foto: no privātā arhīva
VIDEO: vai sieviešu basketbolā parādījusies vēl dominējošāka spēlētāja par Uļjanu Semjonovu?
Uļjana Semjonova tiek pieskaitīta pasaules visu laiku labākajām basketbolistēm.
Basketbols
2021. gada 16. jūlijs, 10:39

VIDEO: vai sieviešu basketbolā parādījusies vēl dominējošāka spēlētāja par Uļjanu Semjonovu?

Jauns.lv

Latvijas, PSRS un visas pasaules basketbola leģenda Uļjana Semjonova tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajām spēlētājām. Uļas 213 centimetru raženais augums ļāva dominēt groza apakšā ilgu gadu garumā un kļūt par teju neapturamu ikvienām pretiniecēm. Tomēr tagad pasaules basketbols pieredz, iespējams, kaut ko tik pat varenu, turklāt meitenei ir vien 14 gadu.

Uļa PSRS izlases sastāvā 10 reizes kļuva par Eiropas čempioni, trīsreiz triumfēja pasaules čempionātā, bet divreiz olimpiskajās spēlēs. Viņas PSRS rindās spēlēja 18 gadu, kuros nepiedzīvoja nevienu zaudējumu. Savukārt “TTT Rīga” sastāvā viņa 15 reizes kļuva par PSRS čempioni, 11 reizes triumfēja Eiropas čempionvienību kausā un vienreiz Liliānas Ronketi kausā.

Semjonova savulaik ir uzņemta Pasaules basketbola Slavas zālē, FIBA Slavas zālē un Sieviešu basketbola Slavas zālē. Viņa ir ikoniskā teiciena, kas vēlāk kļuva par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sloganu – “I love this game” (latviski - es mīlu šo spēli) – autore.

Leģendārā basketboliste Uļjana Semjonova fotogrāfijās

Leģendārā basketboliste Uļjana Semjonova fotogrāfijās.

gallery icon
68

Tomēr tagad Ķīnā parādījusies basketboliste, kas, iespējams, varētu kļūt ne mazāk dominējoša laukumā kā izcilā Latvijas sportiste. Protams, pāragri par to visu runāt, tomēr 14 gadus vecajai Žangai Ziju, kura savā vecumā jau izstiepusies līdz 224 centimetru augumam, ir visi priekšnosacījumi, lai kļūtu par varenu centra spēlētāju. Salīdzinājumam – viens no garākajiem

NBA spēlētājiem Kristaps Porziņģis ir 221 centimetru garš.
Daudzviet pasaulē Žangu Ziju salīdzina ar Ķīnas visu laiku slavenāko basketbolistu Jao Minu, kurš aizvadīja spožas sezonas NBA un bija 229 centimetrus garš. Tomēr šķiet, ka salīdzināt ar mūsu pašu Uļu būtu krietni trāpīgāk.

Jaunā basketboliste tikko ieguva pasaules slavu, jo publiski kļuva redzami kadri no Ķīnas jauniešu basketbola finālspēles, kurā Ziju iekrāja varenu statistiku – 42 punkti, 25 atlēkušās bumbas un seši bloķēti metieni. Viņas komanda uzvarēja sacensībās.

Par to, vai Žanga Ziju iegūs pasaules slavu arī profesionālajā sportā, par to mēs pārliecināsimies tuvākajos gados, tomēr skaidrs, ka būtu vērts pievērst uzmanību viņas gaitām.