10 viegli pagatavojamas un veselīgas zupas novembrim
foto: PantherMedia / Dzinnik Darius
Zupas var kalpot kā ideāls veids, kā uzturā iekļaut dārzeņus, kas bagāti ar šķiedrvielām.
Garšīgi

10 viegli pagatavojamas un veselīgas zupas novembrim

Padomu nodaļa

Jauns.lv

Zupas ir bijušas neatņemama Latvijas virtuves sastāvdaļa jau gadsimtiem ilgi. To maigā tekstūra, sildošās īpašības un spēja piesātināt organismu ar vērtīgām uzturvielām padara zupas par ideālu ēdienu ikvienai sezonai. Turklāt zupas ir īpaši draudzīgas mūsu gremošanas sistēmai, jo tās palīdz uzlabot vielmaiņu, mazina gremošanas traucējumus un sniedz vieglu sāta sajūtu. Šajā rakstā uzzināsiet, kāpēc zupas ir tik vērtīgas un iepazīsiet vienkāršas receptes, ko varēsiet izmēģināt mājās.

Zupu pozitīvā ietekme uz gremošanas sistēmu

Zupas ir viegli sagremojamas, karstas zupas spēj stimulēt gremošanas sulu izdalīšanos, tādējādi veicinot barības vielu uzsūkšanos. Buljoni, kas bieži ir zupu pamats, satur želatīnu, aminoskābes un minerālvielas, kas spēj aizsargāt un atjaunot zarnu gļotādu. Tas ir īpaši svarīgi cilvēkiem, kuri cieš no kuņģa kairinājuma vai citām gremošanas problēmām.

Turklāt zupas var kalpot kā ideāls veids, kā uzturā iekļaut dārzeņus, kas bagāti ar šķiedrvielām. Šķiedrvielas regulē zarnu darbību un mazina aizcietējumu risku. Vēl viens ieguvums ir tas, ka zupas nodrošina organismu ar papildu šķidrumu, kas ir būtiski, lai uzturētu veselīgu gremošanu.