foto: Shutterstock
Miltrasa uz gurķu un kabaču lapām. Tautas metodes, kā ar to cīnīties
Lai izvairītos no miltrasas, augus nedrīkst stādīt vietā, kur iepriekšējā gadā auga kāds šīs slimības skarts augs, jo sporas joprojām var būt palikušas augsnē.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 2. septembris, 18:17

Miltrasa uz gurķu un kabaču lapām. Tautas metodes, kā ar to cīnīties

"100 Labi Padomi"

Ir divu veidu miltrasa, kas izplatās uz cukīni, kabačiem, ķirbjiem un gurķiem: īstā un neīstā miltrasa. Abas ierosina sēnīte, kas veidojas augsnē.

Īstā miltrasa izpaužas uz lapām no ārpuses, bet neīstā miltrasa vispirms veidojas auga iekšpusē un tikai pēc tam ir redzama uz lapām. Miltrasai aktīvi attīstoties, augs pārklājas ar baltu kārtu, sāk nīkuļot, bet pēc tam sakalst un vairs nespēj ražot vai raža ir neliela.

Kas izraisa miltrasu?

Lai izvairītos no miltrasas, augus nedrīkst stādīt vietā, kur iepriekšējā gadā auga kāds šīs slimības skarts augs, jo sporas joprojām var būt palikušas augsnē. Vēl viens miltrasas cēlonis ir ar slāpekli pārbaroti augi, kam trūkst kālija. Arī tad, ja augi sastādīti pārāk tuvu cits citam un vējš nespēj piekļūt katrai lapai, veidojas miltrasai labvēlīgi apstākļi – ir mitrs un silts. Slimību veicina arī straujas temperatūras svārstības – dienā karsts, naktī auksts.

Rīkojies nekavējoties

Miltrasa izplatās strauji, tāpēc nebrīnies, ka pēc tam, kad pamanīji vienu it kā ar miltiem apbērtu lapu, nākamajā dienā tā jau ir arī uz citām lapām. Regulāri apskati gurķus, kabačus, cukīni, ķirbjus un, ja pamani kaut nelielus miltrasas punktiņus, rīkojies nekavējoties.

foto: Shutterstock

Tautas metodes pret miltrasu

● Piena sūkalas vai kefīrs. Pēc apsmidzināšanas ar piena sūkalām vai kefīru uz lapām izveidojas plāna kārtiņa, kas traucēs attīstīties miltrasai. Turklāt pienskābās baktērijas iznīcina miltrasu.  

● Ar kūtsmēsliem atšķaidīts ūdens. Traukā liec kūtsmēslus, uzlej tiem ūdeni (3:1) un atstāj ievilkties piecas dienas. Tad šķīdumu izkās un atšķaidi 1:10 ar ūdeni. Ar šādu šķīdumu apsmidzini gurķu, ķirbju, kabaču un cukīni lapas vismaz trīs dienas pēc kārtas.

● Soda un ziepes. Piecos litros ūdens izšķīdini ēdamkaroti sodas un ēdamkaroti šķidro ziepju. Ar iegūto šķīdumu smidzini augus septiņas dienas pēc kārtas. 

Der zināt!

Ja miltrasas punktiņus pamani tikai uz dažām lapām, uzmanīgi ar asām šķērēm izgriez skarto vietu. Dari to ļoti piesardzīgi, lai sporas nenobirtu uz citām auga daļām. Nogrieztās auga daļas uzreiz sadedzini! Pēc katras nogrieztās lapas iemērc nazi vai šķēres kālija permanganāta šķīdumā, lai dezinficētu darbarīku un slimība neizplatītos tālāk.

Tēmas