foto: Shutterstock
Pēc dārza darbiem sāp visas maliņas, nevar pat pakustēt! Daži triki, kā pasaudzēt savu veselību
Esi vesels
2024. gada 23. maijs, 08:14

Pēc dārza darbiem sāp visas maliņas, nevar pat pakustēt! Daži triki, kā pasaudzēt savu veselību

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Lai, aktīvi darbojoties dārzā, nenodarītu pāri mugurai un muskuļiem, jāatceras dažas būtiskas lietas.

Pavasarī pati daba mūs aicina būt aktīvākiem un kustīgākiem, turklāt sākas arī dārza darbu sezona, kad fiziska izkustēšanās ir ikdienas sastāvdaļa.  

Kā sevi pasaudzēt, rosoties dārzā?

*Necenties visus ieplānotos darbus paveikt vienā dienā. Prātīgi ir darbus sadalīt un veikt pa posmiem – vairākās dienās.

*Nedari vienu un to pašu darbu vairākas stundas pēc kārtas. Vienveidīgās kustības pārslogos noteiktus muskuļus, kas pārpūles dēļ noteikti sāpēs. Maini nodarbes un ik pēc divām trīs stundām atpūties, teiksim, paroc, tad paguli, tad paravē, pasēdi, pēc tam atkal paroc… Noteikti nepiemirsti paēst un pietiekami padzeries – tas ir ļoti svarīgi, ja ir neierasti liela slodze. Un sargā ādu un acis no saules, uzliekot galvassegu, saulesbrilles un lietojot krēmu ar saules aizsargfiltru.

*Atceries, ka sliktākās ir puspielieciena pozas, bet vēl sliktāk ir puspieliecienā pagriezties, piemēram, pacelt smagu spaini vai pilnu lejkannu un tad pagriezties, lai to novietotu citur. Tā tiksi pie radikulīta, tāpēc centies kustēties tā, lai nekaitētu jostasvietai. Ja cel smagumus, neturi tos taisnās rokās; ja griezies, tad ar visu ķermeni.

*Vēl par smagumu nešanu. Ja nevari bez tā iztikt, nodrošini vismaz līdzsvaru – nes aptuveni vienāda svara spaiņus abās rokās. Tad gan drusku būs jāpacīnās ar ieraduma spēku, jo vairākumam ir viena stiprā roka, ar kuru visu pacelt un panest ir vieglāk, taču tad slodze ir asimetriska – vienā pusē muskuļi pārslogoti, otrā paliek bez piepūles.

*Saudzē locītavas! Daudzi tagad iemanījušies pa dobēm darboties rāpus, un mugurai tas nāk par labu, bet jāpasargā arī ceļu locītavas. Var izmantot speciālos paliktņus vai lietot ceļu sargus, kas domāti skeiteriem vai skrituļslidotājiem. Tie veidoti ergonomiski un netraucē kustēties.

Citus mājsaimniecībā noderīgus padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" digitālajā versijā.