foto: Shutterstock
Zelta vērti padomi tomātu audzētājiem, lai tiktu pie brangas ražas
Noderīgi ikdienā
2024. gada 16. maijs, 07:04

Zelta vērti padomi tomātu audzētājiem, lai tiktu pie brangas ražas

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Lai tiktu pie bagātīgas tomātu ražas, nepietiek ar labu stādu un laistīšanu vien. Tikai tad, ja šiem augiem pievērsīsi pietiekamu uzmanību, tie tevi apbalvos ar gardiem tomātiem. 

Stādīšana

* Ja stādus iegādājies tirgū vai dārzniecībā, raugies, lai tie būtu stingri un sprauni, nevis apvītuši. Transportēšanai līdz mājām sarūpē kasti vai grozu. Neliec tos plastmasas maisiņā!

* Tomātus neapkurināmā siltumnīcā izstādi, kad augsne 10 cm dziļumā sasilusi līdz +13–15 grādiem. Lai tomāti bagātīgi ražotu, ļoti svarīgi ir sagatavot labu augsni, jo visas minerālvielas stāds galvenokārt uzņem no tās, tāpēc ik gadu augsni papildini ar satrūdējušu kompostu. Tomātiem patīk mitra, irdena augsne. Ja gribi, lai tomātu stādi aug spēcīgi un neslimo, katrā stādāmbedrē ieber pa 1 tējk. trihodemīna

* Par to, vai tomātu stādu stādīt ieslīpi vai taisni, joprojām nav vienojušies pat pieredzējuši audzētāji, tāpēc katram pašam jāatrod piemērotākais veids. Viens no variantiem ir stādu ieguldīt augsnē – izņem tomātu no podiņa un guldi labi samēslotā augsnē, virs zemes atstājot tikai galotni. Ja stādi ieslīpi, tad vēlams, lai galotne ir vērsta uz ziemeļiem. Augot tā tieksies uz dienvidiem, un stāds iztaisnosies. Stādu var arī iegremdēt – šāda metode derēs īsajām šķirnēm vai nelielam stādam. Izveido dziļu stādāmbedri un iedziļini stādu tik dziļi, ka virs zemes ir tikai galotne. Augsnē ierušināto stumbru augs izmantos sakņu sistēmas veidošanai.

foto: Shutterstock

Laistīšana

* Tomātus var pieradināt pie laistīšanas režīma. Ja tos laistīsi bieži un nedaudz, stāds veidos seklas saknes, tāpēc visu sezonu būs jālaista bieži; ja laistīsi retāk, saknes tieksies dziļumā pēc valgmes un augam tik drīz neslāps.

* Iegaumē, ka tomāti mēdz novīst ne tikai tad, kad ir par sausu, bet arī tad, ja ir pārlaistīti. Pirmajā gadījumā augi jāsalaista, otrajā jāuzrušina zeme, pievadot augam skābekli, un jāļauj zemei žūt pat līdz 2 nedēļām.

* Ja stāds būs iekaltēts un pēc tam saņems pārāk daudz ūdens, tomāts sāks ātri augt un miza plaisās.

Mēslošana un ventilācija

* Zāļu virca ir ļoti labs palīgs tomātu audzēšanā. Tas ir dabīgs līdzeklis, kas stiprina augus, lai tie spētu turēties pretī slimībām un kaitēkļiem. Tomātiem tāpat kā daudziem citiem augiem patīk koku pelni, jo tajos ir mikroelementi, kas vajadzīgi labai augšanai.

* Lai tomāti augtu veselīgi un neslimotu, ļoti svarīga ir laba ventilācija, lai uz lapām nekrātos mitrums un tie nesāktu pūt un pelēt. Siltumnīcu ver ciet tikai tad, ja naktīs gaisa temperatūra nokrīt zem +12 grādiem. Ideāli, ja siltumnīcai ir attaisāmi abi gali un arī tās sānus var atvērt ventilācijai.

Pazarītes un atsiešana

* Lai racionāli izmantotu platību un nodrošinātos ar tomātu ražu līdz vēlam rudenim, stādi gan zemos, gan garos tomātus. Zemajiem jeb krūma tomātiem pazarītes nav obligāti jāizlauž, garajiem gan. Dari to, kad pazarītes izaug 6–7 cm garas, un tad nolauz vai, vēl labāk, izgriez, lai mazāk traumētu augu. Ja šķiet, ka lapas saaugušas par biezu, tās saudzīgi izretini, bet neaizraujies, jo lapas tomātam nepieciešamas augšanai.

* Siltumnīcā garo tomātu stādu piesien pie speciāliem griestu šķērskokiem vai arī pie siltumnīcas augšā iedzītām naglām, bet neiestiepjot, lai augus neiekārtu un tie nesāktu nīkuļot. Auklu sien pie tomāta stāda apakšējās daļas, tad to apvij ap stumbru uz augšu, tāpēc auklai jābūt vaļīgai. Ja redzi, ka tomāts ir nospriegots, pārsien no jauna.

* Atsien tikai galveno zaru, bet, ja tomātam ir atstātas divas galotnes, tad arī otru galotni. Tomātam augot, to vēl pāris vietās pieklipsē pie auklas. Atsevišķi ķekarus sien tikai tām šķirnēm, kam ir milzīgi augļi un bagātīgi ķekari.

* Var izmantot speciālās auklas augu piesiešanai, florista auklu vai saimniecības auklu – galvenais, lai auklas ir kvalitatīvas un no dabīga materiāla. Ļoti svarīgi, lai aukla būtu izturīga pret ultravioletajiem stariem, lai tā nepārtrūkst un stāds ar visiem tomātiem nenokrīt gar zemi.

Citus noderīgus dārzkopības padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunajā speciālizdevumā "Bagātai ražai". Tas nopērkams labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.