Esi vesels
2023. gada 2. februāris, 09:00

Kā D vitamīns ietekmē tavu "bioloģisko vecumu"?

Jauns.lv

Katram no mums ir savas asociācijas ar vārdu “jaunība” - ikdiena bez rūpēm, dzīve bez slimībām, ass prāts vai možs ķermenis. Taču visi noteikti esam vienisprātis – “jaunību” vēlamies noturēt pēc iespējas ilgāk. Izrādās te palīgā var nākt D vitamīns, ar spēju ietekmēt mūsu šūnu attīstību un regulēt novecošanas procesus.

Zinātnieki no Berlīnes Universitātes slimnīcas ir atklājuši, ka D vitamīna receptori ir ikvienā organisma šūnā un atbild par neskaitāmiem procesiem cilvēka organismā, to skaitā arī par novecošanos1.

Cilvēku DNS spirālēs atrodas hromosomas, kurām ir “cepurītes” - telomēri. Šīs hromosomas aizsargā DNS no bojājumiem. Jo mazāk tiek skarts un bojāts DNS, jo veselīgāki esam gan iekšēji, gan ārēji, un retāk sastopamies ar slimībām. Ar gadiem telomēri nolietojas un paliek īsāki. Un, ja piemirstam rūpēties par savu organismu un apgādāt to ar papildus vitamīniem, tad rezultātā mūsu bioloģiskais vecums var nesakrist ar reālo jeb “hronoloģisko” gadu skaitu, uzrādot, ka iekšēji novecojam ātrāk kā gribētos.

Pēdējo gadu pētījumos ir pierādīts, ka telomēru nodilumu ietekmē arī D vitamīns, precīzāk – D vitamīna deficīts2. Zinātnieki ir atraduši korelāciju starp zemiem D vitamīna līmeņa rādītājiem un īsākiem telomēriem cilvēku organismā. Tātad, tiem laimīgajiem, kuriem D vitamīna līmenis asinīs ir normas robežās vai virs tās, telomēri ir garāki, līdz ar to arī iespējamā varbūtība ilgdzīvei lielāka. Nerunājot jau par labāku veselību un spēju ilgāk saglabāt organismu jaunu.

D vitamīns plašāk pazīstams ar savu pozitīvo ietekmi uz kaulu veselību, kas ir ārkārtīgi svarīgi, taču šis jaunais pētījums3 pierāda, ka D vitamīns nāk par labu arī mūsu epiģenētikai. Zinātnieki pētīja epiģenētiskos jeb gēnu aktivitātes modeļus 1600 dalībnieku vidū un atklāja, ka cilvēki ar zemu D vitamīna līmeni asinīs bija “bioloģiski vecāki” nekā cilvēki, kuriem D vitamīna līmenis bija normas robežās. To klasificēja kā “vecuma paātrinājumu”. Turklāt hromosomas jeb struktūras, kas organizē DNS, jaunākas uzrādījās tiem cilvēkiem, kuriem D vitamīna līmenis bija pietiekams (30-100 ng / ml). Šie rezultāti pierādīja, ka D vitamīns var palīdzēt novērst paātrinātu novecošanos.

foto: Publicitātes foto

Kā uzņemt D vitamīnu ar mērķi, palēnināt savu bioloģisko pulksteni?

Tu noteikti jau esi lietas kursā, ka mūsu platuma grādos dzīvojošajiem, D vitamīna trūkums ir ikdiena. Un gada aukstajā sezonā šī vitamīna deficīts tikai palielinās - beidzoties ziemai, rezerves var būt pavisam izsmeltas. Cerības uz saulainu pavasari? Speciālisti pēdējo gadu laikā sākuši šaubīties par iespēju, uzņemt D vitamīnu ar Latvijas sauli. Tāpēc, kā alternatīvu varam veikt izmaiņas savā ēdienkartē, uzņemot nepieciešamā daudzumā ēdienus, kas bagāti ar D vitamīnu, vai izvēlēties uztura bagātinātājus, kuru regulāra lietošana palīdzēs nodrošināt organismu ar nepieciešamo D vitamīna daudzumu.

Pagājušajā gadā Latvijā veiktā neatkarīgā pētījumā tika pierādīts, ka vietējā farmācijas zīmola LYL love your life® D3 vitamīns spreja formā LYLsunD3 spēj paaugstināt D vitamīna līmeni asinīs vidēji par 132% un uzsūkšanās jaudā apmēram 4 reizes pārspēj tirgū esošos D vitamīna sprejus uz eļļas un ūdens bāzēm.

Pētījuma ietvarospēc 30 dienu ilgas LYLsunD3 lietošanas visiem dalībniekiem ievērojami uzlabojās D vitamīna rādītāji, bet dalībniekiem ar D vitamīna deficītu vidējais D vitamīna līmenis (ng/ml) uzlabojās pat par 197%.

Aptiekās visā Latvijā pieejams LYLsunD3 2000 SV, kas domāts D vitamīna līmeņa profilaktiskai uzturēšanai, LYLsunD3 PROFESSIONAL 4000 SV – paredzēts D vitamīna nepietiekamības un deficīta gadījumā.

LYLsunD3 ir dabisks, lietošanā drošs D3 vitamīns izsmidzināmas mikroemulsijas LYLmicro™ formā, ar apelsīnu garšu un dabisku saldinātāju – ksilītu, kas kalpos mutes un zobu veselībai. To reizi dienā izsmidzina zem mēles vai vaiga iekšpusē. Viens LYLsunD3 iepakojums pietiek līdz 125 lietošanas reizēm jeb 4 mēnešiem. To ir ērti paņemt līdzi, lai kur arī dotos - ielieciet rokassomiņā vai turiet mašīnā un lietojiet jums piemērotā brīdī.

Mēs nevaram mainīt savu DNS, bet, izmantojot jaunākos zinātnes atklājumus, mēs mācāmies kā darboties ar tiem līdzekļiem, kas mums ir pieejami, piemēram, D vitamīnu, lai optimizētu veselību un dzīves ilgumu. Lai izdodās!

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®