foto: dreamstime.com
Uzmanības noturēšana - mūsdienu lielākais izaicinājums!
Mājas aptieciņa
2022. gada 25. oktobris, 06:00

Uzmanības noturēšana - mūsdienu lielākais izaicinājums!

Reklāmas projekts

Mūsu drudžainajā pasaulē, kurā viss ir pieejams vienā mirklī un steiga mūs vajā ik uz soļa, uzmanības noturēšana var būt īsts izaicinājums kā pieaugušajiem, tā bērniem. Pandēmijas stress un nenoteiktība palielinājis arī to cilvēku skaitu, kuriem grūti saglabāt mieru un emocionālo līdzsvaru. Mūsu noslogotajā ikdienā par augstu prioritāti ir kļuvusi spēja mācīties un pielāgoties, kā arī mentāla un fiziska veselība, saskaroties ar grūtībām.

Veselīgas smadzeņu darbības veicināšanā lielu lomu, protams, spēlē vide. Vecākiem jāpalīdz bērniem un pusaudžiem noteikt robežas attiecībā uz viedierīču patēriņu, kā arī jāmudina un jārāda piemērs, kā regulāri kustēties un atrast laiku atpūtai. Taču jāņem vērā, ka mūsu smadzenēm tāpat kā vēderam ir arī “apetīte”, kas jāapmierina ar uzturvielām. Pilnvērtīgs un regulārs uzturs ir visas mūsu veselības pamatā, taču ir dažas uzturvielas, kas var īpaši atbalstīt mūsu kognitīvo funkciju. Piemēram, koncentrēšanos, atmiņu, mieru un emocionālo līdzsvaru. 

Magnijs

Saraksta augšgalā ir magnijs: minerāls-supervaronis, kas piedalās vairāk nekā 300 enzīmu reakcijās mūsu organismā. Daudzas no tām saistītas ar enerģijas ražošanu, miega procesiem un garastāvokļa līdzsvarošanu.

Smadzenes ir viens no lielākajiem enerģijas patērētājiem, tāpēc magnija loma enerģijas ražošanā ir īpaši svarīga. Ja mums nav pietiekami daudz enerģijas, smadzenes nevar darboties ar optimālu kapacitāti. Magnijs bieži tiek dēvēts arī par "nomierinošu dabas līdzekli", jo tas palīdz ķermenim pārstrādāt stresu, pozitīvi ietekmē miega kvalitāti un nomierina nervu sistēmu.

Diemžēl tipiskā Rietumu cilvēka uzturā bieži trūkst tieši magnija. Gan mūsdienu pārtikas apstrādes rezultātā, gan tādēļ, ka lielā daļā augsnes, kurā tiek audzēta mūsu pārtika, šīs minerālvielas ir par maz. Tāpat tādi faktori kā hronisks stress, infekcijas, slikts miegs, fiziskās aktivitātes, sāls, kofeīns un gāzētie dzērieni palielina magnija izsīkuma risku.

Lielākos daudzumos magnijs ir atrodams svaigā pārtikā: zaļajos lapu dārzeņos, riekstos, sēklās un pupās. Protams, vairumam jauniešu šādi ēdieni neiet pie sirds. Daudz kārdinošāki ir saldie dzērieni un ātrās uzkodas, kas diemžēl nesatur nedz magniju, ne citas mūsu veselībai nepieciešamās uzturvielas.

Uzturs, protams, ir neaizstājams veids, kā uzņemt magniju, taču noderīgi var būt arī magniju saturoši uztura bagātinātāji, piemēram Orthomol Magnesium plus. Orthomol Magnesium plus sastāvā esošais magnija citrāts un magnija oksīds nodrošina labāku magnija biopieejamību. Superoksīda dismutāze (SOD), kas iegūta no meloņu sulas koncentrāta, neitralizē brīvos radikāļus un palīdz šūnām atjaunoties. Orthomol Magnesium plus piemērots lietošanai arī vegāniem.

B5 vitamīns (pantotēnskābe)

B vitamīni organismā bieži darbojas kopā, un tos parasti sauc par "B kompleksa vitamīniem". Tie ir atrodami dažādos pārtikas produktos, piemēram, veselos graudos, dārzeņos, gaļā, zivīs un piena produktos. B vitamīni ir ūdenī šķīstoši, un vairums organismā neuzkrājas. Tas nozīmē - tie regulāri jāpapildina ar uzturu.

B vitamīni ir iesaistīti enerģijas ražošanā, un tāpat kā magnijs tie ir nepieciešami, lai barotu ​​smadzenes un atbalstītu mūsu kognitīvos procesus. Īpaši jāatzīmē B5 vitamīns (pantotēnskābe), kas ir iesaistīts ne tikai enerģijas ražošanā, bet arī palīdz atbalstīt smadzeņu šūnu struktūru un darbību. Tas iesaistīts daudzu smadzeņu neirotransmiteru ražošanā. B vitamīni bieži tiek saukti par "anti-stresa” barības vielām, jo tie spēj līdzsvarot garastāvokli. Līdzīgi kā magnijs,daudzi B vitamīni tiek zaudēti pārtikas rafinēšanas un apstrādes procesa laikā. Par to, lai mūsu organismam būtu pieejams pilnvērtīgs B vitamīna komplekss, ir parūpējies uzturvielu ražotājs Orthomol (Vācija). Orthomol Mental satur smadzeņu darbībai, koncentrēšanās un atmiņas spējām nozīmīgas uzturvielas: vitamīnus, mikroelementus, šūnu membrānām būtiskos fosfolipīdus, divdaivu ginka un zaļās tējas ekstraktu, resferatrolu saturošu vīnogu ekstraktu, omega-3 taukskābes, koenzīmu Q10, L-karnitīnu. Bagātīgs un iedarbīgs sastāvs!

D vitamīns

Kādreiz tika uzskatīts, ka D vitamīns ir svarīgs veseliem kauliem, bet mūsdienu pētījumi liecina, ka D vitamīnam ir daudz plašāka ietekme uz mūsu veselību. Optimāls D vitamīna līmenis ir būtisks arī neiroloģiskai attīstībai un smadzeņu aizsardzībai. Zinātniski pierādīts, ka D vitamīns var palīdzēt Alcheimera slimības profilaksei. Zems D vitamīna līmenis var būt saistīts ar kognitīvajiem traucējumiem, depresiju un pat autismu. Ikvienam ir ļoti svarīgi saglabāt šī svarīgā vitamīna līmeni optimālā diapazonā, īpaši rudens un ziemas mēnešos, kad deficīta risks ir augstāks. Orthomol vitamin D3 + K2 - izsmidzināms aerosols ar ingvera ekstraktu palīdzēs nodrošināt optimālu D vitamīna līmeni visa gada garumā.

Prāta barošana

Lai nodrošinātu pilnvētīgu uzturvielu uzņemšanu, vienmēr svarīgi - vispirms pievērsties uzturam, taču nenovērtēsim par zemu “palīdzīgo roku”, ko var sniegt uztura bagātinātāji. Par to, lai īstajā brīdī būtu pieejams īstais uzturvielu komplekss, ir parūpējies uzturvielu ražotājs Orthomol (Vācija). Orthomol ir zinātniski pamatotas un ortomolekulārajā medicīnā balstītas uzturvielu kombinācijas slimību profilaksei un veselības uzlabošanai kā bērniem, tā pieaugušajiem. Orthomol īpašās un bagātīgās devas spēj nodrošināt šūnas ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Raksts tapis sadarbībā ar ORTHOMOL.