foto: Shutterstock
Zemenēm pilnas dobes! Dažiem gan tās var pat kaitēt
Noderīgi ikdienā
2022. gada 1. jūlijs, 06:43

Zemenēm pilnas dobes! Dažiem gan tās var pat kaitēt

Jauns.lv

Zemenes ir veselīgas - satur C vitamīnu, šķiedrvielas un kāliju. Tomēr, izrādās, ir cilvēki, kam šis veselīgais gardums var arī kaitēt. Mediķi atgādina, kam no zemeņu ēšanas vajadzētu atturēties.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Labāk atturēties no saldās vasaras veltes, ja: 

  • tev ir sāpes locītavās, neēd zemenes vai vismaz ierobežo to ēšanu līdz minimumam. Lai vai kā - pirms zemeņu ēšanas noteikti konsultējies ar savu ārstu.
  • aizmirsti šīs ogas, ja tev ir gastrīts vai kuņģa čūla. Šajā gadījumā problēma ir ne tik daudz šķiedrvielu un augļskābju daudzumā, cik sīkajos kauliņos, kas atrodas uz ogu virsmas. Tie kairina kuņģa un zarnu traktu.
  • ja lieto augsta asinsspiediena zāles uz enalaprila bāzes. Šajā gadījumā zemeņu lietošana kombinācijā ar šiem medikamentiem palielinās slodzi uz nierēm.
  • turies pa gabalu no zemenēm arī tad, ja tavam organismam ir paaugstināta vajadzība pēc kalcija. Piemēram, pēc lūzumiem, osteoporozes risks, sporta slodze utt. Zemenes satur skābeņskābi, kura savienojumā ar kalciju veido nešķīstošu kalcija oksalātu. Tāpēc, neskatoties uz to, ka pati oga satur šo mikroelementu, tās patēriņš samazina kalcija rezerves organismā.