Kādu kapli pirkt, lai ravējot mazāk nogurtu un vairāk padarītu?
foto: Shutterstock
Noderīgi ikdienā

Kādu kapli pirkt, lai ravējot mazāk nogurtu un vairāk padarītu?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Viens no dārzkopja ikdienas instrumentiem visas sezonas garumā ir kaplis, bet kapļi mēdz būt dažādi. Kā tie atšķiras, un kā izvēlēties piemērotāko?

Veids. Kaplis ar asmeni paredzēts ravēšanai, lai ar to varētu likvidēt nezāles, bet kaplis ar pirkstiem vai nadziņiem derēs augsnes uzrušināšanai.

Asmens forma. Ar trapecveida asmeni ir ērti izretināt rindstarpas un tikt galā ar lielām nezālēm. Trīsstūra formas asmens piemērots smalkiem un akurātiem darbiem, piemēram, atsevišķu nezāļu izravēšanai vai šauru spraugu uzrušināšanai.

Asmens izmērs. Ar lielāku asmeni varēsi vairāk padarīt un dziļāk uzrušināt augsni, bet atceries, ka kaplis nav lāpsta! Asmens kaplim ir jāizvēlas saprātīgos izmēros, visērtāk darboties ar 5–10 cm lielu asmeni.  

Kāta materiāls. Koka kāts ir elastīgs, patīkams taustei un viegls, taču jāsaudzē no mitruma, lai nedeformējas. Metāla kāts ir stabils, drošs un izturīgs, bet krietni smagāks par koku. Tas kalpos ļoti ilgi.

Vai smagāks kaplis ļaus izdarīt vairāk? Jā, bet tikai tad, ja jākaplē ļoti smaga, sakaltusi, mālaina augsne. Citos gadījumos pilnībā pietiek ar vieglu kapli –darbojoties ar tādu, mazāk nogursi un vairāk padarīsi.  

Svarīgi!

Pabeidzot darbu, notīri kapli no pielipušās zemes un augu atliekām. Kad asmens kļūst truls, uzasini.  

foto: Publicitātes foto

Citus vērtīgus dārzkopības padomus meklē žurnāla "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Bagātai ražai". Tas pieejams labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai digitālā versijā šeit: https://www.zurnali.lv/e-100-labi-padomi-specializdevums-67