Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Es biju tik šokēta, ka gāju uz treniņu!” Ukrainas daiļlēcēja stāsta par gatavošanos olimpiskajām spēlēm kara apstākļos
foto: Ukrinform/Shutterstock/ Vida Press
Anna Pismenska Ukrainas izlases treniņā 2020. gadā. Viņa uz Parīzi dodas ar domām cīnīties par medaļām.
Sporta zvaigznes

“Es biju tik šokēta, ka gāju uz treniņu!” Ukrainas daiļlēcēja stāsta par gatavošanos olimpiskajām spēlēm kara apstākļos

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas olimpiskās komandas daiļlēcēja Anna Pismenska joprojām lieliski atceras 2022. gada 24. februāri, kad Krievija iebruka Ukrainā. Tā viņai bija jau otrā reize, kad okupanti lika pamest mājas.

“Es biju tik šokēta, ka gāju uz treniņu!” Ukrainas...

“Kad 4:00 notika iebrukums, es biju tik šokēta un nezināju, ko darīt, tāpēc 7:00 devos uz peldbaseinu, lai trenētos,” sarunā ar CNN stāsta 33 gadus vecā ukraiņu sportiste, “Tas bija ļoti biedējoši.”

Viena no deviņiem Ukrainas daiļlēcējiem, kas piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs, vairs nav nobijusies, bet ir dusmīga un gatava cīnīties - sporta sacensībās - par savu valsti.

Pirmo reizi 12 gadu laikā Ukraina būs pārstāvēta visās sinhronās daiļlēkšanas disciplīnās – gan no 10 metru torņa, gan trīs metru tramplīna – vīriešu un sieviešu konkurencē.

“Mēs dzīvojam nebeidzamā spiedienā,” atklāj Pismenska, kura gatavojas savām trešajām olimpiskām spēlēm. “Dienas laikā mēs visu savu enerģiju veltām, gatavojoties spēlēm. Bet naktīs mēs pamostamies vai nu no sprādzieniem, vai no sirēnu skaņas. Tas ir liels stress.”

Anna ir dzimusi Ukrainas centrālajā daļā (Vinnicā), bet vēlāk pārcēlās dzīvot un trenēties uz austrumu pilsētu Luhansku, kuru viņa pameta pēc Krievijas okupācijs 2014. gadā. “Es pat neņēmu līdzi savas mantas. Es nekad nedomāju, ka vēl kādreiz tur varētu atgriezties.”

Pismenska, kura ir pagājušā gada Eiropas spēļu un Eiropas čempionāta uzvarētāja komandu sacensības stāsta, ka kopš bēgšanas viņai ir atkārtots sapnis - atgriezties Luhanskā, bet krievi viņai neļautu pamest pilsētu.

Pēc tam viņa pārcēlās uz Kijivu līdz 2022. gada februārim, kad Krievija atkal mēģināja iebrukt pilsētā, kurā viņa dzīvoja. Pēc kara sākuma Pismenska kopā ar savu komandu pārcēlās uz Horvātiju, bet 2022. gada vasarā atgriezās Kijivā. Taču pastāvīgie Krievijas uzbrukumi padara gatavošanos sacensībām sarežģītu.

“Mēs trenējamies katru dienu. Fiziski esam gatavi. Bet morāli tas ir diezgan grūti. Pirms dažām dienām man bija histērija. Pastāvīgo elektrības zudumu dēļ es ēdu bez jebkāda grafika. Neko nevar plānot. Gaisma nekad nedeg. Tas ir akmens laikmets. Tas ir ļoti satraucoši,” stāsta Pismenska.

Krievijai turpinot uzbrukt Ukrainas enerģētikas iekārtām visā valstī, elektrības padeves pārtraukumi ir kļuvuši ilgāki. Ukrainas Daiļlēcēju federācijai nācās iegādāties jaudīgu ģeneratoru peldbaseinam, kurā trenējas ūdenslīdēji, lai varētu tikt galā ar nepārtrauktajiem elektrības padeves pārtraukumiem.

Ja treniņa laikā atskan gaisa trauksmes sirēna, sportisti nekavējoties apstājas un dodas uz bumbu patvertni.

2024. gada olimpiskajās spēlēs Francijā piedalīsies 136 daiļlēcēji no visas pasaules. Pirmo reizi olimpiskajā apritē šajā sporta veidā būs pārstāvēta arī Latvija, jo lēcienos no 10 metru startēs arī mūsu pārstāve Džeja Delanija Patrika.