VIDEO: 17 gados 220 centimetri. Pasaules basketbolā atkal runā par ķīniešu brīnummeiteni
foto: AFP/Scanpix
Žana Ziju (no kreisās) kopā ar komandas biedrenēm un treneriem. Auguma atšķirība ir diezgan dramatiska.
Basketbols

VIDEO: 17 gados 220 centimetri. Pasaules basketbolā atkal runā par ķīniešu brīnummeiteni

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ķīnas pilsētā Šenženā tiek aizvadīts Āzijas U-18 čempionāts basketbolā juniorēm, kam pēdējās dienās pievērsta visai liela pasaules uzmanība, jo mājinieču rindās iespaidīgu sniegumu demonstrējusi 17 gadus vecā un 220 centimetrus garā centra spēlētāja Žanga Ziju.

VIDEO: 17 gados 220 centimetri. Pasaules basketbol...
Ķīnas pilsētā Šenženā notiekošajā 2024. gada Āzijas U-18 čempionātam basketbolā juniorēm tiek pievērsta visai liela pasaules uzmanība, jo mājinieču rindās iespaidīgu sniegumu demonstrē 17 gadus vecā un 220 centimetrus garā centra spēlētāja Žanga Ziju.

220 centimetri 17 gados. Pasaule pieredz Ķīnas brīnumu - Žangu Ziju

Ķīnas pilsētā Šenženā notiekošajā 2024. gada Āzijas U-18 čempionātam basketbolā juniorēm tiek pievērsta visai liela pasaules uzmanība, jo mājinieču rindās ...

Šajās dienās Ķīnas jaunās basketbolistes uzsākušas dalību Āzijas čempionātā un pirmajā spēlē sagrāva Indonēziju ar 109:50; Ziju uz laukuma pavadītajās 13 minūtēs realizēja visus deviņus metienus no spēles un vienu no diviem soda metieniem, iekrājot 19 punktus, kam pieplusoja septiņas atlēkušās bumbas trīs bloķētus metienus un divas pārtvertās bumbas. Indonēzietes pretī varēja likt 200 centimetrus garo Natāniju Nikolu Sasongko, bet pārējās spēlētājas zem 177 centimetriem.

Sacensību otrajā mačā ķīnietes spēkojās ar Jaunzēlandi un Ziju tika atvēlēta krietni lielāka loma panākuma izcīnīšanā. Ķīna tika pie panākuma ar 90:68, bet centra spēlētāja uz parketa pavadīja gandrīz 23 minūtes, gūstot 36 punktus, (trāpīja 16 no 20 divpunktu metieniem un četros no septiņiem sodiem) izcīnot 13 atlēkušās bumbas un bloķējot četrus metienus. Jaunzēlande aizsardzībā varēja likt pretī vien četras spēlētājas augumā no 186 līdz 191 centimetram.

Apakšgrupas trešajā spēlē pret japānietēm, kurā tika noskaidrota grupas uzvarētāja, Ziju turpināja savu neticamo sniegumu – 26 minūtēs 46 punkti (20 no 22 divpunktu metieni, 4 no 5 soda metieniem), 13 atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles un efektivitāte 59. Interesanti, ka Japānas izlasē garākā spēlētāja ir vien 180 centimetrus gara. Ātrajām japānietēm pret Ķīnu izdevās noturēties spēlē līdz trešās trešdaļas vidum, bet beigās piedzīvots zaudējums ar - 97:81.

Vecāka gadagājuma basketbola cienītāji, redzot Žangu Ziju darbībā, ķīnieti salīdzinājuši ar septiņdesmito un astoņdesmito gadu iespaidīgāko pasaules basketbolisti Uļjanu Semjonovu.

Taisnības labad, ja Semjonovas augums pārsvarā tiek norādīts nedaudz virs 210 centimetriem, tad ķīniete ir krietnu sprīdi garāka. Līdz Uļas panākumiem gan viņai vēl teju neaizsniedzams ceļš, jo 16 gadu vecumā slavenā Latvijas basketboliste jau bija kaklā kārusi Eiropas čempionu medaļu pieaugušo konkurencē, bet Ziju, neraugoties uz spožo sniegumu junioru mačos, nav iekļauta Ķīnas sieviešu basketbola izlases kandidātu sarakstā Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Ķīnas sieviešu basketbols pēdējos gados aizsniedzies līdz pasaules elitei un izlase uzskatāma par medaļu pretendenti visās lielajās sacensībās, ko apliecina sudrabs 2022. gada Pasaules kausā. No aptuveni pusotru miljardu lielās nācijas, kas selektīvi izvēlas sportistus (nodrošinot vienus no labākajiem treniņu apstākļiem pasaulē) pēc principa: ja nesanāk, ņemam nākamo (gluži kā savulaik PSRS), reizēm izdodas atrast arī šāda kalibra talantus un pat dabas brīnumu kā Žanga Ziju.

Ziju jau pirmajā klasē bija 157 centimetrus gara, bet sestajā klasē bija izstiepusies līdz 206 centimetriem, vēsta “Global Times”, tomēr viņu publikācijā minēts, ka basketboliste jau 14 gados esot bijusi 226 centimetrus gara. Tomēr komandas oficiālais pieteikums 17 gadu vecumā liecina par 220 centimetriem šobrīd. Nav izslēgts, ka viņš augums bērnībā tiek ievērojami pārspīlēts. Salīdzinājumam – mūsu NBA čempiona Kristapa Porziņģa augums tiek norādīts 218 centimetru, tātad mazāk nekā Ziju.

Interesanti, ka šajā dienās plašu uzmanību izraisījis vēl kāds basketbola milzis – 236 centimetrus garais kanādietis Olivjē Riū, kurš 18 gadu vecumā tiek uzskatīts par pasaules garāko pusaudzi. Viņš tikko nolēmis savas basketbolista gaitas turpinās NCAA komandā Floridas “Gators”.