima sula
zaļā Tabasco vai čili mērce (nopērkama lielveikalos)
sāls
1. Pusotru gurķi, 1 tomātu un sīpolus sagriez gabaliņos. Atlikušo gurķa gabalu, tomātu un papriku pataupi. Ķiplokus nomizo un saspaidi.
2. Dārzeņu gabaliņus ber blendera krūzē. Pielej eļļu, etiķi un laima sulu un sablendē. Pamazām pielej ūdeni, līdz izveidojas pašķidra konsistence.
3. Pievieno dažus pilienus Tabasco vai čili mērces un sāli. Vismaz uz stundu ieliec ledusskapī.
4. Pataupītos dārzeņus smalki sakapā un iekaisi zupā.