Pasaules garākais sportists pēc žēlabaina vēstījuma beidzot tiek pie normāliem dzīves apstākļiem
foto: AFP/Scanpix
Mortezs Mehrzadselakjani sava auguma dēļ paralimpisko spēļu pirmajās dienās bija spiests gulēt uz grīdas, jo viņam nebija atbilstoša izmēra gultas.
Sporta zvaigznes

Pasaules garākais sportists pēc žēlabaina vēstījuma beidzot tiek pie normāliem dzīves apstākļiem

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Parīzes paraolimpisko spēļu garākais dalībnieks, Irānas sēdvolejbola izlases spēlētājs, 247 centimetrus garais Morteza Mehrzadselakjani sadzirdēja daudzu līdzcilvēku līdzi jušanu pēc tam, kad Irānas valstsvienības treneris atklājis, kādos apstākļos milzīgais sportists dzīvo paralimpiskajā ciematā.

Pasaules garākais sportists pēc žēlabaina vēstījum...

“Viņam nav īpašas gultas, bet viņam ir galvenais mērķis. Viņam nav svarīgi, vai viņš guļ uz grīdas, vai viņam nav pietiekami daudz ēdiena. Viņam prātā ir kļūt par čempionu,” portālam Olympics.com pavēstīja Irānas sēdvolejbola izlases treneris Hadi Rezaei.

Mortezs Mehrzadselakjani ir divkārtējs paraolimpisko spēļu čempions, un pirms trim gadiem Tokijā viņam tika izgatavota personalizēta gulta. Neraugoties uz to, ka Parīzē un Tokijā tiek izmantotas vienāda veida gultas, šāda pielāgošana Francijā nenotika un raženais sēdvolejbolists bija spiests gulēt uz grīdas, jo standarta gultā irānis nespēj ietilpt.

Kā paralimpisko spēļu rīkotāji pavēstīja izdevumam “Newsground”, viņi sarūpēs īpašu pielāgotu gultu Mortezam.

foto: IPA/SIPA
Arī divi papildus nodalījumi nebija pietiekami, lai nelielajās gultās ietilptu irāņu milzis.
Arī divi papildus nodalījumi nebija pietiekami, lai nelielajās gultās ietilptu irāņu milzis.

Šobrīd 36 gadus vecais Mortezs Mehrzadselakjani paraolimpiskajās debitēja 2016. gadā Riodežaneiro un palīdzēja Irānai izcīnīt zeltu sēdvolejbolā, ko izdevās atkārtot arī Tokijā. Irāna uzskatāma par sēdvolejbola titulētāko nāciju, jo  kopš sporta veida iekļaušanas paraolimpisko spēļu programmā 1976. gadā tā triumfējusi jau septiņas reizes, trīs panākumi ir Nīderlandei, bet divi Bosnijai un Hercegovinai.

Teju divarpus metrus garais irāņu milzis tiek uzskatīts par pasaules otru garāko cilvēku (aiz 251 centimetru garā turka Sultana Kozena) un visu laiku garāko parasportistu. Arī sportā kopumā dati par garākiem atlētiem ir vien no ļoti seniem laikiem, kuros patiesums varētu būt apšaubāms. 19. gadsimta beigās Kanādā dzimušais Eduārs Beuprē atsevišķos avotos tiek minēts kā 252 centimetrus garš, savukārt daudzos citos avotos par garāko tiek uzskatīts lībiešu basketbolists Suleimans Ali Našnušs, kurš dzīvoja no 1943. līdz 1991. gadam, un sportista karjeras laikā bija 245 centimetrus garš.

foto: DPA/Scanpix
Mortezs Mehrzadselakjani uz komandas biedru fona.
Mortezs Mehrzadselakjani uz komandas biedru fona.

Mehrzadselakjani, kā jau vairums pasaules garāko cilvēku sirgst ar gigantismu, tomēr tas nav kritērijs, lai kvalificētos dalībai paraolimpiskajās spēlēs. Irānis 15 gadu vecumā cieta negadījumā ar riteni, kurā smagi savainoja muguru jostas daļā. Traumas dēļ viņam pārstāja augt labā kāja, kas tagad ir 15 centimetrus īsāka par kreiso.

foto: AP/Scanpix
Morteza Mehrzadselakjani bloks ir diezgan liels izaicinājums sāncenšiem.
Morteza Mehrzadselakjani bloks ir diezgan liels izaicinājums sāncenšiem.

Pēc negadījuma viņš ļoti pārdzīvoja un sāka pārvietoties ar ratiņkrēslu un kruķiem. Viņš savu dzīves jēgu atguva pēc tikšanās ar Irānas sēdvolejbola izlases galveno treneri 2011. gadā. Hadi Rezaei viņu pamanīja kādā televīzijas raidījumā, kurā tika rādīti cilvēki ar neparastām spējām un talantiem, pēc kura sēdvolejbola treneris nekavējoties uzmeklēja un sāka audzināt savu topošo zvaigzni.