foto: Shutterstock
Tas jāzina vēl pirms sēšanas! Kā tikt pie labas gurķu ražas?
Noderīgi ikdienā
2024. gada 12. aprīlis, 05:36

Tas jāzina vēl pirms sēšanas! Kā tikt pie labas gurķu ražas?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Vai tev tā ir gadījies, ka istabā uz palodzes lolotais gurķa stāds, nonācis dārzā, nedēļas laikā ielien zemē, un viss? Kā rīkoties, lai tā nenotiktu? 

  • Sagatavo augstākas dobes, lai gurķiem siltāk. Ja pieejami zirgu mēsli, izmanto tos – tie no apakšas sildīs augus.
  • Dārzā izstādītos gurķu stādus regulāri laisti, jo tie, istabā augot, pieraduši pie rūpīgas kopšanas, tāpēc arī turpmāk gaidīs tādu pašu apiešanos. Ja nesagaidīs, visticamāk, iznīks.
  • Stādiem uz nakti uzliec, piemēram, stikla burciņas, lai saglabātu siltu un gana mitru mikrovidi. Tikai tad, kad tie kārtīgi ieauguši, pajumti var neizmantot. 

Zināšanai

Gurķus uz lauka sēj aprīļa baigās, maijā, jo tiek uzskatīts, ka citādi raža ienāksies vēlu un var uzmesties kaitēkļi. Sēj pa 2–3 sēklām katrā vietā un, ja uzdīgst visi, paretini. Bet dažkārt jūnija sākumā iestādītie gurķi ražo bagātīgāk nekā maijā iesētie. Tas tāpēc, ka maijā augsne lielākoties nav pietiekami sasilusi, lai gurķu sēklas un mazie stādiņi justos pietiekami labi. 

Kas vajadzīgs siltumnīcas gurķītim? 

  • Lai gurķi siltumnīcā labi augtu, regulāri tos laisti un uzmani gaisa temperatūru. Siltā laikā katru dienu vienam augam nepieciešami 2–3 l ūdens. Piemērotākais laiks laistīšanai ir priekšpusdiena. Karstā laikā gurķu lapas var apsmidzināt ar ūdeni, lai radītu vajadzīgo gaisa mitrumu, tomēr raugies, lai lapas pietiekami ātri nožūtu un neveidotos puve.
  • Siltumnīcā gaisa temperatūras maksimālā robeža ir 30–32 grādi, minimālajai naktī vajadzētu būt 16–18 grādu. Tiklīdz dienā temperatūra ir sasniegusi 27–28 grādus, nodrošini pastiprinātu vēdināšanu. Ja laiks ilgstoši ir karsts, siltumnīcu ēno, citādi gurķi tādā karstumā jutīsies pavisam neomulīgi. 
  • Auksts ūdensvada ūdens iedarbojas uz gurķiem gandrīz kā inde, tāpēc nelaisti tos ar šļūteni. Ja gribi labu ražu, jau iepriekš parūpējies par pietiekami liela tilpumu trauku, kurā uzkrāt ūdeni, lai tas varētu sasilt. Pēc laistīšanas trauku atkal piepildi.
  • Pārāk biezi saaugušos gurķos drīzāk iemetīsies puve, nevis ienāksies laba raža, tāpēc regulāri un bez žēlastības izgriez sānu dzinumus.

Vairāk noderīgus padomus par sēšanas darbiem pavasarī lasi jaunajā "100 Labi Padomi" speciālizlaidumā "Sēsim un Stādīsim".