foto: Publicitātes foto
5 mīti par veselīga dzīvesveida ievērošanas grūtībām
Diētas
2020. gada 21. oktobris, 10:05

5 mīti par veselīga dzīvesveida ievērošanas grūtībām

Karlīna Timofejeva

Tā kā informācijas apjoms, ar kuru cilvēki sastopas ikdienā, turpina palielināties, ir viegli apjukt dažādo viedokļu un uzskatu pārpilnībā, lai saprastu, kāda diēta un fiziskās aktivitātes piemērojamas mūsu atšķirīgajiem dzīvesstiliem. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition ekspertes skaidro sabiedrībā valdošos maldinošos uzskatus un stereotipus par veselīga dzīvesveidu uzturēšanu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

MĪTS #1: veselīgas maltītes pagatavošana aizņem daudz laika

Mūsu atšķirīgo dzīvesstilu ikdienā ir tik daudz pienākumu, ka neviens nevēlas veltīt daudz laika ēdiena pagatavošanai. Diemžēl, šī iemesla dēļ daudzi cilvēki izvēlās mikroviļņu krāsnī uzsildāmās vai saldētās maltītes, iekļauj uzturā piesātinātajām taukskābēm un ogļhidrātiem bagātos pusfabrikātus, vai pat izlaiž ēdienreizes.

Herbalife Nutrition uztura eksperte Anastasija Kurginiana iesaka: “Manuprāt, veiksmes atslēga ir plānošana. Piemēram, brokastis ir dienas galvenā ēdienreize – tai vajadzētu būt sabalansētai un olbaltumvielām bagātai maltītei, kas radītu ilgstošu sāta sajūtu. Izklausās pēc laikietilpīgas ēdiena pagatavošanas, vai ne? Tomēr dienas pirmo maltīti var viegli aizstāt ar Herbalife Nutrition kokteili Formula 1* – vienas šādas 2 minūšu laikā pagatavojamas maltītes sastāvā ir 18 grami olbaltumvielu**. Tas ir gudrs veids, kā sākt dienu, turklāt šādu maltīti var baudīt, esot ceļā.”

Tiem, kuri vēlas sekot līdzi ikdienā uzņemtajam ēdienam, uztura eksperte iesaka laicīgi sagatavot maltītes, piemēram, līdzņemšanai pusdienām darbā vai ēst vakariņās pēc garas darba dienas utt. Ātri pagatavojami un veselīgi produkti ir, piemēram, dārzeņi, mājputnu gaļa, brūnie rīsi un zivis, un tos vislabāk pagatavot tvaicējot.

foto: Publicitātes foto

MĪTS #2: sportot drīkst tikai konkrētā laikā

Pats būtiskākais ir atrast savā dienas grafikā brīvu brīdi treniņam un ievērot to arī turpmāk. Regulāras sporta aktivitātes katru nedēļu sniegs labākus rezultātus.

Kā norāda Herbalife Nutrition fitnesa eksperte Linda Patkovska, fiziskās aktivitātes sniedz daudzus ieguvumus. Tās ne tikai veicina skābekļa piegādi ķermenī un laimes hormonu veidošanos, bet arī uzlabo vielmaiņas darbību, tādējādi sadedzinot vairāk kaloriju.

Pirms brokastīm, kad cilvēkam vēl ir tukša dūša, treniņam ir jābūt īsam un vieglas intensitātes. Tad var izvēlēties, piemēram, vieglas intensitātes aktivitātes - 30 minūšu skrējienu vai vingrinājumus ar savu ķermeņa svaru 15 minūšu garumā. Lai veiktu nopietnāku un ilgāku treniņu, vispirms ir jāatjauno ķermeņa enerģijas līmenis, uzņemot sabalansētas un uzturvielām bagātas brokastis.

Savukārt sportošana pusdienas laikā var būt sarežģītāka, jo šajā dienas laikā mūsu sirds un asinsvadu sistēma ir viszemākajā veiktspējas līmenī. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc ap pusdienas laiku mēs bieži vien jūtamies miegaini.

Turpretim pēcpusdienās un vakaros, laikā no 14:00-19:00, ķermeņa temperatūras, sirds un asinsvadu sistēmas efektivitāte, kā arī muskuļu spēks ir visaugstākajā līmenī. Šajā laika posmā mūsu ķermenis ir gatavs augstas intensitātes treniņam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tiesa, jāņem vērā, ka dažkārt cilvēki dienas laikā jau ir iztērējuši visu savu enerģiju un vakarā jūtas noguruši. Turklāt dažiem no mums treniņš vēlu vakarā var izraisīt miega traucējumus, savukārt citiem pēc tā miega kvalitāte var būt tieši labāka.

