foto: ADDICTIVE STOCK CREATIVES / Alamy/ Vida Press
Garšīgi

Ķirbju ēdieni rudenī: krāsnī ceptu ķirbju un pildītu ķirbīšu recepte

"100 Labi Padomi"

Divas rudenīgas receptes - krāsnī cepti ķirbji ar dārzeņiem un vistu, kā arī pildīti ķirbīši, ko var pasniegt gan kā uzkodu, gan kā silto ēdienu.

Krāsnī cepti ķirbji ar dārzeņiem un vistu

Cepšanai krāsnī ļoti labi der Hokaido tipa ķirbji. Tie ne tikai labi garšo, bet arī dekoratīvi izskatās.

4–6 personām
1 stunda 15 minūtes

1 kg vistas šķiņķīšu
900 g ķirbja mīkstuma
300 g rožkāpostu
300 g pastinaku
1 neliels apelsīns
4–6 timiāna zariņi
5 ēdk. eļļas
2 ēdk. šķidra medus
sāls, malti pipari

foto: Marek Zia?ko / Alamy/ Vida Press

1. Ķirbi sagriez šķēlēs, pastinakus – gareniski astoņās daļās, rožkāpostus pārgriez uz pusēm. Timiānu sakapā.

2. Apelsīnam norīvē miziņu, apelsīnu pārgriez uz pusēm un izspied sulu. Miziņas un sulu samaisi ar medu, timiānu un 1 ēdk. eļļas, sāli un pipariem.

3. Vistas šķiņķīšus apzied ar ¾ marinādes.

4. Dārzeņus kārto cepešpannā, apslaki ar atlikušo eļļu un marinādi, apkaisi ar sāli un pipariem.

5. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni 40 minūtes.

Pildīti ķirbīši

Šis ēdiens vairāk piemērots uzkodām, jo pildījums nav karsts. Lai pasniegtu kā silto ēdienu, pēc piepildīšanas ķirbīši jāieliek vēl uz 5–10 minūtēm cepeškrāsnī.

4 personām
50 minūtes

4 mazie Hokaido ķirbīši
250 g rīsu
200 g smalki saēvelētu sarkano kāpostu
50 g kaltētu dzērveņu
40 g sviesta
4 šalotes sīpoli
8 ēdk. eļļas
2 ēdk. sakapātu pētersīļu
½ citrona sulas
sāls, malti pipari

foto: Eva Zia?ková / Alamy/ Vida Press

1. Katram ķirbītim nogriez augšdaļu kā vāciņu. Ķirbīšus novieto uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, uzliec pa sviesta piciņai, pārkaisi ar sāli un pipariem. Liec 175 grādu karstā krāsnī un cep aptuveni 30 minūtes.

2. Tikmēr vāciņu mīkstumu un sīpolus sagriez mazos gabaliņos. Liec sakarsētā pannā ar 2 ēdk. eļļas un cep 5–8 minūtes.

3. Kāpostus samīci (ar rokām) ar citrona sulu, atlikušo eļļu, sāli un pipariem.

4. Rīsus izvāri gatavus, nokās un samaisi ar ceptajiem ķirbju gabaliņiem, kāpostiem, dzērvenēm un pētersīļiem.

5. Krāsnī ceptajiem ķirbīšiem izņem sēklotni un glīti izdob vidiņu. Piepildi ar pagatavoto maisījumu.

foto: Shutterstock