No mammas pavārgrāmatas: klasiskie marinētie ķirbju salāti
Iesaka žurnāla "100 Labi Padomi" recepšu redaktore Iveta Galēja.
Klasiskie marinētie ķirbju salāti
Šos salātus var bagātināt ar cidoniju un biešu šķēlītēm, ar vaniļas cukuru un kardamonu. Ja vēlas maigāku garšu, var lietot maigu baltvīna etiķi vai citronskābi.
1 kg gabaliņos sagrieztu ķirbju
1 l ūdens
500 g cukura
8 smaržīgie pipari
10 krustnagliņu
2 gabaliņos salauzītas kanēļa miziņas
2 ēdk. 9 % etiķa
1. Katlā uzvāri ūdeni ar garšvielām un etiķi. Ieliec ķirbjus un uz lēnas uguns vāri, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Ar putu karoti ķirbjus ņem no katla un liec burkās.
2. Marinādi vēlreiz uzvāri un karstu pārlej ķirbjiem. Ja vēlies, marinādi izkās caur sietiņu.
3. Burkām uzliec vāciņus, pasterizē 8–10 minūtes 85 grādu temperatūrā (puslitra burkas), izņem laukā un aizvāko.
Klasiskie saldskābie ķirbji ar garšvielām
Ķirbja maigo garšu šajā receptē lieliski papildina koriandra un sinepju sēkliņu pikantums. Balto sinepju sēkliņu vietā var izmantot arī brūnās.
1 kg mazās šķēlītēs sagriezta ķirbja (apmēram 5 mm biezas)
8 cm liela, plānās šķēlītēs sagriezta ingvera sakne
1 neliela sadrupināta kaltēta čili pāksts
1 tējk. rupji saberztu koriandra sēkliņu
2 tējk. sinepju graudiņu
½–1 tējk. maltas kurkumas
1–2 ēdk. sāls
200 g ievārījuma cukura
150 ml baltvīna etiķa
1. Pannā bez taukvielām viegli apgrauzdē koriandra un sinepju sēkliņas un ber katlā. Pievieno ingveru, kurkumu, čili, etiķi, cukuru, sāli un 250 ml ūdens un maisot uzvāri.
2. Pieliec ķirbjus un uz lēnas uguns vāri 10–15 minūtes. Ar putu karoti izņem ķirbjus no marinādes un pildi burkās.
3. Marinādi vēlreiz uzvāri un uz straujas uguns turpini vārīt 3–4 minūtes. Karstu pārlej ķirbjiem un aizvāko. Uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.