foto: Shutterstock
Idejas Lieldienu galdam: sešas sāļo kūku receptes
Garšīgi
2023. gada 7. aprīlis, 09:16

Idejas Lieldienu galdam: sešas sāļo kūku receptes

Jauns.lv

Tradīcija veidot sāļās tortes nāk no Somijas. Tās veido dažādas - gan ar zivi, gan ar sieru, gan ar gaļu. Parasti šādas tortes pasniedz svētkos kā uzkodu. Laiks ieviest jaunas tradīcijas - iesakām šādu torti pasniegt Lieldienu rītā ģimenes brokastīs!

Bagātīgā sāļā torte, kuru var gatavot arī kā kārtainos salātus

Lai torte iegūtu glītu formu, visvienkāršāk to gatavot veidnē ar noņemamām malām. Vajadzēs trīs veidus vārītas filejas (vistu, liellopu, cūkgaļu), burkānus, valriekstus, cieto sieru, sīpolu, ābolu, vārītu olu, marinētu gurķi, majonēzi un sakapātus zaļumus.

foto: Shutterstock

Kūpināta laša sendviča kūka skandināvu gaumē

Laša kūka ir viena no tradicionālajām zviedru receptēm, kas ir pietiekami vienkārša, lai ikviens to izmēģinātu savai svētku maltītei. Kūpināta laša sendviča kūku var pagatavot jau laikus un pasniegt kā priekšēdienu ballītē vai ģimenes pusdienās. Vajadzēs maizi, kūpinātu lasi, majonēzi, sinepju-diļļu mērci, krēmsieru, vārītas olas, svaigus gurķus, biešu sulu un dilles.

foto: Publicitātes foto

Sāļā torte ar vistu un šampinjoniem

Tortes biezums būs atkarīgs no tā, cik mīklas kārtu būs izcepts. Cepot mazā pannā, kārtu sanāks vairāk, bet platā var sanākt tikai divas kārtas. Tad torte būs lielāka, bet zemāka. Mīklai vajadzēs rīvētu sieru, majonēzi, miltus, olas, dilles, burkānu, garšvielas un eļļu cepšanai. Pildījumam - vārītu vistas gaļu, šampinjonus, krēmsieru, ķiploku, sīpolu, gurķi un dilles.

foto: Shutterstock

Ātrā torte ar tunci

Tunča vietā var ņemt arī citus zivju konservus – gan zivis, kas konservētas savā sulā, gan tās, kas eļļā. Sulu var izmantot visu, eļļu daļēji notecina, lai torte nesanāktu pārāk eļļaina. Vajadzēs miltus, kefīru, rīvētu sieru, olas, tunci, sīpolu, garšvielas un sāli.

foto: Shutterstock

Kartupeļu kūka - īpašs ēdiens no ikdienišķiem produktiem

Kartupeļi ir mūsu otrā maize un, par spīti uztura speciālistu skepsei, lielākajai daļai ir nudien grūti bez tiem iedomāties savu ēdienkarti. Šoreiz piedāvājam kartupeļus pagatavot neparastākā veidā - izcept no tiem kūku. Vajadzēs 10 nelielus kartupeļus, sāli, piparus, timiānu un sviestu.

foto: Imants Ķīkulis

Sāļā uzkodu torte ar prošuto un maskarpones sieru

Šī ir mazliet elegantāka sāļās tortes versija, kuru gan lieliski garšos, gan arī izskatīsies vizuāli neparasta. Vajadzēs vītinātu gaļu, vistas aknu pastēti, maskarpones sieru, salami, tostermaizi, biezpienu, marinētus gurķus, sinepes, mārrutkus, krējumu un dilles.

foto: Shutterstock