Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Publiskots saraksts ar "neitrālajiem Krievijas sportistiem", kuri piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs
foto: ANL/Shutterstock/ Vida Press
Slavenākais Krievijas sportists Parīzē būs tenisa zvaigzne Daniils Medvedevs.
Citi sporta veidi

Publiskots saraksts ar "neitrālajiem Krievijas sportistiem", kuri piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) publicējusi galīgo sarakstu ar Krievijas sportistiem, kuri piedalīsies olimpiskajās spēlēs. Delegācijas sastāvā iekļauti tikai 15 atlēti.

Publiskots saraksts ar "neitrālajiem Krievijas spo...

Krievijas sportistu dalībai Olimpiādē ir spēkā stingri ierobežojumi, kas noteiktiv pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā. Sportisti nedrīkst atbalstīt karu, būt saistīti ar Krievijas bruņotajiem spēkiem vai iekšlietu resoru. Startēs viņi var tikai zem neitrāla karoga, bez nekādas Krievijas simbolikas, kas Parīzes olimpiskajās spēlēs būs aizliegta.

Šie sportisti sacentīsies zem zaļa karoga ar burtiem "AIN" (individuāli neitrāls atlēts), un par zelta medaļu izcīnīšanu viņiem tiks atskaņota himna bez vārdiem. Viņi nepiedalīsies atklāšanas ceremonijas parādē Sēnas upē un netiks iekļauti medaļu kopvērtējuma tabulā.

Slavenākais Krievijas sportists Parīzē būs tenisa zvaigzne Daniils Medvedevs, kurš jau ilgus gadus mitinās Montekarlo.

Vēl Martā SOK prognozēja, ka Parīzē "pēc visticamākā scenārija" piedalīsies 36 krievi un 22 baltkrievi, savukārt 2020. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs piedalījās 330 krievi un 104 baltkrievi. Krievija kā sodu par valsts abalsītu dopinga lietošanas shēmu Tokijā (arī Pekinā un iepriekš Phjončhanā) startēja kā Krievijas Olimpiskās komitejas komanda ar stringriem aizliegumiem izmantot valsts simboliku.

Interesanti, ka no dalības atteikuši arī virkne Krievijas vadošo tenisistu (arī baltkrievietes Arina Sabaļenka un Viktorija Azarenka) - Andrejs Rubļovs, Karens Kačanovs, Darja Kasatkina, Ludmila Samsonova un citi. Nav gan skaidrs, vai tā ir nevēlēšanās startēt kā neitrāliem sportistiem bez valsts karoga, nevēlēšanās būt saistītiem ar agresorvalsti vai vienkārši veselības problēmas.

Četri uzaicinātie Krievijas džudisti, tāpat kā citi cīkstoņi, atteicās kolektīvi, lai gan Šamils Mamedovs joprojām ir iekļauts Parīzes dalībnieku sarakstā. Šis kolektīvais atteikums sekoja viņu federāciju protestam pret "nesportisko atlases principu" (Krievijas agresiju atbalstošu cīkstoņu nepielaišanu sacensībām)

Krievijas vingrotāji jau iepriekš bija paziņojuši par savu nodomu nepiedalīties, bet vieglatlētiem Pasaules vieglatlētikas savienība ir aizliegusi piedalīties. Turklāt SOK ir aizliedzis abām valstīm piedalīties jebkādās komandu sacensībās.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī sportistiem no Krievijas un Baltkrievijas ir aizliegts piedalīties starptautiskajos sporta veidos. Tomēr SOK ir veicinājis viņu pakāpenisku atgriešanos ar neitrāliem noteikumiem, ja tiek ievēroti stingri nosacījumi.

Lai kvalificētos spēlēm, "neitrālajiem individuālajiem sportistiem" bija jāiziet divpakāpju apstiprināšanas process - vispirms starptautiskajām sporta federācijām un pēc tam arī SOK, lai apstiprinātu, ka viņi nav aktīvi atbalstījuši karu Ukrainā un nav saistīti ar savu valstu militārajiem spēkiem.

Neitrālā statuss, neraugoties uz konkrētiem kritērijiem, bijis diezgan subjektīvs un publiski acīm redzamos gadījumos, kad dažu sportistu viegli saskatāmā saikne ar agresoru iekšlietu sistēmu vai militāro darbību atbalsts, nesaprotamu argumentu dēļ reizēm netika pamanīts.

Šosejas riteņbraukšana:

Tamāra Dronova;

Aļona Ivančenko;

Gļebs Sierica.

Vingrošana uz batuta:

Andžela Bladceva.

Teniss:

Daniils Medvedevs;

Romāns Safiullins;

Katrīna Aleksandrova;

Mirra Andrejeva;

Pāvels Kotovs;

Diāna Šneidere;

Jeļena Vesņina.

Airēšana ar smailītēm un kanoe:

Zahars Petrovs;

Aleksejs Korovaškovs;

Oļesja Romasenko.

Peldēšana:

Jevgeņijs Somovs.

2024. gada olimpiskās spēles Parīzē notiks no 26. jūlija līdz 11. augustam.