Būtiski atcerēties – treniņu laiks ir jāpielāgo katram cilvēkam individuāli, jo tas, kas der vienam, ļoti bieži nebūs piemērots otram.

MĪTS #3: nedrīkst ēst uzkodas

Veselīgas un sabalansētas uzkodas ir svarīga pilnvērtīga uztura sastāvdaļa. Olbaltumvielām bagātas uzkodas palīdz nodrošināt sāta sajūtu līdz nākamajai dienas galvenajai ēdienreizei, kā arī uzturēt vielmaiņas darbību.

“Lai saglabātu spēku un enerģiju, starp 3 galvenajām ēdienreizēm vienu vai divas reizes ieteicamas arī uzkodas, piemēram, salāti, augļi ar zemu cukura saturu, sauja riekstu. Herbalife Nutrition Express batoniņš ar šokolādes garšu arī būs lielisks risinājums – katrā batoniņā ir 13 grami olbaltumvielu, un tos var ēst starp galvenajām ēdienreizēm,” tā A.Kurginiana

foto: Publicitātes foto

MĪTS #4: katras maltītes laikā vienmēr jāskaita kalorijas

Diēta nozīmē plānot, ko tu ēd. Nepietiekama kaloriju daudzuma uzņemšana vai maltīšu izlaišana ir vairāk kaitīga, nekā veselīga. Ja tiek uzņemts kvalitatīvs, pilnvērtīgs uzturs, tostarp augļi, dārzeņi, zaļumi, kā arī funkcionālais ēdiens, kalorijas, iespējams, nekad nebūs jāskaita.

“Gadījumā, ja neesat apmierināti ar savu svaru, būtu ieteicams pārskatīt esošo diētu un pāris nedēļas pierakstīt tos pārtikas produktus un ēdienus, kurus esat lietojis uzturā. Šeit jāmin, ka funkcionālo ēdienu kvalitāte ir sabalansēts uzturvielu sastāvs ar zemu kaloriju daudzumu. Piemēram, Herbalife Nutrition Formula 1 kokteilis – tā ir maltīte glāzē ar ideālu nepieciešamo mikro un makro elementu kombināciju,” tā A.Kurginiana.

Eksperte arī atgādina par produktiem, kuru sastāvā var būt augsts tauku un slēpto cukuru daudzums, piemēram, mērces, “fast-food” ēdieni, saldināti dzērieni, pārstrādātas gaļas produkti u.c. Šos produktus ikdienas uzturā vajadzētu ierobežot.

MĪTS #5: lai iegūtu labu formu, uzreiz ir jāizvēlas kardio treniņi 6 reizes nedēļā

Nē. Pirms augstas intensitātes treniņprogrammas uzsākšanas, vispirms jāsāk ar maziem solīšiem, tādējādi izvairoties no traumām, muskuļu sāpēm utt. Tikai pēc tam var palielināt treniņu intensitāti un biežumu.

Fitnesa eksperte L. Patkovska arī atgādina, ka gan uzturs, gan fiziskās aktivitātes ir veselīga dzīvesveida svarīga sastāvdaļa, tomēr neatkarīgi no centieniem sporta zālē, ja tiek uzņemts nepareizs uzturs, treniņi vien nepalīdzēs zaudēt svaru vai uzturēt slaidu figūru. Tāpēc pirmais solis ir uzlabot uztura plānu, bet pēc tam ilgtermiņā būs redzami arī treniņu rezultāti.

*Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa gadījumā, konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas.

*Divu galveno ikdienas maltīšu, kas satur ierobežotu enerģijas daudzumu, aizvietošana ar maltīšu aizstājējiem veicina svara zudumu. Šis produkts ir paredzēts lietošanai kā daļa no diētas ar ierobežotu enerģijas daudzumu un kopā ar citiem pārtikas produktiem, kā arī īstenojot regulāras fiziskās aktivitātes. Ir svarīgi lietot pietiekamu šķidruma daudzumu. Ir svarīgi ievērot minētos norādījumus. Pirms jebkuras svara kontroles programmas uzsākšanas, Herbalife Nutrition iesaka konsultēties ar savu ārstu. Veselīgas svara kontroles programmā ir jāiekļauj neliels kaloriju daudzums, sabalansēts uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes.

**Ja tas tiek pagatavots saskaņā ar norādījumiem uz produkta etiķetes.

Raksts tapis sadarbībā ar "Herbalife Nutrition"