foto: USA TODAY Sports/Scanpix
Kādreizējais NBA milzis, kurš tagad ir ciešā saistībā ar Balkānu Eskobaru, nonācis slimnīcā ar Covid-19
Nikola Pekoviča ķermeni rotā daudzi tetovējumi, no kuriem vairums iekļauj dažādus vēsturiskus notikumus saistībā ar bijušo Dienvidslāviju.
Sporta zvaigznes
2020. gada 12. oktobris, 14:29

Kādreizējais NBA milzis, kurš tagad ir ciešā saistībā ar Balkānu Eskobaru, nonācis slimnīcā ar Covid-19

Jauns.lv

Kādreizējā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un Eirolīgas melnkalniešu zvaigzne Nikola Pekovičs savā dzīvē pieredzējis ļoti daudz. Tagad no Podgoricas pienākušas pretrunīgas ziņas par vēl nesen tik slavenā basketbolista gaitām. Skaidrs ir viens – viņš šobrīd ievietots slimnīcā pēc pozitīviem Covid-19 testiem.

No dažādiem Balkānu reģiona medijiem pienākusi pretrunīga informācija par Nikolas Pekoviča veselības stāvokli, turklāt abās versijās preses pārstāvji atsaucas uz kādreizējā basketbolista tuviniekiem.

Smagākajā versijā tiek minēts, ka bijušā sportista veselības stāvoklis ir kritisks un viņam abām plaušām tiek veikta mākslīgā ventilēšana. Turklāt viņš medicīnas iestādē ir jau divas nedēļas. Savukārt vieglākā versijā, ko vairums ārzemju mediju uzskata par ticamāko, tiek ziņots, ka Pekovičs pēc pozitīva Covid-19 testa kādā no Podgoricas slimnīcām ievietots 10. oktobrī pēc ārsta ieteikuma, lai kādreizējais basketbolists būtu mediķu uzraudzībā, jo viņam iepriekš bijušas problēmas ar plaušām. Raženā melnkalnieša veselības stāvoklis pašlaik esot stabils, un viņš spējot elpot patstāvīgi.

211 centimetrus garais un teju 140 kilogramus smagais (sportista karjeras laikā, tagad noteikti vairāk) savulaik bija viens no visvairāk dominējošajiem centra spēlētājiem Eiropā, pārstāvot Belgradas “Partizan” un Atēnu “Panathinaikos” komandas, ar ko kopā triumfēja arī Eirolīgā. 2010. gadā viņš pārcēlās uz NBA, kur spēja kļūt par augsta līmeņa centra spēlētāju, nopelnot piecu sezonu līgumu par 60 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 50,8 miljoni eiro). Savā labākajā NBA sezonā Pekovičs Minesotas “Timberwolves” rindās spēja izcelties ar vidēji 17,5 punktiem un 8,7 atlēkušajām bumbām, bet karjerā kopumā arī cienījama statistika – vidēji 12,6 punkti un 6,7 atlēkušās bumbas. Tomēr hronisku potīšu un Ahileja cīpslas savainojumu dēļ 2017. gadā (31 gada vecumā) viņš bija spiests likt punktu sportista karjerai.

foto: USA TODAY Sports/Scanpix
Uz Nikola Pekoviča fona daudzi raženi NBA basketbolisti izskatījās visai miniatūri. Šeit duelis pret Deandrē Džordanu.

Pēc karjeras beigām Pekovičs ir palicis basketbola tuvumā, nokļūstot gan “Partizan” kluba prezidenta amatā, gan vēlāk kļūstot par Melnkalnes basketbola valstsvienības menedžeri un treneri. Tomēr basketbols diez vai ir tā joma, kas slavenajam melnkalnietim šobrīd ir galvenais ienākumu avots.

Vien dažus mēnešus pēc Pekoviča NBA karjeras beigām Belgradas policija apturēja “Audi A4” automašīnu ar ASV numura zīmēm. Pekovičam piederošajā auto atrasti ieroči un narkotiskās vielas. Aizturētās personas, kuras brauca ar šo auto, ir Melnkalnes pilsoņi – 35 gadus vecais Radojko Tomaševičs un 30 gadu vecais Ivans Golocevacs. Automašīnā tika atrasti dažādu kalibru šaujamieroči, savukārt kokaīns – Golocevaca kabatās. Abi aizturētie bija labi draugi brāļiem Darko un Duško Šaričiem, no kuriem pirmais tiek dēvēts par Balkānu Pablo Eskobaru.

Darko Šaričs, kurš no 2011. gada atrodas apcietinājumā, ir tuvs draugs arī Nikolam Pekovičam, kurš ir pat Darko bērna krusttēvs. Abiem ir arī neskaitāmi kopīgi biznesa projekti Serbijā un Melnkalnē. Šobrīd Pekovičs ir arī ar brāļiem Šaričiem saistīta naktskluba un viesnīcas īpašnieks. Slavenais basketbolists nekad nav noliedzis draudzību ar brāļiem Šaričiem.

foto: AP/Scanpix
Interesanti, ka NBA laukumos Nikola Pekovičs bija ticis pie iesaukas "Krusttēvs", kas tagad zināmā mērā atgādina viņa dzīvesveidu.

Brāļi Šariči savulaik tika uzskatīti par lielākajiem narkotiku tirgoņiem Eiropā. Viņi no Dienvidamerikas Eiropā ieveda tonnām kokaīna un bijušās Dienvidslāvijas teritorijā atmazgājuši naudu desmitiem miljonu eiro apmērā.

Par Pekoviča draudzību un ciešajām saitēm ar brāļiem Šaričiem liecina arī fakts, ka Nikola 2018. gada oktobrī pārņēmis kādas Darko Šariča parādsaistības 1,15 miljonu eiro apmērā.

Interesanti, ka bijušās Dienvidslāvijas valstīs iedzīvotajiem Nikola Pekovičs tagad vairāk asociējas kā kriminālā autoritāte, nevis viens no šī reģiona izcilākajiem basketbolistiem šajā tūkstošgadē.