Ķirbju maģija virtuvē: gardas receptes, kas iepriecinās visu ģimeni
foto: Shutterstock
Ķirbjus var gardi pagatavot ne tikai zupā, bet arī citos ēdienos.
Garšīgi

Ķirbju maģija virtuvē: gardas receptes, kas iepriecinās visu ģimeni

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Rudenī uz skapjaugšām, palodzēm un patrepēs sarindojušies ķirbji, kas kalpo kā košas dekorācijas. Tomēr daudz labāk tie iederas uz šķīvja – gardi pagatavoti, un ne tikai zupā.

Makaroni ar ķirbi

Vispiemērotākie ir nelieli makaroni, piemēram, radziņi.

1 stunda
4–6 personām

1 kg ķirbja
1 l piena
400 g makaronu
200 g labi kūstoša siera
50 g sviesta
50 g miltu
1 sīpols
2 ēdk. olīveļļas
1 tējk. graudaino sinepju
1 ēdk. sakapātas salvijas
½ tējk. sāls

1. Ķirbi iztīri, nomizo un sagriez kubiņos. Liec tos uz plāts, apjauc ar eļļu un cep krāsnī 200 grādu temperatūrā 15 minūtes, līdz ķirbis mīksts.

2. Sīpolu notīri un sīki sagriez, sieru sarīvē. Liec katliņā sviestu un 2–3 minūtes tajā sutini sīpolu. Pievieno miltus un cep vēl 2 minūtes. Strauji lej klāt pienu un kārtīgi sakul, lai neveidojas kunkuļi. Nepārtraukti maisot, turpini karsēt, līdz mērce uzvārās. Iekul sinepes, sāli, ⅔ sarīvētā siera un salviju.

3. Vāri makaronus, kā norādīts pamācībā. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Samaisi makaronus ar mērci un cepto ķirbi. Liec visu cepamtraukā, pārkaisi ar atlikušo sieru un cep apmēram 15 minūtes, līdz virsiņa skaisti apbrūnējusi.

foto: Shutterstock
Ēdiens ar ķirbi
Ēdiens ar ķirbi

Krāsnī cepts ķirbis ar kupātiem

Ja iespējams, izvēlies gareno sviesta ķirbi, jo tas ir stingrāks un cepoties nesajuks biezenī.

45 minūtes
6 personām

600 g iztīrīta, gabalos sagriezta ķirbja
6 palielas kupātu desiņas
3 sarkanie sīpoli
4 ēdk. tomātu pastas
2 ēdk. medus
1 ēdk. citrona sulas
1 ēdk. eļļas
1 tējk. kūpinātas paprikas
1 tējk. sinepju
4 ķiploka daiviņas
½ tējk. malta kumīna
½ tējk. kaltētas vai sakapātas raudenes
½ tējk. malta koriandra

1. Sagriez kupātus gabalos, sīpolus daivās. Sarīvē ķiplokus.

2. Uzkarsē krāsni līdz 185 grādiem.

3. Sajauc krūzē papriku, kumīnu, sinepes, raudeni, koriandru, ķiploku, citrona sulu, eļļu, medu un tomātu pastu.

4. Liec cepamajā formā desiņas, sīpolus un ķirbi. Samaisi visu ar garšvielu pastu un cep krāsnī apmēram 20–30 minūtes. (Cepšanās laiks atkarīgs no desiņu izmēra un tā, cik ātri izcepsies ķirbis.)