foto: Shutterstock
Kādas kartupeļu šķirnes stādīt mazdārziņā? Iesaka eksperts
Noderīgi ikdienā
2024. gada 20. maijs, 12:47

Kādas kartupeļu šķirnes stādīt mazdārziņā? Iesaka eksperts

Padomu nodaļa

Mammamuntetiem.lv

Maijā ir īstais laiks stādīt kartupeļus. Mazdārziņā vajadzētu audzēt vismaz divas šķirnes, uzskata kartupeļu audzētājs, Valkas novada zemnieku saimniecības “Piekalnes” saimnieks Mārcis Pakalns.

Kāpēc divas?

Kaut arī kartupeļus audzē nelielā platībā un tikai savām vajadzībām, ieteicams stādīt vismaz divas šķirnes:

  • vienu agru;
  • vienu vidēju vai vēlu. 

Agro šķirņu kartupeļus varēs lietot uzturā jau vasarā, bet vidējo un vēlo – ziemā. 

“Agrajām šķirnēm garšas īpašības nav pašas labākās,” portālam Mammamuntetiem.lv norāda M. Pakalns. “Jo kartupelis ilgāk stāv zemē, jo tam attīstās labāka garša. Tā kļūst piesātinātāka.”

Taču agro šķirņu pluss ir tas, ka laikā, kad sāk attīstīties slimības, kā lakstu puve, kad vasaras beigās sāk gāzt lietus, bumbuļi jau ir beiguši augšanas procesu un zemē vienkārši briest un gatavo mizu. 

Zināšanai

Agro, tāpat kā vidējo un vēlo šķirņu kartupeļus, var glabāt pagrabā visu ziemu. 

Kuras izvēlēties?

No agrajām šķirnēm kartupeļu audzētājs iesaka “Solist”. Tā ir ļoti agra kartupeļu šķirne, ar īsu veģetācijas periodu. Ražība augsta, garšas īpašības labas, pēc vārīšanas neizjūk. Mīkstums – dzeltens.

Savukārt no vidējām vai vēlajām lauksaimnieks iesaka šķirni “Nixe”. Tai ir augsta ražība, labas garšas īpašības. Kartupeļi ir vidēji miltaini, vārot neizjūk un no tiem sanāk izcila ēdienkarte.

iem, kuri uztraucas par savu veselību un svaru, īpaši piemērota būs kartupeļu šķirne “Huckleberry Gold”. “Tie ir kā mellenīte ar violetu mizu,” salīdzina M. Pakalns. Šīs šķirnes kartupeļi:

  • rada ilgstošu sāta sajūtu, tāpēc ir piemēroti tievētājiem, 
  • nepaaugstina cukura līmeni asinīs, tāpēc piemēroti diabēta slimniekiem. 

Kartupelis nav slikts!

“Tagad tendences ir tādas, ka šķirnēm lielākoties ir B tips, kas nozīmē vidēji miltainu galda kartupeli,” stāsta M. Pakalns. Tādas šķirne ir ļoti universāla, no tās var pagatavot “visu ēdienkarti – gan biezeni, gan uzcept, gan uzvārīt, gan salātos neizjuks”.

Par ēst gatavošanu M. Pakalns var runāt droši, jo attīsta arī projektu “Potato Dealer” – sociālajā tīklā “Instagram” publicē receptes, kurās viena no sastāvdaļām ir kartupeļi. “Mēģinu padarīt kartupeļus slavenus,” viņš saka, piebilstot – daļa sabiedrības uzskata, ka “kartupelis ir slikts”. Taču patiesībā tā neesot. “Liekās kalorijas jau uzņem ar karbonādēm un mērcēm, ko ēd klāt.”

Citus vērtīgus dārzkopības padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunajā speciālizdevumā "Bagātai ražai". Tas pieejams labākās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.