foto: Shutterstock
Lielisks palīgs dārzā - kalcinētā soda. Kā to izmantot?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 5. marts, 06:19

Lielisks palīgs dārzā - kalcinētā soda. Kā to izmantot?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Patiesībā ķīmiski viss ir ļoti vienkārši – kalcinētā soda ir nātrija karbonāts ar ķīmisko formulu - (Na2CO3), balta, kristāliska viela, kas šķīst ūdenī.

Plašos mērogos kalcinēto sodu izmanto stikla ražošanā kā vienu no pamatizejvielām, tāpat rūpnieciski to izmanto ūdens mīkstināšanai. Taču ir arī daudz dažādu situāciju, kurās kalcinēto sodu lieto un var lietot mājās un ikdienā.

Lūk, daži piemēri!

  • Līdzeklis pret skudrām. Profilaksei pret skudrām mājā un dārzā lieto sodas un pūdercukura maisījumu proporcijās 1:1. Samaisi 100 g sodas un 100 g pūdercukura un kaisi uz skudru takām un ligzdās gan dārzā, gan siltumnīcā. Palīdz ļoti labi.
  • Šķīdums pret laputīm. Traukā ielej 2 l ūdens, pievieno 1 ēdk. (12–15 g) sodas, ½ tējk. saimniecības ziepju vai trauku mazgājamā līdzekļa, 1 tējk. saulespuķu eļļas. Kārtīgi samaisi. Tieši pirms smidzināšanas un pielej vēl 20–25 ml 40 % alkohola. Ar šo šķīdumu apsmidzini rozes, dārzeņus un citus augus, kurus apsēdušas laputis.
  • Pret miltrasu un citām kaitēm. 10 l ūdens ieber 75 g sodas un kārtīgi samaisi, līdz soda izšķīdusi. Apsmidzini vīnogas, lai pasargātu no miltrasas un pelēkās puves, ērkšķogas, lai novērstu miltrasu, tomātus, lai neveidotos lapu brūnais pelējums. Noder arī kabačiem, gurķiem un arbūziem, lai novērstu lapu dzeltēšanu.
  • Nezāļu ierobežošanai. 2 l karsta ūdens izšķīdini 2–4 ēdk. sodas. Kad šķīdums atdzisis, ar to apsmidzini nezāles, bet rīkojies ļoti uzmanīgi, lai netrāpītu uz citiem augiem.  
  • Augsnes skābuma novēršanai. Ar sodas šķīdumu var veiksmīgi regulēt augsnes skābumu, padarīt to mazāk skābu.
  • Pret kompostkaudzes smakošanu.  Sodu vai nu uzkaisi katrai komposta kārtai plānā kārtā, vai arī piesūcini visu komposta kaudzi ar sodas šķīdumu.